JD Systems over het succes van refurbished en de samenwerking met Forza

JD Systems, een succesvolle samenwerking met Forza Refurbished


Sinds twee jaar verkoopt JD Systems refurbished iPhones en iPads. In 2018 boekten ze een omzet van €40.000 en in 2019 zag men de omzet groeien naar meer dan €100.000. We spraken met Jannick Dumortier over zijn ervaringen. In dit artikel lees je alles over de succesvolle samenwerking tussen JD Systems en Forza Refurbished.


Van herstellingen naar bestellingen

JD Systems is van start gegaan in 2006 in een klein winkeltje. In 2016 hebben ze de concurrent overgenomen en zijn ze verhuisd naar een groter pand met meer winkelruimte. Dat Jannick Dumortier een winkel is begonnen in IT, kwam niet geheel uit het niets. Nog voordat JD Systems bestond was hij al actief in de wereld van IT. Zo had hij een vaste baan, waarbij hij onder meer verantwoordelijk was voor ICT. Het was een allround functie welke onder meer bestond uit computers programmeren, automatiseren en IT in algemene zin. Naast zijn vast baan deed hij herstellingen bij mensen aan huis. Toen het aantal herstellingsaanvragen steeg is hij parttime gaan werken. Het openen van een winkel waar klanten bij hem langs zouden kunnen komen, was hierna een logische volgende stap.


JD Systems en Forza Refurbished een succesvolle samenwerking

De persoonlijke service van JD Systems

Met herstellingen en service in het bloed, focust JD systems zich met de fysieke winkel te Menen (België) op mensen die een vraag hebben over elektronica. Persoonlijke service is waar JD Systems bekend om staat. In de winkel worden er voornamelijk computers en smartphones aangeboden, je vindt er bijvoorbeeld zo’n 30 tot 40 verschillende laptops.


Smartphones in het gamma

Tot drie jaar geleden verkocht JD Systems (nog) geen smartphones. In de afgelopen drie jaar is dit gamma sterk toegenomen. Twee jaar geleden heeft JD Systems refurbished iPhones aan het assortiment toegevoegd. Inmiddels bestaat het assortiment uit Samsung, Xiaomi en Refurbished iPhones van Forza. Er zijn geen nieuwe iPhones verkrijgbaar, JD Systems heeft een duidelijke voorkeur voor refurbished iPhones. Hieronder wordt toegelicht waarom hij refurbished boven nieuwe iPhones verkiest.

Refurbished iPhones van Forza

“Een aantal jaren geleden merkten we dat refurbished bekender werd. Zo kregen we de eerste klantvragen naar refurbished iPhones.” Jannick is toen op zoek gegaan en kwam eerst via D&D en MicroForce, terecht bij de refurbished iPhones van Forza.


De vraag naar refurbished iPhones vanuit klanten was dus een belangrijke aanjager. Maar daarnaast waren er nog een aantal reden waarom JD Systems voor de refurbished iPhones van Forza koos. Doordat hij ook ervaring had met nieuwe iPhones én andere leveranciers kon hij de balans nog beter opmaken.


Aantrekkelijke marges

Voor een onderneming is het van belang om te zorgen dat het aanbod inspeelt op de vraag van de klant. Maar om een winkel draaiende te houden is het natuurlijk ook wel zo fijn dat er op producten nog iets verdiend kan worden. Dit is gelijk de eerste reden om te kiezen voor refurbished in plaats van nieuwe iPhones: aantrekkelijkere marges. Op een nieuwe iPhone zijn de marges flinterdun. Dit komt vooral door hoe Apple de markt bewerkt. Voor een ondernemer is dit dus niet echt gunstig. Daarentegen zijn de marges op refurbished iPhones royaler. Hierdoor blijft het ook mogelijk om de gewenste service aan klanten te geven, zonder ergens op in te leveren. “Met een degelijk marge én de twee jaar garantie wordt het al snel relevanter”.


Twee jaar i.p.v. één jaar garantie

“Wanneer je een nieuwe iPhone verkoopt, krijg je vanuit Apple één jaar garantie op de aankoop. In de praktijk houdt dit in dat wanneer in het tweede jaar een iPhone hersteld moet worden er extra kosten bij komen.” Jannick doelt hierbij onder meer op de administratiekosten die Apple berekend. Dit is iets waar JD Systems zijn klanten ook niet mee wil belasten. Hierdoor is het een extra groot voordeel dat er op de iPhones van Forza Refurbished, maar liefst twee jaar garantie zit. Zo zijn voor JD Systems de marges interessanter en is de service van herstellingen in de vorm van twee jaar garantie ook gegarandeerd. 


Betaalbaar en duurzaam

Twee jaar garantie zonder bijkomende kosten is ook aan klanten veel beter uit te leggen. Daarbij zijn de refurbished iPhones een stuk betaalbaarder. De prijs speelt een belangrijke rol, maar het duurzaamheidsaspect wordt ook gewaardeerd. “Fysiek gezien gaan de toestellen nog een lange tijd mee. Zo’n product is dus nog lang niet afgeschreven. Daarbij is de kwaliteit dus de waarde nog steeds erg hoog.”


Service Forza refurbished

Klanten zijn heel tevreden. Bij refurbished producten wordt nog weleens gedacht dat ze veel mankeren, maar het aantal herstellingen na aankoop valt erg mee. Het is voor JD Systems vooral belangrijk hoe het dan wordt opgelost. Wanneer er een defect is binnen 10 werkdagen dan kan een toestel eenvoudig en snel worden omgeruild. Ook na twee weken kan er weleens een defect ontstaan. “Het is en blijft elektronica en bij dit soort technieken dan wel gebruiksproducten kunnen er defecten ontstaan”, geeft Jannick aan. “Er zijn soms problemen waarbij defecten niet direct kunnen worden opgelost. Dit is bij nieuwe elektronische apparaten ook zo. Mocht er na twee weken toch een mankement zijn dan wordt dit goed opgepakt. Door het transport kunnen herstellingen soms wel even op zich laten wachten, maar uiteindelijk wordt het altijd goed opgelost.” JD Systems geeft aan ook andere ervaringen te hebben met partijen zoals Microforce. Het terugsturen van herstellingen was hier niet goed geregeld. Daarbij moest JD Systems bij Microforce ook nog eens de verzendkosten betalen. Dit is bij Forza niet het geval. Het aanmelden van een bestelling verloopt bij Forza erg soepel. Binnen een paar minuten is een retour aangemeld, een verzendlabel uitgeprint en ligt het pakketje klaar om met de post mee te gaan. “Alles wat vereenvoudigt en versnelt is positief tijdens een RMA, dit werkt bij Forza erg goed.”


Ecocheques en refurbished Apple

Veel werknemers ontvangen ecocheques van hun werkgever. Dit initiatief vanuit de Belgische overheid is er om slimme duurzame aankopen te stimuleren. “Een refurbished iPhone is één van de groene producten die met een ecocheque mogen worden aangeschaft. Er zijn al meerdere klanten geweest die hun ecocheques hebben gebruikt om een refurbished iPhone of iPad te kopen”, aldus Jannick.


Apple van Forza Refurbished

Het eerste contact met Forza riep al vertrouwen op, maar nadat Jannick op bezoek was geweest bij Forza was hij helemaal overtuigd. “Ik zag dat het serieus werd aangepakt. Ik wil natuurlijk een toestel hebben waar ik op kan vertrouwen. De serieuze aanpak zag ik onder meer terug in de kwaliteitscontrole door robots en labo’s met techniekers.” Het werd hem al snel duidelijk dat Forza niet zomaar een eenmanszaak is, maar een organisatie die duidelijk de nodige investeringen heeft gedaan om refurbishing naar een hoger plan te tillen.


Gezien zijn achtergrond in herstellingen, heeft Jannick ooit ook overwogen om zelf iPhones te gaan herstellen. Hij heeft hier toen bewust niet voor gekozen omdat; “je moet wel een hele goeie technische ruimte én technisch personeel hebben om dat goed te kunnen doen.” De investering om in eigen beheer te laten herstellen lag niet in lijn met de plannen van JD Systems. Het is daarom dat JD Systems een goede partner heeft gevonden in Forza.

Ferme groei

Refurbished iPhones en iPads verkopen is voor JD Systems dus een groot succes. Dit blijkt mede uit de omzetcijfers. Zo geeft Jannick aan dat hij in 2018 zo’n € 40.000 omzet had uit de refurbished iPhones en iPads en in 2019 tot dusver zelfs al bijna €100.000,-. Dit zit hem enerzijds in de verkoop van iPhones en iPads, maar anderzijds ook in accessoires zoals beschermfolie.