iPhone XS & Galaxy S10, wat is het verschil?


Misschien heb je al jarenlang hetzelfde merk smartphone en wijk je daar niet meer vanaf. Maar het kan ook zijn dat je niet zo gebonden bent aan een merk. Als je dan toe bent aan nieuwe smartphone maak je waarschijnlijk weer opnieuw de balans op. Je gaat opzoek naar welke smartphones er op dit moment verkrijgbaar zijn. Hierbij wil je antwoord op een aantal vragen. Welke specificaties zijn er? Wat heb ik daarvan in de komende jaren nodig? Wat kosten de smartphones en welke vallen er binnen mijn beoogde budget? En koop ik een toestel los of in combinatie met een abonnement. Dit kunnen vragen zijn die de revue passeren.


Als je op zoek bent naar een nieuwe high-end smartphone is de kans groot dat je twijfelt tussen een aantal merken. De twee belangrijkste waar je niet aan zult ontkomen zijn Apple en Samsung. Beide Tech-giganten bedienen al jarenlang het gros van de smartphonemarkt. Hierbij loopt Apple als sinds jaar en dag op kop. En dat is niet geheel zonder de reden. Als één van de eerste populaire smartphones met touchscreen, wisten zij de wereld van smartphones, tablets en computers drastisch te veranderen.

In dit blogartikel vergelijken we twee van de beste toestellen: de Apple iPhone XS & de Samsung Galaxy S10.

Samsung Galaxy S10 vs Apple iPhone XS

Design Galaxy S10 en iPhone XS

Laten we beginnen met wat in het oog springt. Qua design lijkt de iPhone XS erg veel op zijn voorganger de iPhone X. Zo hebben beide toestellen een scherm wat de volledig voorkant vult. Geen randen meer dus, wat de kijk- en gebruikservaring nog meer ten goede komt.

Bij de Samsung S10 is ook getracht om de randen zo klein mogelijk te maken. Daarnaast is er op de achterkant ruimte gemaakt voor 3 camera’s. Er zit een gaatje in het scherm aan de voorkant waar de frontcamera zit. Bij de iPhone XS is aan de voorkant de zogeheten ‘notch’ zichtbaar. Dit is de ruimte aan de bovenkant van de voorzijde waar de camera in is verwerkt. Met de iPhone XS kun je de selfies dus gewoon frontaal nemen. Bij de Samsung S10 zul je het toestel iets schuiner moeten houden.

iPhone XS krachtiger dan Galaxy S10

Qua specificaties lijken de toestellen veel op elkaar. Op papier lijkt het zelfs of de Samsung S10 iets sneller is. In de praktijk blijkt dit echter anders te zijn. De A12-chip in de iPhone XS is kleiner qua formaat maar levert de betere prestaties. De chip in de iPhone XS is dan ook niet zonder reden één van de krachtigste in een smartphone ter wereld.

Specs

Samsung Galaxy S10

Apple iPhone XS

design Cameragat rechtervoorzijde Notch, gecentreerd voorzijde
Beveiliging Vingerafdruk & gezichtsherkenning Face ID
Chipset Exynos 9820 Apple A12 Bionic
Poorttype Usb-c Lightning
Accuduur 79 uur uithoudingsvermogen 72 uur uithoudingsvermogenh
Camera’s achterop Drie cameralenzen Twee cameralenzen
Besturingssysteem Android iOS Apple
Schermgrote 6.1 inch 5.8 inch
Schermondersteuninge Corning Gorilla Glass 6, HDR10+, Always-on display Scratch-resistant glass oleophobic coating 625 nits max brightness Dolby Vision HDR10 Wide color gamut 3D Touch True-tone 120Hz touch-sensing
Draadloos opladen Ja Ja

Ontgrendelen met Apple Face-ID is stabieler

De iPhone XS beschikt over Face ID-gezichtsherkenning. In de winter kun je het toestel dus met handschoenen aan ontgrendelen zodra je ernaar kijkt. Makkelijker gaat het niet worden. Face-ID op de iPhone XS is geprezen om zijn nauwkeurigheid. Hoe goed je ook je best doet, de slimme camera’s herkennen je vrijwel altijd mede op basis van je ogen. Bij de S10 zijn de ervaringen iets anders. Je kunt naast de irisscanner ook de vingerafdrukscanner op het scherm gebruiken. In tegenstelling tot Face-ID van de iPhone XS lijkt de techniek van de Galaxy S10 je nog soms te kunnen foppen.

gezichtsherkenning van galaxy S10 is te foppen

Besturingssysteem Apple biedt langere ondersteuning

De Samsung S10 draait op een aangepaste versie van Android 9.0 Pie. De OneUI-interface is eenvoudig gehouden en beschikt over een ingebouwde nachtmodus. De Android-updates worden regelmatig aangeboden door Samsung. Daarnaast zijn er ieder jaar 2 grote updates. De iPhone XS draait op het bekende iOS. Ten opzichte van Samsung biedt Apple langdurige ondersteuning. Ieder Apple-toestel wordt zo’n 5 jaar voorzien van de meest recente software. Dit is in tegenstelling tot de Samsung S10 dus 2.5 keer zo lang!

Het iOS-systeem van Apple is gesloten waardoor het ook veel veiliger en betrouwbaarder is. Zeker als je het vergelijkt met het open Android-systeem dat op de Samsung Galaxy S10 draait. Daarbij moet je bij Android vaak maanden wachten totdat je een nieuwe update krijgt. Apple heeft dit beter gestructureerd. Als je Apple gewend bent zul je waarschijnlijk ook niet meer willen werken met een ander besturingssysteem. In dit geval ligt het er dus ook want je gewend bent of voor welk gebruiksgemak je wilt kiezen.

Camera: meer lenzen of betere functies?

Alsof twee camera’s op de iPhone XS al niet genoeg zijn, doet Samsung er met 3 camera’s aan de achterzijde nog een schepje bovenop. De S10 bestaat uit een camera van 12 megapixels, een 12 megapixel-telefotolens met optische zoom, en een groothoeklens van 16 megapixels. De iPhone XS beschikt over twee 12 megapixel-camera’s. De telefotolens en groothoeklens krijgen ondersteuning van de beste camera-functies. Zo heeft Apple de XS uitgerust met Smart HDR, waarbij je foto’s er nog schoner uitzien. Het maakt meerdere foto’s in één keer en voegt dit voor je samen tot het beste plaatje.

Verkrijgbare kleuren

De Samsung Galaxy S10 is beschikbaar in 3 verschillende kleuren: Prism White, Prism Black, Prism Green, Prism Blue, Canary Yellow, Flamingo Pink, Cardinal Red, Smoke Blue. De iPhone XS vind je in de bekende Apple-premiumkleuren Silver, Space Grey en Gold.

Conclusie

Samsung heeft met kleine verbeteringen een mooie smartphone uitgebracht. De driedubbele camera biedt interessante mogelijkheden. De selfie-camera op de Galaxy S10 zorgt er in tegenstelling tot de XS voor dat je het toestel in een rare hoek moet draaien om rechte foto’s te krijgen. De iPhone XS is (ook nog op het moment van schrijven) één van de beste presterende allround toestellen. De chip en functies zijn vooruitstrevender dan ooit en maken de XS een toestel waar je nog jarenlang plezier van zult hebben. Daarbij ontvang je met iOS langdurige ondersteuning waardoor het een goede investering is op de korte én lange termijn.

Samsung Galaxy vs Apple iPhone XS

iPhone XS of iPhone 11

Als je ervan bent overtuigd dat de iPhone XS het ideale toestel is, kan het zijn dat je deze ook graag nog even wilt vergelijken met de iPhone 11. Om je daarbij te helpen hebben we de verschillen op een rij gezet.
Je leest het in ons blogartikel 'wat is het verschil tussen de iPhone XS en iPhone 11'