Wat is de impact van smartphones op het milieu?

18 April 2018 - 5 min read time
Wat is de impact van smartphones op het milieu?

Wat u ook van plan bent met uw oude GSM, gooi hem nooit weg! Hoe oud uw GSM ook is, weggooien is slecht voor het milieu en uw portemonnee. In dit artikel leest u waarom het weggooien van GSMs een slecht idee is.


Aantal GSM bezitters neemt wereldwijd toe

Elf jaar geleden lanceerde Apple de eerste iPhone. Dit was in 2007. Sinds de release van de iPhone 1, heeft inmiddels meer dan eenderde van de wereldpopulatie een GSM. Daarnaast zijn miljoenen GSMs in de loop der jaren verkocht. Dit had echter wel nadelige gevolgen voor onze planeet.

Productie nieuwe GSM's

De productie van nieuwe GSMs is een aanslag op ons milieu. Bij het produceren van nieuwe GSMs, komt er namelijk CO2 vrij. Deze energieën produceren allerlei schadelijke gassen, welke vervolgens terecht komen in onze atmosfeer. Dit leidt er op den duur weer toe dat onder meer de ozonlaag wordt aangetast, waardoor de aarde steeds verder opwarmt.

Arbeiders in de fabriek

Waarom zijn GSM's zo schadelijk voor ons milieu?

GSMs zijn (helaas) uitgerust met allerlei giftige onderdelen. Gelukkig worden GSMs goed beveiligd tegen het lekken van schadelijke gifstoffen. Maar, mocht een toestel wel gaan lekken, dan heeft dit allerlei nadelige gevolgen voor ons milieu. Een aantal onderdelen in GSMs zijn zeer giftig, enkele voorbeelden hiervan zijn lood, koper, lithium (batterijen) en zink. Als GSMs op een onverantwoorde manier worden weggegooid, zijn de gevolgen van lekkende giftige stoffen voor ons milieu niet te overzien. GSMs die worden weggegooid, kunnen gaan lekken op afvalstortplaatsen. Deze lekkende giftige stoffen trekken in onze aardoppervlakte, dat vervolgens weer in ons grondwater terecht komt. Dit vervuilt niet alleen het grondwater, maar ook onze aardoppervlakte. Als de aardoppervlakte vervuilt raakt, heeft dit ook weer gevolgen voor onze gezondheid. Gewassen die namelijk worden verbouwd op giftige aardoppervlakte, bevuilen onze voeding. Hierdoor kunnen we vervuild voedsel consumeren, hetgeen natuurlijk zeer schadelijk is voor onze gezondheid. Dit kan leiden tot hepatitis, nierfalen of zelfs kanker.

Bescherm ons milieu tegen verdere vervuiling

De meeste GSM gebruikers gaan bewust om met het weggooien van dagelijks afval. Maar, hoe zit het met GSMs die je niet langer gebruikt? In plaats van deze toestellen zomaar weg te gooien, doet u er goed aan om je GSM te doneren of te verkopen aan een ander. U kunt er ook voor kiezen om uw oude GSM te verkopen aan Forza, hierdoor kunnen wij uw oude toestel recyclen. In ruil daarvoor krijg u korting op uw refurbished iPhone-aankoop bij Forza. Het recyclen van GSMs is positief voor ons milieu. Er wordt niet alleen veel energie bespaard (de productie van GSMs kost veel energie), maar ook helpt u het voorkomen van lucht- en waterverontreiniging. Dit is een veelvoorkomend probleem in bijvoorbeeld China.

Verkopen aan Forza

Wanneer worden de meeste GSM's vervangen?

De meeste GSMs worden vervangen na 18 tot 24 maanden. Vaak is dit nadat een telefoonabonnement afloopt of wanneer er een betere GSM (deal) op de markt komt. Helaas zijn veel mensen erg gevoelig voor de marketingtechnieken van GSM leveranciers. Hierdoor ontstaat de behoefte om alsmaar het nieuwste GSM model in je bezit te hebben. Als GSM bedrijven actief door blijven gaan met het continu produceren van nieuwe GSMs, heeft dit nog meer nadelige gevolgen voor het milieu. Steeds meer oude telefoons belanden hierdoor op een afvalstortplaats. Het weggooien van uw oude telefoon is niet alleen slecht voor het milieu, u verliest ook nog eens een hoop geld. Uw oude toestel is namelijk vaak nog geld waard.

Kan ik een GSM's verkopen in een staat?

Het kan zijn dat uw oude GSM zich niet meer in een 'als nieuw' staat verkeerd. Zelfs dan moet u uw oude GSM niet zomaar weggooien. Onthoud dat telefoons schadelijke- en giftige grondstoffen bevatten. Deze giftige stoffen beschadigen aardoppervlakte zelfs lang nadat de toestellen zijn verwijderd van de locatie. U kunt uw oude iPhone of iPad laten recyclen door Forza Refurbished. Ook kunt u contact opnemen met uw telecomprovider om te vragen waar u het beste uw oude toestel aan kunt verkopen / laten recyclen. Mocht het zo zijn dat het recyclen van uw oude toestel geen optie voor u is, dan moet u er alsnog voor zorgen dat u op een verantwoorde manier u telefoon weggooit. Vaak kunt u uw toestel in een speciale bak gooien, welke ontworpen is om elektronisch afvalmateriaal tegen te gaan. Deze bakken kunt u vaak vinden bij lokale technische winkels.

Hoe worden telefoons gerecycled bij Forza Refurbished?

Vrijwel alle telefoononderdelen kunnen opnieuw worden gebruikt. Meestal worden de batterijen, metalen- en plastic onderdelen gerecycled. Deze onderdelen worden opnieuw gebruikt voor andere nieuwe toestellen of voor refurbished telefoons. Metalen kunnen bijvoorbeeld opnieuw worden gebruikt voor het maken van sieraden, auto-onderdelen of andere telefoons. Plastic kan ook worden gebruikt voor het maken van telefoon onderdelen, verpakkingsmaterialen of zelfs voor meubelen.

GSM verkopen? Let op!

Voordat u uw oude GSM verkoopt of doneert aan een ander, raden we aan om wat voorzorgsmaatregelen te nemen. Zorg ervoor dat alle data, zoals persoonlijke informatie, apps, contacten en foto's van uw telefoon verwijderd zijn. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door uw toestel terug in te stellen naar de fabrieksinstellingen. Wat je ook besluit om te doen met uw oude GSM, gooi deze nooit zomaar in de prullenbak. Het is veel beter voor het milieu en voor uw portemonnee om deze te verkopen of te doneren.

← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?