Waarom de iPhone SE zo geliefd is?

18 Januari 2021 - 5 min read time
Waarom de iPhone SE zo geliefd is?

De geruchten gingen al langere tijd. Apple zou van plan zijn om opvolging te geven aan de populaire iPhone SE. Dit nieuwe model zou de naam iPhone SE of iPhone 9 gaan dragen en naar verwachting in 2020 beschikbaar worden gesteld. Na de populariteit van de in 2016 uitgebrachte iPhone SE, is een opvolger een hele logische stap. Waarom deze Apple smartphone zo geliefd is?

In dit artikel

SE, Special Edition

SE staat voor Special Edition. Al jarenlang vragen liefhebbers van de iPhone SE om een opvolger. En ineens was daar het bericht. Volgens Bloomer zou Apple in februari 2020 gestart zijn met de productie van de iPhone SE (2). Het model staat bekend om zijn handzame formaat en krachtige specificaties, voor een vriendelijke prijs. Is het Apple wederom gelukt met de iPhone SE 2020 refurbished?

iPhone SE, de klassieker

De allereerste iPhone SE uit 2016 beschikt over dezelfde kracht en kenmerken als de iPhone 6S, maar dan met het uiterlijk van de iPhone 5S. Door het compacte 4-inch scherm is de smartphone eenvoudig met één hand te bedienen. Ondanks de kleine afmetingen voorziet dit toestel nog steeds in de nodige behoeften. De A9 Bionic-chip zorgt dat het toestel snel genoeg is om alledaagse taken soepel uit te voeren. Vandaag de dag is dit model nog steeds erg geliefd. Zo is het een uitstekend toestel voor iemand die alledaagse taken wil uitvoeren en graag de handzaamheid van een klein scherm heeft voor een klein prijsje. De iPhone SE refurbished is namelijk honderden euro’s voordeliger dan de allernieuwste Apple-modellen. Op het moment van schrijven kost dit model bij Forza rond de 100 euro. En dan te bedenken dat je dit toestel ontvangt met 3 jaar garantie (sinds 1 juni 2023) en gratis laadaccessoires.

iPhone SE, de 2020 opvolger

Als we kijken naar het nieuwe 2020-model, valt direct op dat het toestel qua uiterlijk veel lijkt op de iPhone 8 refurbished. Zo beschikt de laatste SE ook over een 4.7-inch LCD-scherm en een Touch ID-vingerscanner. Dankzij een A13 Bionic-processor is de smartphone dus geschikt voor zware grafische apps of games. Hierdoor is de iPhone SE 2020 refurbished even krachtig als de iPhone 11 die in 2019 is uitgebracht. Zoals de iPhone 8 heeft de nieuwe SE randen aan de boven en onderkant en is het toestel afgewerkt met glas. Hierdoor is de iPhone SE evenals de iPhone 8 draadloos op te laden.

iPhone SE en iPhone 8, wat zijn de verschillen?

We kunnen dus wel stellen dat er erg veel overeenkomsten zijn tussen de iPhone SE en iPhone 8. Daarnaast zijn er ook enkele verschillen. Als je twijfelt tussen de toestellen heb je waarschijnlijk een paar vragen die je graag beantwoord wilt hebben. Welke specificaties hebben de toestellen en wat heb ik nodig? En hoeveel geld heb ik daar voor over? We vergeleken de iPhone SE met de iPhone 8 en zetten de bevindingen hieronder voor je op een rijtje.
Design iPhone 8 en iPhone SE

Design

iPhone 8 refurbished

iPhone SE 2020 refurbished

Hoogte 138.4 mm 138.4 mm
Breedte 67.3 mm 67.3 mm
Dikte 7.3 mm 7.3 mm
Design Glas en roestvrij staal Glas en roestvrij staal
Kleuren Gold, Space Grey, Silver, Red Black, White, Red
 

Design en scherm

De iPhone SE en iPhone 8 zijn identiek qua grootte en vorm (138,4 x 67,3 x 7,3 mm) en wegen beide 148 gram. Ze hebben allebei een enkele camera aan de achterzijde en een verticaal uitgelijnde flitser. De premium-look hebben de toestellen mede te danken aan de glazen achterkant. Het enige verschil is de positie van het Apple-logo. Dit staat lager op de SE en hiermee op gelijke hoogte van bijvoorbeeld de iPhone 11. En ander verschil is dat de SE wordt geleverd in de kleur RED, in plaats van de gouden kleur van de iPhone 8.

De nieuwe iPhone SE heeft in feite hetzelfde scherm als de iPhone 8, met een 4,7-inch Retina HD 1334x750-resolutie van 326 ppi, True Tone, brede kleuren en 625 nits maximale helderheid. Het enige grote verschil is de schermfunctie genaamd 3D-Touch: de iPhone 8 beschikt wel over deze functie en de iPhone SE niet. In plaats daarvan beschikt de nieuwste iPhone SE over het Haptic Touch-systeem van Apple. Haptic Touch simuleert wat 3D Touch met druksensoren laat voelen. Haptic Touch is echter een stuk goedkoper, waardoor het toestel ook weer voordeliger gemaakt kan worden evenals de oude iPhone SE. Onderaan het scherm van beide toestellen vind je een Touch ID-sensor.

 

Beeldscherm

iPhone 8

iPhone SE 2020

Diagonaal 4.7 inch (11.25 cm) 4.7 inch (11.25 cm)
Resolutie 1334 x 750 pixels 1334 x 750 pixels
Pixeldichtheid 326 ppi 326 ppi
Type Retina LCD Retina LCD
Haptic Touch
3D Touch
True Tone
 

Prestaties, opslag en batterij

De SE heeft de A13 Bionic-chip van Apple, terwijl de iPhone 8 wordt aangedreven door de A11 Bionic-chip. Dat betekent dat de SE sneller en slimmer zal zijn dankzij deze Neural Engine van de derde generatie. Daarbij moet gezegd worden dat de A11 Bionic-chip al erg rap is. De vraag is dus of je er überhaupt iets van gaat merken. Mocht je veel vooruitstrevende zware grafische apps gebruiken, dan kan de A13 zeker van pas komen. Het is dan ook mede afhankelijk van wat je van plan bent.

Beide telefoons hebben een IP67-classificatie voor water- en stofbestendigheid, wat betekent dat je ze een half uur in een meter water kunt dompelen. Ze hebben ook allebei stereoluidsprekers, Apple Pay-ondersteuning via NFC en Bluetooth 5. Zowel de iPhone SE als de iPhone 8 zijn verkrijgbaar in varianten van 64GB en 128GB, terwijl de SE een niveau van 256 GB toevoegt. De vraag is wel of je 256GB opslagruimte gaat volkrijgen. De meeste iPhone-gebruikers komen toe met de al ruime 64GB. De vraag is dus of de meerprijs voor de 256GB het voor je waard is.

Er is nog niet veel bekend over de batterijduur van de iPhone SE. Apple geeft aan dat het toestel ongeveer even lang meegaat als de iPhone 8. Hoogstwaarschijnlijk heeft hij dus de vergelijkbare 1.821 mAh-batterij. Ze hebben ook allebei draadloze oplaadmogelijkheden en snel opladen met een 18 W-adapter of hoger is een optie. Je dient hiervoor nog wel de oplader aan te schaffen.

Camera van de iPhone 8 en iPhone SE

Terwijl de iPhone 8 en iPhone SE beide een enkele 12 MP, f / 1.8 brede camera met digitale zoom - tot 5x hebben-, is de SE uitgebreid en vergelijkbaar met de iPhone XR.

Opties als portretmodus, portretverlichting, slimme HDR en QuickTake-video, zijn ten opzichte van de iPhone 8 nieuw op de iPhone SE. Daarnaast kun je ook portretvideo's maken met de 7MP, f / 2.2 selfie camera. En net als de iPhone 8 kun je 4K-video opnemen op de iPhone SE. Dus hoewel het niet zo goed is als de camera in de iPhone 11 - met name omdat het de nachtmodus mist – trek je schone foto’s met de SE.

Camera

iPhone 8

iPhone SE 2020

Megapixels achterkant Enkele 12 megapixel camera Enkele 12 megapixel camera
Megapixels voorkant Enke 7 megapixel camera Enke 7 megapixel camera
Videokwaliteit achterkant 4K Ultra-HD 4K Ultra-HD
Videokwaliteit voorkant Full-HD Full-HD
Portretmodus achterkant
Portretmodus voorkant
QuickTake
 

De prijs

Nu we alle technische specificaties op een rij hebben vraag je je natuurlijk af wat het mag kosten. De iPhone SE met 64GB heeft momenteel een Apple introductieprijs van 489 euro. Bij Forza is de iPhone SE 2020 nu zo'n twee honderd euro voordeliger verkrijgbaar. De Forza iPhone 8 met 64GB ligt zo'n 100 euro onder de prijs van de iPhone SE 2020.

Conclusie iPhone SE vs iPhone 8

De iPhone SE is net als de iPhone 8 een heel goed toestel. Zoals we gewend zijn van Apple is het meest recente toestel weer een tikkie sneller en beschikt het over meer camera-opties. De mogelijkheid om de SE met 256GB te nemen kan interessant zijn als je van plan bent om heel veel zware grafische apps wilt opslaan. Kortom, voer je zware taken uit en wil je veel opslagruimte, overweeg dan eens de iPhone SE. Zoek je een veelzijdig model voor een nog scherpere prijs? Bekijk dan eens de refurbished iPhone 8 van Forza.

iPhone 8, de pluspunten

1) Maak schone foto's of gebruik lichteffecten om artistieke selfies
2) De iPhone 8 heeft een luxe uitstraling door duurzaam glas.
3) Dankzij het geavanceerde volledig glazen ontwerp kunt je de telefoon eenvoudig draadloos opladen
4) Van alledaagse tot zwaardere taken met de snelle A11-chip beschikt de iPhone 8 over meer dan genoeg rekenkracht.

Verkrijgbaar in Space Grey, Silver en Gold

iPhone SE, de pluspunten

1) Portretmodus, portretverlichting, slimme HDR en QuickTake-video en dezelfde ondersteuning als de iPhone XR, het camerasysteem is zeer geavanceerd.
2) De iPhone SE heeft het meest duurzame glas dat ooit is gebruikt.
3) Dankzij het geavanceerde volledig glazen ontwerp kunt je de telefoon eenvoudig draadloos opladen
4) Van alledaagse tot zwaardere taken met de supersnelle A13-chip beschikt de iPhone SE over extra veel rekenkracht.

Verkrijgbaar in Black, White & Red

Los refurbished toestel kopen

De iPhone SE is aan het begin van 2020 door Apple uitgebracht en is sinds november refurbished verkrijgbaar bij Forza. De refurbished iPhone 8 daarentegen is al langere tijd één van de populaire refurbished toestellen in ons gamma. Je ontvangt de iPhone 8 en de iPhone SE 2020 refurbished met 3 jaar garantie (sinds 1 juni 2023) en nieuwe laadaccessoires de volgende werkdag gratis in huis.

← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?