iPhone X vs iPhone 12 Pro

03 September 2021 - read time
iPhone X vs iPhone 12 Pro

Op het moment van schrijven is één van de betere Apple iPhones met stip de iPhone 12 Pro. Echter is het nog niet zo lang geleden dat de originele iPhone X het gesprek van de dag was.

De refurbished iPhone X zoals in 2017 gelanceerd, had een behoorlijk vernieuwend ontwerp. Dit ontwerp heeft Apple toegepast op al de daarna volgende vlaggenschiptelefoons. Het ontwerp van de iPhone X was zelfs zo onderscheidend dat makers van Android-telefoons een reeks namaak-smartphones uitbrachten. Later zijn ze toch overgestapt op modellen die geen gebruikmaken van een inkeping zoals in de iPhone X.

Kortom, de iPhone X was baanbrekend in veel opzichten. Tot op de dag van vandaag is het een complete iPhone met veel interessants zoals het OLED-beeldscherm, Face ID en een dubbel cameralens-systeem.

Een aantal jaar later is opvolging gegeven aan de iPhone X als premium model. Dit heeft Apple gedaan met: De iPhone XS, iPhone 11 Pro en vervolgens de iPhone 12 Pro.

De iPhone 12 Pro heeft hetzelfde ontwerp als de iPhone X refurbished en ligt overduidelijk in het verlengde van de jubileum- (X) editie. Daarnaast zijn er ook veel verschillen of terwijl zaken die zijn verbeterd.

In deze iPhone 12 Pro vs. iPhone X-face-off bekijken we wat die verschillen zijn en waarom de iPhone X of iPhone 12 Pro juist de geschikt Apple iPhone is voor jou.


iPhone 12 Pro vs. iPhone X specs

 

iPhone 12 Pro

iPhone 12 Pro Max

iPhone X

Introductieprijs

€ 1109

€ 1259

€ 1159

Beeldscherm

6.1-inch OLED (2532 x 1170)

6.7-inch OLED (2778 x 1284)

5.8-inch (2436 x 1125)

CPU

A14 Bionic

A14 Bionic

A11 Bionic

RAM

6GB

6GB

3GB

Opslag

128GB, 256GB, 512GB

128GB, 256GB, 512GB

64GB, 256GB

Achter camera's

12MP wide (f/1.6), 12MP ultra-wide (f/2.4), 12MP telephoto (f/2.0); LiDAR Scanner

12MP wide (f/1.6), 12MP ultra-wide (f/2.4), 12MP telephoto (f/2.2); LiDAR scanner

12MP wide (f/1.8), 12MP ultra-wide (f/2.4)

Voor camera

TrueDepth camera (f/2.2)

TrueDepth camera (f/2.2)

TrueDepth camera (f/2.2)

Batterij

2,775 mAh

3,687 mAh

2,716 mAh

Batterij duur ( uren: minuten)

9:06

10:53

10:49

5G

Yes

Yes

No

iPhone 12 Pro vs. iPhone X-ontwerp

Iedere Apple iPhone is nog steeds overduidelijk afgeleid van de iPhone X: de inkeping waarin de frontcamera en sensoren zijn ondergebracht die functies als gezichtsherkenning en Memojis ondersteunen, zal nog steeds in de bovenkant van menig scherm zijn terug te vinden. De randen van de iPhone 12 Pro-modellen zijn dunner geworden, maar de inkeping blijft even groot. Alle iPhone 12-modellen van Apple zijn voorzien van een Ceramic Shield-beeldscherm, waardoor de iPhone 12 Pro eerder een val zonder schade overleeft dan oudere iPhones.

De nieuwste modellen zijn ook kleurrijker geworden, met Pacific Blue als nieuwe optie naast Silver, Grafiet en Gold. De iPhone X is verkrijgbaar in de bekende kleuren Space Grey en Silver.


iphone x vs iphone 12 pro kleuren

Camera's iPhone 12 Pro vs. iPhone X

Het is veilig om te zeggen dat camera's geavanceerder zijn geworden sinds het debuut van de iPhone X. Destijds zag de iPhone X er behoorlijk geavanceerd uit met dubbele 12-megapixel camera's aan de achterzijde - een groothoeklens met een diafragma van f/1.8 en een telelens met een diafragma van f/2.4. Tegenwoordig hebben de duurste iPhones drie lenzen: een hoofdcamera, een ultragroothoeklens en een telelens. Ben je op zoek naar de meest uitgebreide camera? Dan is het systeem van de 12 Pro de beste keuze. Echter, het systeem van de iPhone X ondersteunt nog steeds uitstekend in het maken van schone foto’s en video’s.

Lenzen iPhone 12 Pro en iPhone X
Als we dan verder inzoomen en kijken naar de iPhone 12-reeks, zien we dat zowel de iPhone 12 Pro vs. iPhone 12 Pro Max beide zijn uitgerust met een 12 megapixel groothoeklens als hoofdcamera, met een groter diafragma van f/1.6. Op de iPhone 12 Pro Max is de sensor groter. Hierdoor zullen de prestaties bij weinig licht op de 12 Pro Max beter zijn dan op de 12 Pro, 12 en dus ook de iPhone X.

LiDAR

Echter, is er meer dan alleen een extra lens die de iPhone 12 Pro-reeks onderscheidt van de iPhone X refurbished. Apple heeft namelijk een LiDAR-sensor toegevoegd aan de nieuwe telefoons, wat portretfoto's en prestaties bij weinig licht nog beter maakt.

Camera software

Naast de nodige hardware-verbeteringen heeft Apple ook de software voor het maken van foto’s flink verbeterd door de jaren heen. De iPhone 12 Pro en 12 Pro Max kunnen nachtmodusfoto's maken met elke lens, en functies zoals Smart HDR en Deep Fusion zijn verbeterd voor de nieuwe telefoons.

12 Pro beste camerasysteem

Kortom, hoe goed de iPhone X refurbished ook nog steeds is in het maken van foto's, de iPhone 12 Pro (Max) is de beste cameratelefoon van de twee.

iphone x vs iphone 12 pro

Prestaties iPhone 12 Pro vs. iPhone X

De A11 Bionic processor in de iPhone X leverde de jubileum-smartphone de titel van snelste telefoon ooit op. Iedere opeenvolgende iPhone heeft dit vastgehouden. En dit geldt ook voor de iPhone 12 Pro, met zijn uitmuntende A14 Bionic-chip.

A14 vs A11 chip

Benchmarks laten zien dat de A14 niet alleen beter presteert dan recente iPhones, maar ook het gat uitbreidt dat Apple geniet ten opzichte van Android-telefoons. Het mag voor zich spreken dat de iPhone 12 Pro weer sneller en efficiënter, dan wel krachtiger is, dan de iets ouders A11 Bionic chip van de iPhone 12 Pro. Daarbij dien je er rekening mee te houden dat de A11 chip nog steeds behoorlijk snel en krachtig is. Je kunt met de iPhone X dan ook nog steeds bovengemiddelde taken eenvoudig blijven uitvoeren.

RAM-geheugen

Apple komt niet naar buiten met het RAM-geheugen, maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat de iPhone X refurbished is uitgerust met 3GB RAM en de iPhone 12 Pro in de buurt ligt van de 6GB RAM.

Opslagruimte

De opslagruimte in het basismodel van de iPhone 12 Pro begint bij 128 GB en loopt tot 512 GB.

5G verbinding

De iPhone 12 Pro-modellen kunnen iets wat de iPhone X niet kan: verbinding maken met 5G-netwerken. Alle vier de nieuwe iPhones beschikken zelfs over 5G-connectiviteit, een primeur voor de telefoons van Apple. En dankzij de uitgebreide ondersteuning voor allerlei 5G-banden werken de nieuwe telefoons met het netwerk van elke provider in de VS. Als je nog steeds een iPhone X gebruikt, loop je 5G-connectiviteit mis.


iPhone 12 Pro vs. iPhone X batterij en opladen

De iPhone X had een batterij van 2.716 mAh, waarmee de iPhone ongeveer 11 uur meegaat bij intensief gebruik.

5G kost meer energie

Je zou verwachten dat de iPhone 12 Pro heel beter zou doen, maar niets is minder waar. Nieuwe functies zoals 5G slurpen namelijk energie. Er zit dan ook een verschil in wanneer 5G is in- of uitgeschakeld. Uitgeschakeld komt de iPhone 12 Pro in de buurt van de 11 uur batterijduur bij intensief gebruik zoals bij de iPhone X.

Opladen

De iPhone X was één van de eerste Apple-telefoons die snelladen ondersteunde. Over opladen gesproken: de oplader wordt niet meer bij de iPhone 12 meegeleverd. Apple heeft hierin de keuze gemaakt welke beter is voor het milieu. Bij de iPhone 12 dien je dus nog wel zelf een 20W-blok te kopen.

MagSafe

Apple heeft een nieuwe MagSafe-functie toegevoegd aan de iPhone 12-modellen. Hiermee kun je compatibele accessoires met magneten bevestigen. In het geval van draadloze oplaad-pads betekent dit dat ze steviger vastzitten, wat de oplaadtijd zou moeten verbeteren. Het betekent ook dat je meer accessoires moet aanschaffen om je telefoon op te laden.


iphone x en iphone 12 pro opladen

iPhone 12 Pro vs. iPhone X software

Hier staan de iPhone X en de iPhone 12 Pro op gelijke voet vanwege Apple's uitgebreide ondersteuning voor telefoons met iOS-updates.

Dat betekent dat je kunt blijven profiteren van functies als vernieuwde Widgets, de nieuwe App Library, verbeteringen aan Siri en verbeteringen aan de Berichten- en Kaarten-apps. Apple stelt zijn software-updates in één keer beschikbaar voor alle ondersteunde telefoons. Dus als de iOS 15-update dit najaar arriveert, zal deze waarschijnlijk net zo gemakkelijk op de iPhone X werken als op de iPhone 12 Pro.

Het enige gebied waar iPhone 12 Pro-gebruikers uiteindelijk een voorsprong zouden kunnen hebben, is op functies die specifiek afhankelijk zijn van de hardware die bij de nieuwe telefoons van Apple wordt geleverd, zoals de LiDAR-sensor.


iPhone 12 Pro vs. iPhone X: de beste keuze voor jou

In 2017 liet Apple de wereld kennis maken met de baanbrekende iPhone X. Dit toestel gooide toen en nu nog steeds hoge ogen. De refurbished iPhone X heeft een trend gezet voor de gehele smartphone-wereld. Elementen en technieken die je niet meer weg kunt denken uit hedendaagse smartphones. Gelukkig heeft Apple sinds die tijd ook niet stilgezeten en hebben ze veel wijzigingen aangebracht in de hardware van opvolgende iPhones. Een lijn die is voortgezet met de iPhone 12 Pro, waardoor het weer een upgrade is ten opzichte van zijn oudere voorganger.

Door de toevoeging van 5G-connectiviteit, een nieuwe LiDAR-sensor en een snellere processor ligt de iPhone 12 Pro natuurlijk voor op de iPhone X. Ook is er een verschil in beeldscherm, de iPhone 12 Pro is met 6.1 groter dan de 5.8 inch van de iPhone X.

Afhankelijk van wat je nu gewend bent en wat je wenst te gaan gebruiken is het aan de hand van bovenstaande al makkelijker om te kiezen. Welke past het beste bij jou? En ben je bereid hiervoor de Apple-prijs te betalen? Als je kiest voor refurbished ben je in ieder geval tot wel 60% voordeliger uit én ontvang je ook nog eens 36 maanden garantie (sinds 1 juni 2023).

verschil iphone x iphone 12 pro
← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?