Wat is een Retina LCD-display?

Menig tech-liefhebber is idolaat op de gekende schermen van Apple. De haarscherpe resolutie, diep kleurbereik en schone zwart/wittinten spelen een belangrijke rol bij de keuze van een laptop, smartphone of tablet. De naam ‘Retina’ geeft aan dat een bepaald device het schoonste beeld heeft dat er te verkrijgen is. Maar wat is een Retina-display nu net en waarom is het anders dan andere LCD-displays?

De oorsprong van Retina

Retina deed haar intrede in 2010 met de komst van de iPhone 4. Zo’n twee jaar later kwam de eerste laptop op de markt, namelijk de MacBook Pro 2012. De eerste tablet met een Retina-display is de derde generatie iPad, welke Apple in maart 2012 lanceerde. Vrijwel alle daaropvolgende devices van Apple beschikte vanop dat punt over Retina-schermen.


Macbook Pro Retina


De merknaam van Apple wordt gebruikt om aan te tonen dat scherp beeld ook écht scherp is. De benaming Retina komt voort uit het gelijknamige woord dat ‘netvlies’ betekent. Hiermee duidt Apple op de pixeldichtheid en scherpte van haar LCD-schermen. De resolutie is zó hoog dat het, volgens de gekende techgigant, onmogelijk is om met het menselijk oog onderscheid te maken tussen de pixels. Afijn: een scherm als een retina.

Voordelen van een Retina-scherm

De voordelen van Apple’s eigen schermtechniek zijn op verscheidene manieren zichtbaar, maar is het best waar te nemen bij het weergeven van letters, woorden en teksten. De randen van (kleine) lettertjes zijn op een Retina-scherm vele malen gladder dan op een standaard LCD-display. Dit komt tot stand door de hogere resolutie.

Maar hoe hoog is die hoge resolutie? Om te kwalificeren voor een Retina-scherm moeten de pixels van het scherm op een afstand van 30 centimeter niet meer te onderscheiden zijn. De pixeldichtheid van een scherm heeft invloed op deze eis, maar er spelen ook andere technieken een rol in de werking van een Retina-scherm. De kwaliteit van een Retina-scherm wordt gegarandeerd door de onderstaande factoren:

  • De hoge pixeldichtheid van een device;
  • Het contrast-ratio tussen felle wit- en diepe zwarttinten;
  • In-Plane Switching (IPS)-techniek voor een wijde kijkhoek en breed kleurenbereik;
  • Met chemicaliën behandeld glas en LED-verlichting van achter het scherm.


kijkafstand Retina


Kijkafstand Retina-schermen

Apple’s eigen schermtechniek gaat verder dan de pixeldichtheid. Zo kan het zijn dat een scherm met de pixeldichtheid van een iPhone 4 toch een Retina-scherm is. Dit heeft namelijk alles te maken met de kijkafstand. Hou je het toestel normaal gesproken verder van je gezicht af, dan ligt de minimale pixeldichtheid ook lager. De iPad Air 2 beschikt over een 264 pixels per inch Retina-scherm, waar een iPhone 4 een Retina-scherm heeft van 326 ppi. Retina wordt dus sterk beïnvloed door de fysieke grootte van het toestel en grotere toestellen hebben een relatief lagere pixeldichtheid

Welke Apple-toestellen hebben een Retina-scherm?

Tegenwoordig beschikken vrijwel alle Apple-producten over een Retina-scherm maar, dat hoeft niet. Om zeker te zijn van je zaak, vind je onderstaand de Apple-producten met een Retina-scherm.


iPhone

iPad

Macbook Pro

Macbook

XS Max Pro 10.5" 3e gen. 15.4" 2017 12"
X & XS Pro 12.9" 3e gen. 13.3" 2018 12"
7 Plus & 8 Plus Air 1 & Air 2 4e gen. 15.4"
7 & 8 3 & 4 4e gen. 13.3"
SE Mini 2, 3 & 4
6 Plus & 6S Plus
6 & 6S
5, 5S & 5C
4 & 4S

En dan is er ook nog Super Retina

Afgelopen maand bracht Apple twee nieuwe smartphones op de markt: de iPhone XS en XS Max. Samen met de eerder verschenen iPhone X zijn dit de enige drie toestellen die beschikken over een scherm met Super Retina. Een Super Retina-scherm beschikt over een pixeldichtheid rond de 458 ppi en is hiermee het meest gegeerde scherm voor Apple-fans. Echter is het de vraag welke programma’s deze hoge resolutie daadwerkelijk valoriseren.

Refurbished devices met Retina-scherm

Loop je nog te pesen over de verschillende prijzen van Apple-devices? Of wil je graag een toestel met Retina, maar ligt de nieuwprijs te hoog? Dan is Forza Refurbished dé plek om te slagen.

Het verschil tussen Retina, LCD en OLED

Elk beeldscherm of beeldschermtype is uniek en heeft voor- en nadelen. Wil je graag meer weten over het verschil tussen LCD-, OLED- en Retina beeldschermen? Lees dan eens ons blog ' Wat is het verschil tussen LCD, OLED en Retina?'

De toestellen van Forza Refurbished zijn gereviseerd, wat wil zeggen dat mankementen zijn hersteld, het volledige toestel is opgekuist en er nieuwe laadaccessoires bijgevoegd worden. Toch niet zoals gehoopt, dan kun je het toestel binnen 14 dagen terugzenden.

Kies je voor Forza Refurbished dan ondervind je de volgende voordelen:

  • Gratis nieuwe oplaad-accessoires;
  • Twee jaar garantie op de aankoop;
  • Verschillende productcondities voor elk budget;
  • Gratis terugzenden binnen twee weken.