Vergelijk de iPhone 6 en 6s en ontdek welk toestel bij jou past

Heb jij ook géén idee van de verschillen tussen al die iPhone-toestellen? Dan ben je niet de enige. Elk jaar brengt Apple wel weer iets nieuws uit, maar ook daar zie jij de meerwaarde niet van in. Wat dacht je van een toestel dat al wat langer te verkrijgen is, maar precies is wat jij zoekt? Vergelijk hier de iPhone 6 en 6S met elkaar en ontdek de voordelen van refurbished.

roze iphone specs

Technische specificaties iPhone 6 en iPhone 6S

iPhone 6S

iPhone 6

Beeldscherm 4.7" (1334 x 750) 4.7" (1334 x 750)
Opslagruimte 16GB, 64GB en 128GB 16GB, 64GB en 128GB
Werkgeheugen 2GB 1GB
Videokaart PowerVR GT7600 PowerVR GX6650
Processor A9 Dual-core 1.84GHz A8 Dual-core 1.4GHz
Coprocessor M9 M8
Camera achter 12 megapixel 8 megapixel
Camera voor 5 megapixel 1.2 megapixel
Gewicht 143 gram 129 gram
Afmetingen in MM 138 (l) x 67 (b) x 7 (d) 138 (l) x 67 (b) x 7 (d)
Bluetooth versie 4.2 4.0
Geschikt voor iOS 12
NFC ondersteuning
4G+ (lte advanced)
Hoofdtelefoon aansluitng
Video's opnemen in 4K

Verbeterde prestaties iPhone 6S

Een belangrijk verschil tussen beide toestellen zit, zoals te zien in de bovenstaande tabel in de processor. De iPhone 6S beschikt namelijk over een A9-processor en de iPhone 6 een A8. De processor in de iPhone 6S werkt sneller hetgeen met name interessant is voor de intensieve gebruiker. Daarnaast is het werkgeheugen verbeterd bij de iPhone 6S. Ook hiervoor geldt dat dit verschil met name te merken is bij het uitvoeren van zwaardere taken. Wat dacht je bijvoorbeeld van het spelen van een mobiele game of het kijken van een film?

Look en feel van iPhone 6 en 6S

Een S-model van Apple iPhone leent vrijwel altijd het uiterlijk van een eerder uitgebracht device. De verschillen zijn vaak inhoudelijk en soms worden er nieuwe functies toegevoegd. Dit is ook het geval bij de iPhone 6S. Een verschil ontdekken tussen de iPhone 6 en iPhone 6S kan dus erg lastig zijn. Toch zijn er wel wezenlijke verschillen. De één net iets beter zichtbaar dan de ander. Dat begint bij de behuizing.

Behuizing

De iPhone 6S is, vergeleken met de iPhone 6, gemaakt van een steviger aluminium. Hierdoor is de behuizing nét iets degelijker. Ook bevindt er op de achterzijde van de behuizing van de iPhone 6S een markering van een ‘S’. Daarnaast is er, naast spacegrijs, goud en zilver, een nieuwe kleur geïntroduceerd bij de iPhone 6S: Roségoud. Ook is de 6S 2mm dikker geworden ten opzichte van zijn voorganger, echter hier merk je in de praktijk weinig van.

Schermresolutie en beeld

Beide devices maken gebruik van een 4.7-inch beeldscherm. De resolutie van beide schermen is ook gelijk, namelijk 1.334 x 750 pixels per inch. Dit zorgt voor een pixeldichtheid van 626 PPI. Nu vraag je je zeker en vast af wat dan het verschil is tussen het scherm van de iPhone 6 en iPhone 6S. Het antwoord op die vraag is simpel: 3D Touch.

3D Touch op iPhone 6S

De schermen lijken dus hetzelfde, echter de iPhone 6S beschikt over 3D Touch. Dit is hoe je 3D Touch gebruikt:

Je toestel geeft een seintje en er verschijnt een ‘1’tje’ op één van je iPhone-applicaties: er is een email binnengekomen. Door ferm op het icoontje te drukken opent er een klein venster met daarop bepaalde acties. 3D Touch maakt het mogelijk om bijvoorbeeld dit bericht te bekijken zonder de applicatie te openen.

iphone camera 6s

Cameraprestaties en – functies

In vergelijking tot de iPhone 6 is de camera van de iPhone 6S de meest opmerkelijke vernieuwing. De iPhone 6 heeft een camera van 8 megapixel, waar de iPhone 6S beschikt over een 12-megapixel camera. Dit valt met name op wanneer je bijvoorbeeld een vakantie- of familiefoto wilt bedrukken op canvas- of posterformaat. Ook de camera aan de voorzijde van de 6S heeft een bijzonder hoge resolutie vergeleken met de iPhone 6.

Verder is de camera van de iPhone 6S uitgerust met de mogelijkheid om te filmen in 4K-resolutie, hetgeen ook wel UHD wordt genoemd. Qua nieuwe camerafuncties is het meest gekende verschil de optie om ‘Live Photo’s’ te maken. Dit is vergelijkbaar met een korte video, die (bewegende) beelden extra scherp vastlegt. Als een bewegende foto dus.

Vergelijk de iPhone 6 met de iPhone 6S, waarvoor kiezen?

Hoewel de prestaties van de iPhone 6S enigszins beter zijn ten opzichte van de iPhone 6, zijn de verschillen tussen de 6 en 6S in de praktijk niet tot nauwelijks zichtbaar. Ons advies is dus om te kijken naar je telefoongebruik en af te wegen hoeveel geld je kwijt wilt zijn voor een GSM. Speel je weinig games of kijk je niet vaak een film, dan is de iPhone 6 een slimme keus. Je doet met name geld op voor het feit dat de prestaties beter zijn.

Kies voor refurbished en bespaar tientallen euro’s

Zowel de iPhone 6 als iPhone 6S koop je extra voordelig bij Forza Refurbished. Refurbished (gereviseerd) staat voor het professioneel controleren, kuisen en, waar nodig, repareren van Apple-devices. Je ontvangt bij Forza altijd twee jaar garantie, ook op de batterij. Ontdek de voordelen van refurbished en bespaar tot 60% op de originele nieuwprijs. Wat dacht je bijvoorbeeld van één van de onderstaande toestellen?