Langer doen met de batterij van je iPhone dankzij de nieuwe Dark Mode in iOS 13

Je herkent het vast wel; je bent onderweg en schrikt plots van het resterende batterij percentage op je iPhone. Bijna leeg. Om de batterijduur van je iPhone op te rekken kun je meerdere dingen doen, bijvoorbeeld:

  1. De helderheid van je beeldscherm lager zetten;
  2. of bijvoorbeeld de energiebesparingsmodus activeren.

Met iOS 13 is daar een nieuwe mogelijkheid bijgekomen; de Dark Mode.

De lang verwachten ‘Dark Mode’ (of terwijl donkere modus) in iOS 13 heeft niet alleen een schone uitstraling, het verlengt ook nog eens de batterijduur van iPhones met een OLED-display.

Batterijtest Dark Mode VS Light Mode

Waarom werkt dit alleen energiebesparend bij iPhones met OLED-beeldschermen?

Bij OLED-beeldschermen kunnen pixels individueel uitgeschakeld worden. Als een bepaalde ‘kleur’ niet nodig is, dan wordt de pixel niet ingeschakeld. Hierdoor vereist je beeldscherm minder stroom van de batterij, waardoor deze langer meegaat.

Bij een LCD-beeldscherm kunnen de individuele pixels niet uitgeschakeld worden. Wanneer je dus de donkere modus activeert op een iPhone met LCD-display, dan zal het verschil qua batterijprestaties minimaal zijn.

Meer rust voor je ogen

Als je langdurig naar een beeldscherm zit te staren, dan is het fijner als de interface donker is. Dit is namelijk veel rustgevender voor de ogen. Hierdoor zal er minder snel hoofdpijn ontstaan en slaap je veel plezanter. Mocht je nu nog geen telefoon met een OLED-display hebben, dan kunnen de bovenstaande argumenten dus een reden voor jou zijn om alsnog een toestel te kopen met een OLED-display.

iPhones met een OLED-display

Voor de iWatch gebruikt Apple al langer OLED-schermen. Met de iPhone X heeft Apple eind 2017 de eerste iPhone met OLED-schermen uitgebracht. OLED staat voor Organic Light Emitting Diode en is de volgende ontwikkeling in HD-schermen. Een groot voordeel van OLED is dat het geen achtergrondverlichting nodig heeft om te werken. Dit is beter voor je batterij, maar levert dus ook mooiere kleurverzadiging op. Dit zijn de iPhones die over zo’n fantastisch scherm beschikken:

  • iPhone X
  • iPhone XS
  • iPhone XS MAX
  • iPhone 11 Pro
  • iPhone 11 Pro Max