Wat is iPadOS?

In 2019 introduceerde Apple iPadOS. Dit is een speciaal besturingssysteem dat ontworpen is voor de iPad. De eerste versie van dit besturingssysteem heet iPadOS 13, en is de opvolger van iOS 12. Wat kun je precies met iPadOS? En kun je het installeren op jouw iPad? Je leest het in dit blogartikel.

Waarom iPadOS voor de iPad?

Jarenlang hadden iPhones en iPads hetzelfde besturingssysteem iOS. Dit besturingssysteem is helemaal afgestemd op de iPhone. Hierdoor was bij de iPad ruimte voor verbetering op het gebied van functionaliteiten en gebruiksgemak. Met de komst van iPadOS worden iPads softwarematig gescheiden. Hierdoor zijn veel nieuwe functies beschikbaar die de manier waarop je met een iPad kunt werken verbeteren.

Haal meer uit je iPad met iPadOS

Een aantal belangrijke functies die het besturingssysteem iPadOS met zich meebrengt zijn:

  • Een geoptimaliseerd beginscherm
  • Eenvoudig multitasken
  • Donkere modus
  • Uitgebreid browsen

iPadOS betere gebruikservaring iPad

Een geoptimaliseerd beeldscherm

Tussen app-icoontjes was heel veel witruimte. Dankzij iPadOS is deze witruimte verkleind en kun je veel meer apps op het beginscherm plaatsen. Ook kun je widgets – zoals je agenda of je inbox – op je beginscherm plaatsen. Dit zorgt al meteen voor een betere gebruikservaring.

Eenvoudig multitasken

Met Slide Over kun je razendsnel alle openstaande apps bekijken en hiertussen schakelen. Met Split View kun je twee documenten binnen eenzelfde app naast elkaar openzetten, zodat je een stuk beter kunt multitasken dan voorheen.

Donkere modus

Een donkere modus, waarbij het gehele uiterlijk verandert in zwart, was al wel mogelijk op de iPhone maar nog niet op de iPad. Met iPadOS kun je de donkere modus inschakelen. Dit is prettiger voor de ogen én energiezuiniger, omdat donkere kleuren minder energie van de batterij vraagt dan lichte kleuren.

Uitgebreid browsen

Op de iPad kun je al gebruikmaken van de internetbrowser Safari. Dit is alleen wel de mobiele versie, waardoor je bepaalde functionaliteiten misloopt. Dankzij iPadOS kun je de desktopversie van een website bekijken. Hierdoor kun je op de iPad – ook met een bluetooth muis - nét zo uitgebreid browsen als op de desktop. Hiermee is de iPad een concurrent voor de laptop.

Deze iPads werken met iPadOS

Niet alle iPads worden door iPadOS ondersteund. Dat komt omdat dit nieuwe besturingssysteem veel rekenkracht van de hardware vraagt en sommige iPads kunnen dit simpelweg niet aan. De volgende iPads zijn te updaten naar iPadOS:

Ben je benieuwd welke iPad door welk besturingssysteem wordt ondersteund? Bekijk dan onderstaande tabel.

ipados ondersteuning overzicht

iPadOS installeren

Als jouw iPad iPadOS ondersteunt, kun je de update gratis uitvoeren. Ga hiervoor naar Instellingen, tik op Algemeen en tik vervolgens op Software-update. Als iPadOS 13 beschikbaar is kun je tikken op Download en installeer. Het bijwerken kan enige tijd in beslag nemen, dus zorg ervoor dat je over voldoende batterijcapaciteit beschikt.

Wil jij ook iPadOS?

Wil je ook gebruik kunnen maken van de nieuwste functies van iPadOS, maar ondersteunt jouw iPad dit besturingssysteem niet? Overweeg dan om een recentere tablet aan te schaffen die deze software aankan. Bij Forza heb je al een refurbished iPad vanaf €139

* De vanaf-prijs is vastgesteld op 08-06-20201