iPhone scherm (overzicht)

Door de jaren heen zijn de beeldschermen van iPhones in verschillende vormen, soorten en maten uitgebracht. Hieronder ontdek je welk type scherm precies in iedere iPhone is verwerkt. Ga je voor handzaamheid of voor de ultieme kijkervaring? Wat is jouw favoriete formaat?

Hieronder zie je in een oogopslag alle formaten die Apple heeft ontwikkeld. Naast de afmeting in inches van het beeldscherm is te zien of het gehele scherm wordt gevuld (all-screen) en welke techniek is gebruik. Het scherm in inches wordt diagonaal, van linksonder tot rechts bovenaan het scherm gemeten.

iphone formaten vergelijking

Schermverhouding

Let wel, een groter scherm hoeft dus niet altijd te betekenen dat de gehele iPhone ook groter is.

Een iPhone-scherm, zoals dat van de iPhone 7 refurbished, is bijvoorbeeld volledig omringd met randen. Echter, sinds de iPhone X refurbished, zijn er veel iPhones met een volledig beeldscherm zonder randen bijgekomen. Dit heeft mede te maken met de buigzaamheid van OLED tegenover het stuggere LCD. Dankzij de OLED-techniek is het beeldscherm van iPhones zoals de X meegebogen met de zachte en ronde vormen van de elegante behuizing. In wat is het verschil tussen OLED, LCD en Retina lees je meer over de schermtechnieken.

iPhone scherm

4.7 inch

Het eerste beeldschermformaat waarmee we aftrappen is één van de kleinste formaten: 4.7 inch. Het gaat in alle gevallen om LCD-beeldschermen, met randen aan de boven-, onder- en zijkanten. Hierdoor beschikken ook deze modellen over een Touch ID thuisknop onderaan het scherm. Speakers en de selfie-camera zijn op hun beurt aan de bovenkant van de schermen weggewerkt. Bij het iPhone 7 scherm of iPhone 6 scherm vind je dit design onder meer terug. Dit is de totale lijst met volgende iPhone-modellen:

5.4 inch

Sinds 2020 is er een nieuw formaat bijgekomen: 5.4 inch. Ondanks het feit dat dit een stuk groter is dan 4.7 inch schermen, is dit in 2020 het kleinste model wat door Apple is uitgebracht. Onderdeel van de iPhone 12-reeks, beschikt de Mini-versie over dit 5.4 inch beeldscherm. Dit betekent echter niet dat de iPhone 12 Mini in totaliteit veel groter is dan bijvoorbeeld de iPhone SE 2020. Dit komt vooral doordat de iPhone 12 Mini over een vrijwel randloos OLED-beeldscherm beschikt, waar het scherm van de iPhone SE volledig omringd wordt door randen. Je vindt het 5.4 inch scherm vooralsnog alleen terug bij de:

  • iPhone 12 Mini

5.5 inch

Van vrijwel alle 4.7 inch versies is een grotere variant op de markt gebracht: 5.5 inch. Zowel de iPhone 6(S), 7, als de 8 hebben een grotere broer. Het iPhone 8 scherm is in de plusvariant dan ook een stukje groter. Qua uiterlijk zien ze er aan de voorkant vrijwel hetzelfde uit. Naast het grotere scherm beschikken de plus-varianten ook over een grotere behuizing. De volgende iPhones zijn uitgerust met zo’n 5.5 inch beeldscherm:

scherm iPhone

5.8 inch

De iPhone X was niet alleen de jubileum-editie van Apple, maar ook een belangrijke mijlpaal in de smartphone-wereld. Dit was namelijk de eerste iPhone met een volledig randloos OLED-beeldscherm. Inmiddels weten we dat er nog veel iPhones met deze techniek zullen volgen. Naast het populaire iPhone X scherm, zijn de premium opvolgers ook voorzien van een 5.8 inch OLED-scherm. Doordat de volledige voorkant bestaat uit scherm en er vrijwel geen randen zijn, is het toestel in totaliteit nog steeds erg handzaam en fijn in gebruik. Je vindt deze afmeting terug bij de volgende iPhone-modellen:

6.1 inch

Weer een maatje groter is het 6.1 inch beeldscherm. Zoals je in de afbeelding hierboven kunt zien ogen de iPhone XR en iPhone 11 een stukje groter dan de 5.8 inch iPhones. Doordat de volledige voorkant bestaat uit scherm, maar er iets dikkere randen zijn, voelt het toestel ook iets logger aan. Dus als jij graag een iPhone hebt met meer scherm en houvast, dan zijn de iPhone XR of iPhone 11 zeer goede matches. Het iPhone 11 scherm en iPhone XR scherm zijn allebei 'all-screen' LCD-schermen. Je vindt deze afmeting terug bij de volgende iPhone-modellen:

scherm iphone Max

6.5 inch / 6.7 inch

Nu zijn we aangekomen bij de allergrootste iPhones, namelijk de Max-modellen. Deze iPhones beschikken over de grootste schermen en afmetingen. Voor de oplettende lezer; al deze Max-modellen zijn ook als premium-modellen verkrijgbaar in kleinere afmetingen:

  • iPhone 11 Pro Max
  • iPhone XS Max
  • iPhone 12 Pro Max

Hierbij een overzicht met alle beelddiagonalen in inches en centimeters:

iPhone type   Beelddiagonaal Inch (Cm)   Direct bekijken
iPhone 12 Pro Max   6.7 inch (17.02 cm)   iPhone 12 Pro Max
iPhone 12   6.1 inch (15.49 cm)   iPhone 12
iPhone 12 Mini   5.4 inch (13.72 cm)   iPhone 12 Mini
iPhone 11 Pro Max   6.5 inch (16.40 cm)   iPhone 11 Pro Max
iPhone 11 Pro   5.8 inch (14.70 cm)   iPhone 11 Pro
iPhone 11   6.1 inch (15.49 cm)   iPhone 11
iPhone XS Max   6.5 inch (16.40 cm)   iPhone XS Max
iPhone XS   5.8 inch (14.70 cm)   iPhone XS
iPhone XR   6.1 inch (15.49 cm)   iPhone XR
iPhone SE (2020)   4.7 inch (11.94 cm)   iPhone SE (2020)
iPhone X   5.8 inch (15.24 cm)   iPhone X
iPhone 8   4.7 inch (11.94 cm)   iPhone 8
iPhone 7   4.7 inch (11.94 cm)   iPhone 7
iPhone 6S   4.7 inch (11.94 cm)   iPhone 6S
iPhone 6S Plus   5.5 inch (13.97 cm)   iPhone 6S Plus

Refurbished iPhone

Bij Forza vind je het grootste assortiment refurbished Apple van de BENELUX. Hierdoor hebben we voor iedere wens en budget een refurbished iPhone of iPad. Onze devices worden verstrekt met het Keurmerk Refurbished.

keurmerk refurbished

Daarbij ontvang je ook nog eens twee jaar garantie. Hierdoor is het niet alleen op de korte maar ook op de lange termijn een zeer interessante investering.

Weet jij al welke iPhone het gaat worden? Mocht je nog twijfelen of vragen hebben, onze servicedesk staat voor je klaar!