iOS 18: wat, wanneer & nieuwe functies

13 Juni 2024 - 6 min read time
iOS 18: wat, wanneer & nieuwe functies

Apple heeft maandag tijdens de WWDC 2024 iOS 18 onthuld, met tal van te gekke nieuwe functies en verbeteringen die gebruikerservaringen tot een nieuw niveau tillen. Deze nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem belooft een reeks innovaties, met een sterke nadruk op ‘aanpasbaarheid’, AI-integratie, en verbeterde communicatie.


Nieuw startscherm met iOS 18

Een van de meest opvallende veranderingen in iOS 18 is de mogelijkheid om het startscherm volledig opnieuw in te richten. Gebruikers kunnen nu lege ruimtes, rijen en kolommen tussen app-iconen creëren, wat een ongekende flexibiliteit biedt in het organiseren van apps.​ Verder kan je nu ook de kleuren van je apps aanpassen. Staat je iPhone in Dark Mode (donkerheidsmodus)? Dan kan je ervoor kiezen om je apps óók donker te laten kleuren.

Nieuw startscherm met iOS 18

Nieuw bedieningspaneel

Apple heeft het het Control Center (bedieningspaneel) op de schop gegooid. Waar het voorheen één set aan snelkoppelingen waren, kun je nu meerdere snelkoppelingen aan specifiek tabbladen koppelen. Denk bijvoorbeeld aan allerlei snelkoppelingen die met je huis te maken hebben, zoals een lichtschakelaar, thermostaat of rolluikregelaar. Het voordeel van dit nieuwe paneel is dat je wat meer overzicht hebt.

Nieuw controlcenter met iOS 18

Met iOS 18 kan je je startscherm-snelkoppelingen aanpassen

Waar voorheen alleen je zaklamp (links) en je camera (rechts) als snelkoppeling mogelijk waren, kan je met iOS 18 deze naar je hand zetten door er andere apps als snelkoppeling neer te zetten.

Nieuw startscherm met iOS 18

De foto’s app in iOS 18 is wéér een beetje beter

De AI-integraties in iOS 18 zijn even indrukwekkend. De Foto's-app heeft nu geavanceerde bewerkingsmogelijkheden aangedreven door kunstmatige intelligentie, waardoor gebruikers met slechts een paar tikken professionele kwaliteit bewerkingen kunnen uitvoeren​.

Verbeterde Foto app

 

SMS’en is weer helemaal terug in iOS 18

Een andere belangrijke upgrade is de introductie van Rich Communication Services (RCS) in de Berichten-app, wat een aanzienlijke verbetering belooft voor communicatie tussen iPhone en Android-gebruikers​. Dit betekent dat het verzenden van foto's en video's naar Android-apparaten probleemloos verlopen en dat groepschats beter presteren. Functies zoals cross-platform emoji-reacties, leesbevestigingen en realtime typindicatoren zullen ook beschikbaar zijn. Dit werkte voorheen namelijk alleen tussen iPhone-gebruikers. Nog iets leuks: je kunt berichtjes inplannen. Handig als iemand bijvoorbeeld overmorgen jarig is en je bang bent om het die dag zelf te vergeten.

iMessage iOS 18

iOS 18 geeft meer beveiliging

Beveiliging en privacy zijn altijd kernwaarden voor Apple geweest, en iOS 18 versterkt dit met de mogelijkheid om individuele apps te vergrendelen met Face ID​​. Deze functie biedt een extra laag beveiliging voor gevoelige informatie in apps zoals Mail, Berichten en Foto's.

Nog veel meer…

De verbeteringen strekken zich ook uit tot andere ingebouwde apps. De Notities-app krijgt verbeterde organisatie- en zoekmogelijkheden, terwijl de Mail-app nu slimme filters en categorisering van e-mails biedt. De Apple Maps-app introduceert topografische kaarten en de optie om aangepaste routes op te slaan, wat het navigeren nog efficiënter maakt​.

En dan nog even dit:

iOS 18 belooft ook een nieuwe dienst genaamd "Apple Intelligence," die een reeks AI-functies biedt die beschikbaar zijn op opt-in basis. Deze functies zijn ontworpen om de algehele gebruikservaring te verbeteren zonder dat gebruikers gedwongen worden om ze te gebruiken​. Fun fact: waar AI bij de meeste bekend staat als Artificial Intelligence, heeft Apple de afkorting slim naar haar hand gezet door AI simpelweg Apple Intelligence te noemen. Well played, Apple.

Wanneer is iOS 18 beschikbaar?

De eerste beta van iOS 18 is nu beschikbaar voor ontwikkelaars, met een openbare beta die naar verwachting in juli zal volgen​. De officiële release vindt plaats in september.

iOS 18 ondersteuning?

Heeft jouw iPhone ondersteuning voor iOS 18? Je ziet het in de lijst hieronder:

Geen ondersteuning

 • iPhone X
 • iPhone 8 (Plus) en ouder

 

Wel ondersteuning

 • iPhone Xr
 • iPhone Xs (Max)
 • iPhone 11 
 • iPhone 11 Pro (Max)
 • iPhone 12 (Mini)
 • iPhone 12 Pro (Max)
 • iPhone 13 (Mini)
 • iPhone 13 Pro (Max)
 • iPhone 14 (Plus)
 • iPhone 14 Pro (Max)
 • iPhone 15 (Plus)
 • iPhone 15 Pro (Max)

Refurbished iPhone kopen

Valt jouw iPhone buiten de ondersteuning? Dan is het wellicht tijd voor een upgrade. Bij Forza Refurbished bieden we voordelige, refurbished iPhones aan met 3 jaar garantie. Al onze toestellen zijn op meer dan 50 technische punten getest door ervaren technici en met professionele software. Mede hierdoor beschikken we over het Keurmerk Refurbished. Neem gauw een kijkje in ons assortiment. Samen gaan we van duur naar duurzaam.

Wil je het hele Apple event terugkijken?

Dan hebben we hieronder de video voor je.

 

ios
← Vorige Volgende →
Direct €10 korting ontvangen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Direct €10 korting ontvangen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Direct €10 korting ontvangen?