Vervangt de nieuwe besturing van iPad de traditionele laptop?

Vervangt de nieuwe besturing van iPad de traditionele laptop?

Tijdens Apple’s twee-uur durende presentatie in juni werd onder meer iPadOS aangekondigd. Dit nieuwe besturingssysteem verandert de iPad in een soort allround laptop. Althans, dat beweert Apple. Wij hebben de software op de proef genomen om te kijken of de iPad de MacBook kan vervangen. Lees de bevindingen in dit artikel.

Wat is er nieuw in iPadOS?

Tot nu toe gebruiken alle iPad-modellen iOS, het besturingssysteem dat ook op iPhones te vinden is. Met iPadOS slaat Apple een nieuwe weg in door de functionaliteiten uit te breiden. De sterke punten van iPadOS zijn onder meer een nieuwe interface, de befaamde ‘donkere modus’, één inlogmethode voor al je kanalen én het gebruik van een externe muis.

iPadOS zou ervoor moeten zorgen dat iPads meer ‘computerachtig’ worden en de functie van een laptop volledig op zich nemen. Of dat ook daadwerkelijk gelukt is? Die conclusie kan volgende maand pas getrokken worden, na de lancering van de officiële software.

Vernieuwende software voor iPad

Een iPad is geen échte computer, toch? Je gebruikt het vooral om films en series op te kijken, een boek te lezen of je mail te checken. Al jaren probeert Apple verandering aan te brengen in het gebruik van een tablet. Sinds iOS 9 in 2014 werd het mogelijk om twee schermen tegelijk te openen en ook iOS 11 bracht vernieuwende functionaliteiten. Denk bijvoorbeeld aan een drag-en-drop systeem of het gebruik van zogeheten multi-apps. Helaas is de iPad nog niet het multipurpose toestel waar Apple naartoe wil.

Nieuwe interface iPadOS

iPadOS lijkt hier verandering in te brengen. Het nieuwe systeem wijkt niet af van Apple’s look & feel, maar bevordert wél de productiviteit van de gebruiker. Dit heeft te maken met de nieuwe interface in iPadOS. Allereerst kun je ervoor kiezen om meer icoontjes te plaatsen op het beginscherm (5 x 6 in plaats van 4 x 5). Ook is het mogelijk om widgets toe te voegen. Miniatuur agenda’s, snelkoppelingen voor Safari of de laatste nieuwsberichten zijn altijd binnen handbereik met iPadOS.

Daarnaast kun je van bepaalde apps meerdere schermen tegelijk openen. Dit lijkt misschien niet spectaculair, maar het bevordert de productiviteit van de mobiele gebruiker enorm. Via App Exposé bepaal je zelf de indeling van de schermen en wissel je probleemloos tussen programma’s. Een Word-bestand naast een website in Safari openen is iets waar menig Apple-gebruiker al jaren op aan het wachten is.

ipad 2018 interface

Bestanden en desktop Safari

Normaal gesproken worden webpagina's op een iPad geopend in een aangepast formaat met beperkte functionaliteiten. Gebruikers van Safari kunnen in iPadOS gebruik maken van een desktopbrowser. Deze nieuwe interface is bijzonder straf en zal bevorderlijk zijn voor het online surfen. Ook het bestandsbeheer komt overeen met de indeling van iMacs en MacBooks. Bovendien is het mogelijk om externe harde schijven en USB-sticks aan te sluiten op de iPad. Handig, voor wie veel onderweg is en met grote bestanden werkt.

Koop een refurbished iPad met iPadOS

Al met al belooft iPadOS veel verbeterpunten voor de iPad. Met name de forens en de flexwerker zal veel baat hebben bij deze straffe software update. Naast de bovenstaande vernieuwingen zijn er allerlei kleine verbeterpunten die de tablet nóg praktischer in gebruik maken. Wil je vanaf september gebruik kunnen maken van iPadOS, maar heb je nog géén iPad? Koop dan voordelig een instapmodel iPad van Forza Refurbished en bespaar tot maar liefst 60% op de nieuwprijs.