Van PDA tot iPad
Alles wat we weten over de iPad


Een tablet is intussen niet meer uit het leven van de meeste huishoudens te denken. Het grotere intuïtieve scherm brengt apps, films en games perfect tot leven.

Ondanks dat we tablets zoals de iPad niet meer kunnen wegdenken uit ons leven, kent de tablet een lange geschiedenis. Welke historiek en hoe het ontstaan van de baanbrekende iPad is verlopen lees je in dit artikel.

De geschiedenis van de tablet

Bij een tablet, denk je waarschijnlijk als eerste aan de iPad. Dit is volledig terecht, gezien Apple met de iPad vrijwel de hele wereld aan een tablet wist te krijgen. Echter, het ontstaan van de tablet ging nog iets verder terug. Hieronder nemen we je even mee terug in de tijd en het ontstaan van de tablet zoals we die vandaag de dag kennen.


PDA voor zakenmensen

De Personal Digital Assistants vlogen in 1992 als warme broodjes over de toonbank. Ze werden vooral veel gebruikt door zakenmensen. Naast de Palm Pilots of de Sony Clie’s, kwam ook Apple met een PDA op de markt. De naam PDA is zelfs door John Sculley (Apple) bedacht en gedeeld tijdens de presentatie van de Apple Newton tijdens de Consumer Electronics Show van 1992.Apple Newton 2

Tablet PC en de stylus

Misschien ken je ze nog wel, de touchscreen-laptops met zo’n pennetje. Het bedienen van het scherm met de zogeheten stylus was echter behoorlijk onnauwkeurig. Dit kwam doordat het scherm niet reageerde op druk of aanraking. Bill Gates voorspelde dat iedereen in het opvolgende jaar gebruik zou maken van de Tablet PC. Nochtans de Tablet PC van Microsoft voor die tijd behoorlijk vooruitstrevend was, werkte de interface niet goed genoeg en is zijn voorspelling niet uitgekomen.

UMPC brak geen potten

Microsoft ging niet bij de pakken neerzitten, maar bracht in 2006 de Ultra-Mobile Personal Computer uit. Waarschijnlijk doordat dit niet erg veel verschilde van de voorganger, heeft dit nooit echt een hoge vlucht genomen.

E-reader succesvolle aftakking

Het grote succes van de tablet bleef vooralsnog uit. Pas toen de eerste tablets werden gefabriceerd met e-ink techniek, kwam de tablet-industrie in beweging. De e-ink techniek zorgde namelijk voor het ontstaan van de e-reader. Sindsdien was het lezen van een boek op een tablet mogelijk. Ondanks dat de e-reader toch een spin-off is van de (multimedia) tablet, was hij niet onbelangrijk. De eerste e-reader was de Softbook (1998), maar de Kindle van Amazon brak vanaf 2007 alle verkooprecords.


Kindle e-reader

Apple en de multimedia-tablet

De multimedia-tablet ging pas echt in een vogelvlucht vanaf januari 2010. Dit was de dag dat Apple de allereerste iPad introduceerde. Iedereen wist op dat moment dat het bedrijf bezig was met een iPad. Omdat iedereen een variant op de Mac had verwacht, in plaats van een grote iPhone, waren mensen op voorhand sceptisch. Dit bleek echter geheel onterecht. Binnen 80 dagen werden er al 3 miljoen exemplaren verkocht. De tablet was eindelijk een succes, een immens groot succes!

iPad van Apple

Als je denkt aan Apple, dan denk je waarschijnlijk aan de iPhone. Maar wist je dat de iPad er al eerder was dan de iPhone?

Het prototype van de iPad was zelfs al klaar voordat het bedrijf aan de iPhone begon te werken. Steve Jobs zei destijds hierover in een interview: “ik had een idee voor een glazen display met multitouch en vroeg onze mensen om ermee aan de slag te gaan. Zes maanden later kwamen zij terug met een uitstekend scherm.” Toen een medewerker aan de slag ging met de interfaces en onder andere het scrollen aan de praat kreeg, ontstond het idee van de iPhone. Apple heeft toen gekozen om de tablet even terzijde te schuiven om vervolgens aan de slag te gaan met de smartphone die we nu allemaal kennen als de iPhone.


iPad, eerste generatie

iPad, de eerste generaties

De ontwikkeling van de iPad werd voor het grote publiek lang geheimgehouden. De aankondiging kwam voor velen als een verrassing. Uiteindelijk is de eerste generatie iPad op 27 januari 2010 gelanceerd. Met het gelikte uiterlijk en de unieke vormgeving gooide Apple weer hogen ogen. Zoals het ze met de iPhone op de smartphonemarkt was gelukt, wisten ze de tabletmarkt vorm te geven met de iPad. Met de release van de iPad creëerde Apple een nieuwe markt. De markt van multimedia apparaten met een touchscreen beeldscherm was geboren. Op 2 maart 2011 werd de iPad tweede generatie geïntroduceerd. In 2018 was de iPad nog steeds de bestverkochte tablet ter wereld. En zeker met de opkomst van de iPad Pro’s is er een nog sterkere groei zichtbaar.

iPads, door de jaren heen

In onderstaand overzicht vind je alle iPads die in de loop der jaren zijn uitgebracht door Apple.


2010

iPad 1 (eerste generatie)

9.7 inch

2011

iPad 2 (tweede generatie)

9.7 inch

2012

iPad 3 (derde generatie)

9.7 inch Retina

2012

iPad 4 (vierde generatie)

9.7 inch Retina

2012

iPad mini

7.9 inch

2013

iPad Air

9.7 inch Retina

2013

iPad mini 2

7.9 inch Retina

2014

iPad Air 2 (tweede generatie)

9.7 inch Retina

2014

iPad mini 3 (derde generatie)

7.9 inch Retina

2015

iPad Pro

12.9 inch Retina

2015

iPad mini 4

7.9 Retina

2016

iPad Pro 2 (tweede generatie)

9.7 inch

2017

iPad 5 (vijfde generatie)

10.5 inch

2018

iPad 6 (zesde generatie)

9.7 inch Retina

2018

iPad Pro 3 (derde generatie)

12.9 inch Retina

2019

iPad Air 3 (derde generatie)

10.5 inch Retina

2019

iPad Mini 5

7.9 inch Retina

2019

iPad 2019 (7e generatie)

10.2 inch Retina


 • 2011: De 2de generatie iPad, de eerste iPad met een camera. Hierdoor werd videobellen mogelijk.
 • 2012: De derde iPad, die simpelweg 'iPad' werd genoemd, krijgt een Retina-display en maakt de resolutie van het scherm een stuk hoger. Apple brengt ook de kleinere iPad Mini uit, met een scherm van 7.9 inch (tegenover de 9,7 inch van een reguliere iPad).
 • 2013: De eerste iPad Air is licht, compact en handzaam vanwege zijn dunnere behuizing en lichtgewicht materiaalgebruik.
 • 2015: Apple brengt de eerste iPad Pro uit, met een groter 12,9 inch scherm. Voor het eerst werkt het apparaat met een toetsenbord en een stylus van Apple.
 • 2017: Er verschijnt een voordelige instap-iPad, met een iets simpeler scherm, simpelere speakers en zonder aansluiting voor accessoires.
 • 2018: Een nieuw ontwerp voor de iPad Pro, nu met een scherm van 11 inch dat omringd wordt door dunnere randen. Het apparaat ondersteunt Face ID-gezichtsherkenning.

 • Waar je op moet letten bij het kopen van een iPad

  Als je op zoek bent naar een tablet zijn er een aantal keuzes die je moet maken. Welke keuzes er precies zijn lees je hier.

  Met de geschiedenis van de iPad als introductie en het grote succes van Apple in ons achterhoofd, zal het maken van een merkkeuze niet meer lastig zijn. De iPad was niet zonder reden de eerste echte tablet die de tabletmarkt in beweging bracht. De iPad geeft je namelijk alle mogelijkheden van een computer en is daarbij ontzettend gebruiksvriendelijk. Het mag voor zich spreken dat een iPad ontzettend handig is om mee te nemen. Maar ook in huis is het plezant om een straf compact scherm te hebben om films op te bekijken, te gamen of te lezen. Doordat alle iPad-modellen een geavanceerde chip hebben is een iPad zelfs krachtig genoeg voor professionele apps als Adobe Photoshop. De batterij gaat makkelijk een hele dag mee. En bestanden kun je op de iPad zelf of in de (Apple) iCloud opslaan.

  Hoeveel geheugen heeft mijn iPad nodig

  Afhankelijk van hoeveel apps (en bestanden) je op de iPad wilt opslaan, kun je kiezen voor 16, 32, 64 of 128 GB. Aangezien je dus ook bestanden in de iCloud kunt stockeren, is het aan te raden om vooral na te denken over welke apps/ programma’s je erop wilt zetten. Een zwaarder programma, zoals Adobe Photoshop, zal meer ruimte in beslag nemen dan een spelletje zoals Candy Crush. Voor eenvoudig gebruik, surfen en het online bekijken van video’s is een 16GB / 32 GB al snel voldoende. Wil je veel apps, boeken, films of muziek kunnen stockeren, dan ga je al snel richting de 64 GB.

  Mobiel internet

  Wil je overal kunnen internetten, dan is een tablet met 4G aan te raden. Je kunt in dit geval kiezen voor een data-abonnement. Je kunt ook van je iPhone een wifihotspot maken. Dan kun je met de iPad op internet via de databundel van je smartphone.

  Uit welke iPads kun je kiezen

  Bij Forza refurbished heb je de keuze uit een breed aanbod aan iPads. Maar welke past het beste bij jouw wensen en gebruik?


  iPad 2019, dé 7e generatie iPad

  De iPad 2019 is het allround instapmodel van de Apple tablet, welke wordt gekenmerkt door het iets grotere scherm, de snelle processor en handige extra’s. Zoals voorheen is ook de zevende generatie iPad gericht op een brede groep gebruikers, van studenten tot gezinnen. Daarbij is de refurbished iPad 2019 voor licht zakelijk gebruik ook het ideale maatje voor thuis, op kantoor of onderweg. Doordat de tablet beschikt over een A10 Fusion Chip, voert het feilloos alledaagse maar ook zwaardere taken uit. Zoek je een iPad die goedkoper is dan de iPad Pro en nog eenvoudiger in gebruik is dan de iPad Air? Dan is de refurbished iPad 2019 de beste tablet, voor een zeer vriendelijk prijsje.


  A10 Fusion chip
  10.2 inch Retina beeldscherm met True Tone
  8 megapixel camera (achterkant), 1.2 megapixel camera (voorzijde)
  Apple Pencil 1 en Magic Keyboard worden ondersteund  iPad Air 3 (2019)

  De Air is flinterdun en weegt minder dan een pond. Hierdoor is hij ontzettend compact, fijn in gebruik en gemakkelijk om mee te nemen. Alle details worden perfect weergegeven op het 10.5 Retina beeldscherm. De iPad Air 3 beschikt over een A12 Bionic chip, waarmee met gemak zware taken kunnen worden uitgevoerd. Zo kun je gelijktijdig supersnel in meerdere zware apps of bestanden werken! Zoals Apple zelf zegt; ‘power isn’t just for the pros’. Met de iPad Air 3, haal je een compacte iPad in huis met heel veel power en de slimste en nieuwste technieken.


  A12 Bionic chip
  10.5 inch Retina beeldscherm met True Tone
  8 megapixel camera (achterkant), 7 megapixel camera (voorzijde)
  Apple Pencil 1 en Magic Keyboard worden ondersteund  iPad Pro 2018

  Voor het eerst sinds lange tijd is er met de iPad Pro 12.9, 2018 een nieuw design doorgevoerd. Zo heeft het kleinere schermranden en een dunne behuizing. De homeknop is weg en vervangen door Face ID. Met een A12-chip behoort de tablet tot de allersnelste ter wereld. Daarbij is een USB-C als oplaadpunt toegevoegd, welke je ook kunt gebruiken om een beeldscherm op aan te sluiten. Let wel, bij dit model is het alleen mogelijk om een draadloze hoofdtelefoon (of oordopjes) te gebruiken, of een usb-c headset.


  A12X Fusion processor, 6GB werkgeheugen
  12.9 inch LCD beeldscherm met True Tone
  12 megapixel camera (achterkant), 7 megapixel camera (voorkant)
  Apple Pencil 2 wordt ondersteund  iPad Pro 2017

  Het is één van de krachtigste tablets op de markt. Tablet? Je mag dit inderdaad best een computer noemen. Met een rappe A10X Fusion processor is de iPad Pro 12.9, 2017 geschikt voor vrijwel elke taak. Met een fantastisch True Tone beeldscherm komt alles wat je op deze iPad doet nog meer tot leven. True Tone zorgt ervoor dat het beeldscherm zich automatisch aanpast aan omgevingslicht. Een iPad Pro is een goede keuze voor mensen die alles uit een tablet willen halen. Doordat de Apple Pencil door de Pro wordt ondersteund, tover je eenvoudig je tablet om tot kladblok, schetsboek of werkschrift. Met de 12 en 7 megapixel camera trek je de mooiste foto’s en video’s.


  A10X Fusion processor
  12.9 inch beeldscherm met True Tone
  12 megapixel camera (achterkant), 7 megapixel camera (voorkant)
  Apple Pencil 1 wordt ondersteund  iPad 2018

  Ook de iPad 2018 is niet zomaar een eenvoudige tablet. Met alle toepassingen is het een erg vernuftig systeem. Het beschikt over een 9.7 inch Retina-scherm met hoge resolutie. Daardoor is de iPad 2018 ideaal om 4k-video’s op te bekijken en bewerken, hoge kwaliteit games te spelen of grafische ontwerpen te maken. Door de krachtige A10X-processor kun je eenvoudig multitasken, zonder in te leveren op prestaties. Hij is energiezuinig waardoor hij onderweg ook lang meegaat. Zoals bij de iPad Pro 12.9 inch, wordt Apple ondersteund.


  A10X Fusion processor
  9.7 inch
  8 megapixel camera (achterkant), 1.2 megapixel camera (voorkant)
  Apple Pencil 1 wordt ondersteund  iPad 2017

  De iPad 2017 is als budgetmodel op de markt gebracht. De iPad is bedoeld voor ‘normaal’ gebruik. Hij is geschikt voor iedereen die een iPad gebruikt als aanvulling op andere devices. Het is een ideale laptop voor games, surfen op internet, of bijvoorbeeld e-mailen of agendabeheer. Films of series komen ook echt tot leven met deze vijfde generatie iPad. Voor het gemak is hij uitgerust met ‘Touch ID’ (vingerafdrukscanner).


  A9 processor
  9.7 inch LCD met IPS
  8 megapixel camera (achterkant), 1.2 megapixel camera (voorkant)
  Touch ID voor snel unlocken  iPad Air 2

  De Air2 is de dunnere lichtere opvolger van de populaire iPad Air. Hierdoor past hij makkelijk in je tas en neem je hem eenvoudig overal mee naartoe. De chip is krachtig genoeg voor snelle prestaties en grafisch valt er niks op de iPad Air 2 aan te merken. Hij is voorzien van een camera aan de voorzijde (8 megapixel) en aan de achterzijde (1.2 megapixel). De coating zorgt voor minder reflectie op het beeldscherm dan bij iPad Air 1. Met Touch ID unlock je de iPad Air 2 nog sneller. Door het dunnere design (vanwege de batterij) is de batterijduur minder dan bij de Air.


  A8X processor
  9.7 inch LCD met IPS
  8 megapixel camera (voorkant), 1.2 megapixel camera (achterkant)
  Touch ID voor snel ontgrendelen  iPad Air

  De iPad Air was en is behoorlijk populair. Dit komt omdat het een fijn en eenvoudig model is welke voor normaal gebruik nog steeds goed kan worden ingezet. Hij is krachtig genoeg door de A7 processor. De batterij gaat zonder problemen tot wel 10 uur mee. Met de iPad Air 1 heb je toegang tot Wifi + 4G. Touch ID was bij dit model nog niet vanzelfsprekend, dus zit er niet op. Nog steeds is de tablet vrij eenvoudig met een code te ontgrendelen.


  A7 processor
  5 megapixel camera (voorkant), 1.2 megapixel camera (achterkant)
  9.7 inch scherm  iPad Mini 5

  Apple iPad mini 5 is dun, licht en ontzettend handzaam. Dankzij dit compacte formaat, is dit de meest geschikte iPad voor onderweg. Hij past eenvoudig in je tas en hij weegt slechts 300 gram. Daarnaast is deze kleine krachtpatser slechts 6.1 millimeter dun. Je houdt hem gewoon met één hand vast. Hierdoor wordt hij ook geroemd door boekenlezers.

  A12 Bionic processor
  8 megapixel camera (voorkant), 7 megapixel camera (achterkant)
  7.9 inch Retina-scherm
  Touch ID
  Apple Pencil 1 wordt ondersteund  iPad Mini 4

  De iPad mini 4 heeft een 7.9 inch-scherm met voldoende pixels voor een zuivere weergave. Door het woord Mini zou je denken dat het geen krachtpatser is, maar niets is minder waar! De iPad Mini 4 beschikt gewoon over een A8 processor en is daarmee krachtiger dan de iPad Air 1. Daarbij is de Mini 4 uitgerust met een 8 megapixel camera waardoor je de mooiste foto’s en video’s trekt.

  A8 processor
  8 megapixel camera (voorkant), 1.2 megapixel camera (achterkant)
  7.9 inch-scherm met True Tone
  Touch ID  iPad Mini 3

  De iPad mini 3 beschikt zoals de naam doet vermoeden over een iets kleiner 7.9 inch-scherm. Daarbij heeft een A7 processor wat voldoende is voor normaal gebruik en alledaags gebruik. De 5 megapixel camera is iets minder scherp dan de 8 megapixel camera van de Mini 4, maar voldoende om momenten vast te leggen. Hij beschikt over Touch ID voor veilig en gemakkelijk ontgrendelen.


  A7 processor
  5 megapixel camera (voorkant), 1.2 megapixel camera (achterkant)
  7.9 inch-scherm met True Tone
  Touch ID  De prijs van een iPad

  Het kopen van een nieuwe iPad kan een behoorlijke hoge kost zijn. Maar gelukkig is er naast het kopen van een nieuwe iPad nog een alternatief: een refurbished iPad. In tegenstelling tot de prijs van een nieuwe iPad, bespaar je met een refurbished iPad tot wel 60%.

  Wat is een refurbished iPad?

  Een refurbished iPad is een gereviseerde tweedehands iPad. Dit houdt in dat we de iPad grondig controleren én professioneel kuisen. Daarbij is het grote verschil tussen een eerder gebruikte iPad en een tweedehands iPad, dat je bij ons twee jaar garantie krijgt. Hierdoor ben je bij ons verzekerd van een goede aankoop.

  Voordelen van een refurbished iPad op een rij

  • Tot 60% goedkoper dan de originele nieuwprijs.
  • Twee jaar garantie, op de gehele iPad, dus óók op de batterij.
  • Gecontroleerd door techniekers.
  • Gratis nieuwe accessoires meegeleverd.
  • Gratis thuisbezorgd.
  • Bepaal zelf hoeveel voordeel door keuze uit drie productcondities (A-, B-, C-grade).
  • Duurzame keuze door hergebruik van de iPads/ stimuleren duurzame hardware.

  Welke iPad product conditie past het beste bij mij?

  Alle iPads die we verkopen werken perfect en zijn dus volledig functioneel. Met de keuze voor A-grade, B-grade of C-grade kies je dus alleen voor het uiterlijk van de iPad. Wil je voornamelijk een zo goedkoop mogelijke iPad en vind je het niet erg dat er gebruikssporen (zoals krasjes) opzitten, dan is een B-grade of C-grade de juiste keuze. Als je op zoek bent naar een betaalbare iPad die eruitziet alsof hij zo goed als nieuws is, kies dan voor een A-Grade iPad.

  Een ruim assortiment

  Wij hebben een breed scala iPads om uit te kiezen. Ook iPads die niet meer verkrijgbaar zijn via Apple, vind je gelukkig nog wel bij ons in de schappen. Alle iPads in dit artikel zijn terug te vinden in ons assortiment. Zo hebben we voor iedere gebruiker een geschikte iPad. Daarbij is er keuze uit iPads met wifi, 4G of een combinatie van deze twee netwerkopties. Ook is er keuze uit opslagruimtes, kleuren en formaten.

  Kies je voor een compacter model voor normaal gebruik? Bekijk dan eens onze iPad Mini’s; 2, 3 of 4. Gaat u voor een uitgebreider en nog helderder scherm én meer power? Bekijk dan eens de iPad (Pro) 2017, 2018. Heeft u liever een iPad welke tussen deze twee uiterste zit? Dan is de iPad Air 1 of iPad Air 2 of de allround iPad 2019 de beste keuze.

  Twijfel je nog? Neem dan gerust contact op voor persoonlijk advies.
  Wanneer je via onze website een iPad bestelt, ontvang je jouw tablet gratis thuis met nieuwe accessoires. Je hebt twee jaar garantie op de iPads van Forza Refurbished. Binnen 14 dagen kun je kosteloos retourneren. Er zijn alleen maar voordelen wanneer je kiest voor een refurbished iPad bij Forza!