Apple annuleert AirPower definitief

Wanneer Apple een nieuw product aankondigt ligt deze vaak een week later al in de winkel. Helaas was dit niet het geval met de AirPower. Het apparaat werd in 2017 gelijktijdig met de iPhone X gepresenteerd en zou in september 2018 uitgebracht worden. Na een geruime tijd van stilte en speculaties, is de AirPower alsnog geannuleerd door Apple. In dit artikel lees je waarom.

Spoelen AirPower

Het zou de beste draadloze oplader ooit worden

De ambitie van Apple was om een grote draadloze oplader te maken die in zijn geheel devices op kon laden. Dit is bijzonder, omdat er op dit moment alléén draadloze opladers bestaan met specifieke oplaadpunten. Je moet je toestel precies op deze oplaadpunten leggen, anders wordt het device niet opgeladen. In het geval van de AirPower zou het niet uit moeten maken waar je een device neerlegt. Een toestel moet altijd op kunnen laden op deze mat. Zelfs met meerdere apparaten tegelijkertijd.

In theorie zou je dus een iPhone, AirPods en Apple Watch naast elkaar kunnen opladen. Echter bleek deze innovatie ook voor een bedrijf als Apple te hoog gegrepen. Dit komt omdat elk apparaat zijn eigen ‘spoel' nodig heeft om op te kunnen laden. Naar het schijnt bleek de AirPower uitgerust te zijn met 21- á 24 afzonderlijke spoelen. Het concept was geniaal, maar in de praktijk leverde het helaas vele problemen op.

Video: aankondiging AirPower door Apple

Waarom Apple de AirPower geannuleerd heeft

Ruim anderhalf jaar nadat Apple met trots de AirPower presenteerde, komt het techbedrijf alsnog met teleurstellend nieuws. Project AirPower is definitief geschrapt. Dan Riccio, Apple’s senior vice president Hardware Engineer, deed dit met de volgende statement:

“After much effort, we’ve concluded AirPower will not achieve our high standards and we have cancelled the project. We apologize to those customers who were looking forward to this launch. We continue to believe that the future is wireless and are committed to push the wireless experience forward.”

Exacte reden annulering blijft een geheim

Wat de precieze reden achter de annulering van de AirPower was, is vooralsnog niet kenbaar gemaakt door Apple. Waarschijnlijk zal dit ook zo blijven. Toch doen zich er diverse geruchten in de ronde. Eén van de grootste redenen zou te maken hebben met de temperatuur. Net als andere draadloze opladers, zou ook de AirPower veel moeite hebben met het afvoeren van de hitte die ontstaat tijdens het opladen. Ook zouden er veel storingen zijn ontstaan bij het opladen tussen de ‘spoelen' in de oplaadbare mat.

Spoelen AirPower

Speciale software voor AirPower

Om het probleem met de spoelen op te lossen ontwikkelde Apple speciale software voor de AirPower. Er zou door Apple een aangepaste iOS-versie draaien op de Airpower. De software zou registreren welke devices op de mat liggen, om vervolgens afzonderlijk de juiste hoeveelheid stroom door te geven. De accucapaciteit van de producten op de mat, zouden worden getoond op het beeldscherm van de iPhone.

Oplossing leidt tot nieuwe problemen

Helaas deed zich er een nieuw probleem op. Zelfs de speciaal ontwikkelde software had moeite met de hoge temperaturen en de storingen welke ontstonden tijdens het opladen. De mogelijke ‘oplossing' leidde dus helaas tot nieuwe problemen. Eén groot fiasco voor Apple, zonder een uitweg naar een succes van de AirPower. Hierdoor resteerde Apple op den duur tot het maken van één keuze; het product definitief annuleren óf een (minder goede) aangepaste versie op de markt brengen. Uiteindelijk heeft Apple er dan toch voor gekozen om het product definitief te annuleren.

Waarom een aangepaste versie geen mogelijkheid was

Indien Apple ervoor had gekozen om een aangepaste versie op de markt te brengen, dan was de oplader groter en dikker gemaakt. Hierdoor zouden de spoelen beter verspreid zijn over de oppervlakte, waardoor het aantal storingen tot een minimum beperkt zou worden. Ook zou de temperatuur verlaagd worden tijdens het opladen. Daarnaast zou de AirPower niet in zijn geheel devices op kunnen laden, maar op speciaal daarvoor aangewezen oplaadpunten. Net zoals nu het geval is bij huidige draadloze opladers. Er zou dan een contact punt komen voor een iPhone, de AirPods en een afzonderlijke voor de Apple Watch.

Voor het techbedrijf ging dit in strijd met de ambities die het in eerste instantie had met de AirPower. Apple kon dus niet anders dan het product volledig schrappen. Ondanks dat een aangekondigd product annuleren allesbehalve iets voor Apple is, past het uitbrengen van een niet deugdelijk product al helemaal niet bij de filosofie van Apple. Er was dus geen andere keuze.

Apple ziet de toekomst nog steeds draadloos in

Ondanks het teleurstellende nieuws van de geannuleerde AirPower, blijft Apple de toekomst toch rooskleurig (én draadloos) inzien. Het techbedrijf gelooft nog steeds in een draadloze toekomst en blijft zich dan ook volledig focussen op de verdere ontwikkelingen van draadloze apparaten. Niet getreurd, ondanks dat de AirPower door Apple is geannuleerd, zijn er talloze alternatieve op de markt voor de AirPower. Je kunt dus gewoon jouw toestellen – mits deze geschikt zijn – opladen met draadloze opladers.