iPhone X vs iPhone 12

iPhone X vs iPhone 12

De iPhone 12 is later uitgebracht dan de iPhone X. Des te meer reden om te vergelijken hoe deze Apple smartphones zich tot elkaar verhouden. Hoe groot is een verschil van drie jaar in smartphone-termen precies? En in welke van de twee iPhones kun je het beste investeren als je op dit moment een andere iPhone zoekt?

Er zijn een aantal interessante overeenkomsten. De iPhone 12 en de iPhone X behoren namelijk tot de twee grootste innovaties van Apple's smartphone-ontwerp in de afgelopen jaren.

Hoe verhoudt dit baanbrekende paar zich tot elkaar?

Gezien het leeftijdsverschil zou je misschien denken dat de iPhone 12 en de iPhone X niet veel met elkaar gemeen hebben. Omdat de iPhone X zijn tijd ver vooruit was, is niets minder waar. Er zijn ook drie jaar later nog erg veel overeenkomsten te vinden. Wel zien we dat dezelfde specificaties bij de iPhone 12 een verbetering hebben doorgemaakt. Logisch, daar waar Apple natuurlijk niet stil heeft gezeten en de gebruikservaring van klanten inzet om iPhones en iPads te verbeteren. Voor de volledigheid ontleden we hieronder de belangrijkste elementen van deze twee succesnummers:

Ontwerp

Eén van de dingen waar veel interesse naar uitgaat, is het ontwerp. 

 

Weet je nog hoe gedurfd de iPhone X was ten tijde van lancering?

  • Het langere beeldscherm,
  • De minimale randen,
  • Een inkeping voor Face ID,
  • De afwezigheid van de thuisknop.

Doordat de iPhone X zijn tijd al ver vooruit was, valt dit toestel nog steeds niet uit de toon. Veel opvolgende iPhone- én smartphone-modellen bij concurrenten zoals Samsung en Huawei hebben het design van de iPhone X overgenomen. De voorkant van de iPhone 12 sluit in al deze opzichten dan ook aan op de benadering van de iPhone X refurbished, maar is vanuit elke andere hoek bekeken, toch anders qua ontwerp. Hoewel de iPhone X refurbished aan de voorkant fris aanvoelt, heeft deze dezelfde afgeronde metalen rand als de iPhone 7, iPhone 6S en iPhone 6 daarvoor. Hierin verschilt de iPhone X van de iPhone 12.

Roestvrijstaal of aluminium

Terwijl Apple een overstap maakte naar hoogwaardig roestvrij staal, maakt de iPhone 12 gebruik van aluminium van een iets lagere kwaliteit. Nog opmerkelijker is de overstap naar een nieuw design met vlakke randen die doet denken aan de iPhone 5 en iPhone 4. Het is de meer hoekigere van de twee telefoons, hoewel de zachtere hoeken van de iPhone X het toestel ook comfortabeler maken om vast te houden.

Gewicht iPhone 12 en iPhone X

De refurbished iPhone 12 is 3 mm groter dan de refurbished iPhone X en een halve millimeter breder, maar ook 0,3 mm dunner en 10 gram lichter. Zoals we al zeiden, heeft Apple zijn ontwerp hier echt op de schop genomen.

Hoewel de iPhone 12 dus goedkoper op de markt is gebracht, profiteert deze van modernere fabricagenormen. Hij heeft een stof- en waterdichtheid van IP68, terwijl de iPhone X het met IP67 moet doen. De nieuwere telefoon heeft ook weer een steviger nano-kristallijn Ceramic Shield-scherm. Hierdoor is de iPhone 12 beter bestand tegen barsten en krassen. Let wel: bij een refurbished iPhone X of iPhone 12 worden dergelijke stof- en waterdichte normen niet gegarandeerd.

Kleuren

De voordelige iPhone-modellen zoals de iPhone XR, iPhone 11 en dus ook de iPhone 12 worden vaak geleverd met meerdere nieuwe kleuren. De iPhone 12 biedt ook meer keuze als het op kleuren aankomt dan de iPhone X. Bij de iPhone X heb je keuze uit kleuren als Space Grey en Silver. De iPhone 12 is beschikbaar in Black, White, Red, Green en een prachtig diep Blue.


beeldscherm iphone x vs iphone 12

Beeldscherm

Zowel de iPhone X als de iPhone 12 hebben een levendig rand-tot-rand Super Retina OLED-beeldscherm. Daarbij hebben ze een resolutie die respectievelijk 458ppi en 460ppi oplevert. Maar de iPhone 12 heeft daarbij een paar extra voordelen.

De iPhone 12 refurbished is iets groter: 6.1 inch.
De iPhone X refurbished is vergeleken daarbij iets slanker: 5.8 inch.

Het is gemakkelijk over het hoofd te zien, maar het beeldscherm van de iPhone 12 krijgt ook de naam XDR. Dit staat voor Extreme Dynamic Range en zorgt voor helderheid en meer natuurlijke kleuren dan de iPhone X. Daarbij is het True Tone-systeem ook weer een stukje beter geworden.

Slimme beeldschermen

Je zou het eenvoudig over het hoofd zijn, maar het beeldscherm van de iPhone 12 draagt ook de naam XDR, wat staat voor Extreme Dynamic Range. Dit betekent dat het zelf helderder wordt en in staat is om meer natuurlijke kleuren weer te geven dan zijn oudere broer. Daarbij heeft het evenals de iPhone X een fraai True Tone-systeem.

Verversingssnelheid

Beide telefoons hebben een verversingssnelheid van 60Hz, wat voor sommige een beetje een teleurstelling is in het geval van de iPhone 12. Uiteindelijk beweegt dit beeldscherm precies even vloeiend als dat van de iPhone X.

Conclusie beeldscherm

Kortom, het verschil tussen deze twee zeer geavanceerde beeldschermen is niet heel groot. En dat dus ondanks het feit dat beide iPhones drie jaar van elkaar verschillen. Beide schermen zijn prachtig om naar te kijken. De iPhone 12 laat een kleine ontwikkeling zien op het gebied van formaat, helderheid en dynamisch bereik.


camera iphone x vs iphone 12

Camera

Op het gebied van de camera boekt de iPhone 12 een overwinning. De cameratechnologie van Apple is in de loop der jaren in een rap tempo vooruitgegaan. De iPhone 12 heeft de iPhone X in bijna alle camera-opzichten aftroeft. Ondanks dit trek je met de iPhone X nog steeds de schoonste foto’s.

Diafragma

Je zou het misschien niet denken als je naar de specificaties op papier kijkt. Beide telefoons hebben 12 megapixel camera sensoren, maar de hoofdcamera van de iPhone 12 heeft een breder diafragma van f/1.6 (tegenover f/1.8 in de iPhone X), waardoor meer licht de lens kan bereiken.

Zoomen of groothoek

Een ander verschil is dat de refurbished iPhone X voor zijn secundaire camera een telefoto-sensor heeft, terwijl de iPhone 12 een ultra brede sensor bezit. Hierdoor is de iPhone X beter geschikt voor zoomen, terwijl de iPhone 12 beter geschikt is voor groothoekopnamen zoals landschappen.

iPhone 12 camera

Op veel andere camerafronten wint de iPhone 12 veel terrein. De vooruitgang die Apple heeft geboekt op het gebied van beeldverwerking is groot. Dit hangt sterk samen met verbeteringen in de hardware (zoals een grotere beeldsensor met grotere pixels), betekent dat de iPhone 12 scherpere, meer heldere opnamen maakt.

Smart HDR 3

De toevoeging van standaarden zoals Smart HDR 3 zorgen ervoor dat de iPhone 12 ook een beter dynamisch bereik heeft, zodat je foto’s er meer helder en beter belicht uitzien.

Nachtmodus

Een nog grotere technologische innovatie is de nachtmodus. Deze modus voor weinig licht, is met de iPhone 12 nog verder verbeterd. Hierdoor kun je nog betere opnamen maken bij weinig licht met de iPhone 12 dan al met de iPhone X mogelijk was.

Video-opnamen

Op videogebied heeft de iPhone X Dolby Vision-opnamen geïntroduceerd, waarmee opnamen kunnen worden gemaakt met een veel beter dynamisch bereik. Verder kunnen beide toestellen uitstekende 4K 60fps-opnamen maken.

Conclusie camera

Al met al was de camera van de iPhone X één van de beste van zijn tijd, welke je nog steeds van de schoonste foto’s en video zal voordien. Echter, de ontwikkelingen zijn doorgegaan en verder gevorderd. Je kunt er dus gerust op zijn dat een upgrade naar de iPhone 12 een verbetering van je foto's in alle omstandigheden zal opleveren. De vraag is dan wel, hoe belangrijk is het camerasysteem voor je en wat ben je bereid om hiervoor meer te betalen? Hier later meer over.


ontwerp iphone 12 en iphone x

Specs en prestaties

Op het gebied van prestaties is er ook een verschil tussen beide iPhones. Hoewel de iPhone X en zijn A11 Bionic-chipset extreem snel zijn, wordt hij weer wel verslagen door de A14 Bionic van de iPhone 12. Iets wat te begrijpen is, daar waar iedere nieuwere chip weer met nieuwe inzichten, kennis, ervaring en technieken vervaardigd zal worden.

A14

Apple is voor de A14 overgestapt op een 5 nm fabricageproces, dat aanzienlijk kleiner is dan het 10 nm proces dat voor de A11 werd gebruikt. Het praktische resultaat is dat de nieuwere chip veel meer transistors kan bevatten voor snellere prestaties en een grotere energie-efficiëntie.


De A14 chip heeft

  • een verbeterde geheugenbandbreedte,
  • een 25% hogere kloksnelheid
  • en een veel krachtigere GPU.

Met bovenstaande in achtneming spreekt het voor zich dat 3D-games veel vloeiender verlopen op de iPhone 12, dan op de iPhone X. Tenminste, als je dit soort games speelt of van plan bent om te gaan spelen.

De A14 bevat ook een 16-core Neural Engine, vergeleken met het dual-core equivalent van de A11, voor een overweldigend voordeel bij taken op het gebied van Machine learning. Terwijl de A11 chips zo’n 600 miljard bewerkingen per seconde aankunnen, kan de A14 Neural Engine er 11 biljoen per seconde verwerken.

Ondanks het feit dat Apple dergelijke statistieken niet prijsgeeft, weten we vrij zeker dat de iPhone X 3 GB RAM heeft, terwijl de iPhone 12 4 GB heeft. Dit geeft de iPhone 11 een extra boost. Vooral met taken waarvoor gegevens tijdelijke opslag nodig is, komt dit van pas. Denk hierbij aan multitasking.


Batterij

De iPhone 12 heeft een grotere batterij dan de iPhone X, maar slechts een beetje. Met 2.815 mAh tegen 2.716 mAh liggen ze vrij dicht bij elkaar. Tel daarbij op dat het scherm van de oudere telefoon kleiner en iets donkerder is en dat er geen 5G beschikbaar is (wat veel stroom kost), en er lijkt geen enorm voordeel te zijn voor de nieuwere telefoon.

Apple vermeldt echter 65 uur muziek afspelen voor de iPhone 12 en 60 uur voor de iPhone X, wat waarschijnlijk een weerspiegeling is van de efficiëntere A14-chipset in de eerstgenoemde. Zeker genoeg vonden we dat de iPhone 12 een fatsoenlijk uithoudingsvermogen heeft in vergelijking met oudere iPhones zoals de iPhone X.

Batterijduur

Apple vermeldt 65 uur muziek afspelen voor de iPhone 12 en 60 uur voor de iPhone X, wat waarschijnlijk een weerspiegeling is van de efficiëntere A14 chipset in de eerdergenoemde. Zeker en vast dat de iPhone 12 een fatsoenlijk uithoudingsvermogen heeft in vergelijking met iPhones zoals de iPhone X.

Natuurlijk moet je hier ook rekening houden met het 5G-effect. Als je met de nieuwere telefoon schakelt tussen 4G- en 5G-netwerken, zal dat zijn tol eisen van de batterij. Dat is geen probleem waar de iPhone X mee te maken heeft.

Watt?

Elders ondersteunt de iPhone 12 snel bekabeld opladen met 20 W, terwijl de iPhone X slechts 15 W kan bereiken. Hoewel beide telefoons draadloos opladen met Qi ondersteunen, kan de iPhone 12 gebruikmaken van een snellere 15 W-standaard. De iPhone X kan slechts 7,5 W aan.

Magsafe iphone 12

Magsafe iPhone 12

Een andere functie die moet worden vermeld voor de iPhone 12 is MagSafe. Apple heeft de magnetische oplaadstandaard van zijn oude MacBook opnieuw gebruikt voor de iPhone-familie, zodat je draadloos kunt opladen met meer kleefkracht. Het kan ook worden gebruikt met een nieuw ecosysteem van opklikbare portemonnees en NFC-geïntegreerde hoesjes, hoewel het nog te bezien valt of dit element meer is dan een gimmick.


Conclusie iPhone X vs iPhone 12

Het is logisch dat de iPhone 12 in vrijwel alle opzichten weer wat beter is dan de 3 jaar oudere iPhone X. Of je nu wel of niet de voorkeur geeft aan het hoekigere uiterlijk van de 12, hij is ongetwijfeld sneller, lichter, heeft een groter scherm en een betere camera.

De batterij van de nieuwere telefoon gaat ook langer mee en je kunt optimaal profiteren van 5G-netwerken zodra je er toegang toe hebt.

De iPhone X was een zeer vooruitstrevende telefoon voor zijn tijd, en een aantal van die geavanceerde functies - een OLED-display met volledige voorkant, Face ID-verificatie, draadloos opladen, een snelle processor en een fatsoenlijke camera met dubbele lens - betekenen dat hij vandaag de dag nog steeds zeer bruikbaar is.

Beide telefoons bieden 64GB opslagruimte in hun basismodellen en 256GB in het topsegment. Dat weerspiegelt eerder beter op de iPhone X dan de iPhone 12, waardoor Apple een beetje krap lijkt. Je krijgt ook een 128GB tussenoptie bij de iPhone 12.

Maar hij nadert het einde van zijn nuttige leven, en de iPhone 12 is perfect gepositioneerd om zijn plaats in je zak in te nemen. Als je daarbij optelt dat hij minder kost dan de iPhone X destijds, is het echt een no-brainer om te upgraden.

Het verschil in prestaties tussen deze twee telefoons is dus verbeterd. Dit merk je voornamelijk bij zware taken, maar ook simpele zaken als navigatie op het beginscherm en het opstarten van de camera-app, gaan.

Echter, de iPhone X was zijn tijd ver vooruit en nog steeds relevant. Zeker als je kijkt naar prijs-kwaliteit-verhouding. Dus wil je niet de hoofdprijs betalen, maar toch een veelzijdige iPhone? Dan is de iPhone X refurbished zeker een aanrader. Bekijk de refurbished iPhone X of onze actuele voorraad refurbished iPhones

verschil iphone x iphone 12
← Vorige Volgende →