Hoeveel opslagruimte heb ik nodig

Hoeveel opslagruimte je lokaal nodig hebt, hangt natuurlijk samen met hoe je een iPhone gebruikt. Ben je iemand die vooral dagelijkse taken, zoals surfen op internet, social media en WhatsApp gebruikt? Dan kun je laag instappen. Ben je iemand die graag foto’s en video’s maakt (in 4K)? Dan zul je al snel bij ten minste 64GB opslagruimte uitkomen.

Besturingssysteem neemt ruimte in beslag

Wanneer je kiest voor 64GB opslagruimte, houd hierin dan rekening met de ruimte die je iOS-besturingssysteem in beslag neemt. Zonder dit systeem is je iPhone niet te gebruiken. Het is daarom wel ontzettend van belang en iets waar je niet onderuit kunt.

Om bijvoorbeeld iOS 14 te installeren heb je 2GB vrije opslagruimte nodig. Zodra iOS 14 is geïnstalleerd neemt het 6GB in beslag.

16 GB: klein                alleen voor het noodzakelijke/ vrijwel geen lokale opslagruimte

32 GB: basis                weinig lokale opslagruimte

64 GB: gemiddeld       genoeg voor basisgebruik

128 GB: groot             genoeg voor de gemiddelde gebruiker

256 GB: zeer groot      foto's, video's, series en muziek offline opslaan

Meer GB’s is hogere prijs

Waarom stilstaan bij de hoeveelheid GB’s? Kies gewoon het hoogste en dan zit je altijd goed toch? Ja, dat klopt in een zekere zin. Echter, heel simpel gezegd is dezelfde iPhone met meer GB’s duurder. Het kost Apple dan ook meer om een iPhone met meer GB’s te vervaardigen. Tenzij je budget ongelimiteerd is, is dit een goede reden om op voorhand in te schatten hoeveel je nodig hebt. Je wilt immers niet meer betalen dan nodig.   

16GB iPhone: alleen het nodige

Voor minimaal gebruik is 16GB opslag goed geschikt. Het besturingssysteem en de standaard geïnstalleerde apps nemen veel opslagruimte in beslag. Voor eigen apps en bestanden is weinig ruimte. Dus als je vooral belt en internet gebruikt, is 16GB opslag geschikt voor jou.

Een iPhone met 16GB is de ondergrens in opslagmogelijkheden. Met 16GB heeft een iPhone toestel de minst beschikbare opslagruimte. Ben je niet van plan om bijzonder veel apps op je telefoon te gaan gebruiken? Dan heb je waarschijnlijk genoeg aan een iPhone met 16GB.

Wil je daarentegen meer apps en bestanden lokaal bewaren op je iPhone? Dan is 16GB waarschijnlijk al snel te weinig voor jou. In dit geval kun je waarschijnlijk beter kiezen voor een iPhone met 32GB of zelfs 64GB aan opslagruimte.


Voor wie is een iPhone met 16GB?

Een iPhone met 16GB opslagruimte is meer dan geschikt voor eenvoudig alledaags gebruik. Hieronder verstaan we WhatsApp, Social Media, e-mailen, surfen en bijvoorbeeld het maken van notities.

Ondanks 16GB de minste opslagruimte betreft, hoef je niet bang te zijn dat het toestel traag wordt. Dankzij de langlopende software ondersteuning vanuit Apple, gaan toestellen nog soepeler en sneller te werk. Apple heeft dit vooral weten te realiseren door apps beter te formatteren, waardoor je meer ruimte overhoudt.

Tip: Je kunt nog meer opslagruimte bewaren door bestanden als foto’s en video’s in de cloud (Google Drive, Dropbox, iCloud etc.) te bewaren. Hierdoor houd je meer ruimte over voor apps. Je krijgt standaard 5GB iCloud opslagruimte van Google. Voor 50GB betaal je (momenteel) een euro.

32GB iPhone: eenvoudig gebruik

Voor basisgebruik is 32GB opslag goed geschikt, zéker als je het geen probleem vindt om regelmatig je device wat op te schonen. Met 32GB opslag heb je meer ruimte voor bijvoorbeeld je social media-apps en spelletjes. Ook voor foto’s en video’s is ruimte.

Niet veel nodig, maar toch behoefte aan iets meer ruimte voor bestanden en apps? Dan is een iPhone met 32GB het opvolgende stapje binnen de wereld van Apple. Met 2x zoveel opslagruimte dan het 16GB-model zorg je ervoor dat je lokaal meer bestanden (foto’s en video’s) kunt opslaan, maar natuurlijk is er ook meer ruimte voor enkele zwaardere apps.

Voor wie is een iPhone 32GB?

Voor hen die dagelijkse taken zoals Whatsapp, Social Media, e-mailen, surfen en bijvoorbeeld het maken van notities van toepassing is. En daarnaast nog iets van extra ruimte prettig vindt of nodig heeft voor enkele zwaardere apps.

Denk je dat je vrijwel geen bestanden lokaal gaat opslaan en maar een paar apps installeert op je iPhone? Dan twijfel je waarschijnlijk tussen de 16GB en 32GB. Wil je het liever op safe spelen? Dan is een iPhone met 32GB een veilige middenweg tussen een relatief beperkte opslagruimte (16GB) en veel (64GB).

64GB iPhone: gemiddeld gebruik

Met apps die steeds groter worden en gebruikers die steeds veeleisender worden, is 64GB opslag geen overbodige luxe. Voor gemiddeld gebruik is het dan ook goed geschikt. Je hebt dan genoeg ruimte voor je apps, media en spelletjes. Verder kun je zelfs een aantal series op je toestel bewaren.

Wil je veel bestanden bewaren én veel apps installeren op je iPhone? Dan is de iPhone met 64GB hoogstwaarschijnlijk dé winnaar voor jou. De extra opslagruimte maakt het voor jou mogelijk om nóg meer Spotify afspeellijsten te downloaden op je iPhone met 64GB opslagruimte.

Daarnaast kun je ook apps van een groter formaat installeren op je iPhone, ideaal voor (iPhone) gamers. Met 64GB aan opslagruimte hoef je je niet snel zorgen te maken over een tekort aan opslagruimte.

Voor wie is een iPhone 64GB?

Een iPhone met 64GB is bedoeld voor mensen die het belangrijk vinden om gemiddeld veel lokaal te kunnen bewaren op je iPhone. De 64GB aan opslagruimte maakt het gemakkelijker om veel documenten, video’s en foto’s lokaal te kunnen benaderen. Ideaal als je even geen internetverbinding hebt.

128GB iPhone: bovengemiddeld veel ruimte voor intensievere opslag

Met 128GB opslag is je opslag groot. Het is geschikt voor de grootgebruiker die meerdere zware bestanden (apps, films, games etc.) lokaal wilt. Zie je door de apps je achtergrond niet meer? Maak je veel foto’s en video’s? Dan is 128GB opslag zeer geschikt voor jou.

Wil je veel bestanden bewaren én veel apps installeren op je iPhone? Dan is een iPhone met 128GB hoogstwaarschijnlijk dé winnaar voor jou. De extra opslagruimte maakt het voor jou mogelijk om nóg meer te downloaden op je iPhone.

Daarnaast kun je ook apps van een groter formaat installeren op je iPhone, ideaal voor iPhone gamers. Met 128GB aan opslagruimte hoef je je niet snel zorgen te maken over een tekort aan opslagruimte.

Voor wie is een iPhone 128GB?

Een iPhone met 128GB is bedoeld voor mensen die het belangrijk vinden om bovengemiddeld erg veel lokaal te kunnen bewaren op je iPhone. De 128GB aan opslagruimte maakt het nóg gemakkelijker om veel documenten, video’s en foto’s lokaal te kunnen benaderen. Met een iPhone voorzien van 128GB, zal het lang (wellicht heel lang) duren, voordat jouw opslagruimte vol zit.

256GB iPhone: gigantisch veel ruimte voor veel zware bestanden en apps

Staat je mediabibliotheek vol met muziek, films en series? Speel je grote mobiele spellen en maak je dagelijks foto’s en video’s? 256GB is de ideale opslagcapaciteit voor de grootgebruiker die zich geen zorgen wil maken over ruimtegebrek en geen trek heeft in het vrijmaken van opslagruimte.

Neem jij liever het zekere voor het onzekere? Staat jouw device nu al snel vol met bestanden en apps en wil je nooit meer ruimte hoeven vrij te maken voor iets? Dus wil je (bijna) het hoogst mogelijk aantal bestanden en apps kunnen bewaren op je iPhone? Dan is een iPhone met 256GB degene die je nog lang zal bekoren. De extra opslagruimte maakt het voor jou mogelijk om nóg meer te downloaden op je iPhone.

Je kunt apps van een immens grote formaten eenvoudig installeren op je iPhone. Dit aantal GB’s is net als de 256-variant ideaal voor iPhone gamers. Met 256GB aan opslagruimte hoef je je dus niet snel zorgen te maken over een tekort aan opslagruimte.

Voor wie is een iPhone 256GB?

Een iPhone met 256GB is bedoeld voor mensen die het belangrijk vinden om bovengemiddeld erg veel lokaal te kunnen bewaren op de iPhone. De 256GB aan opslagruimte maakt het nóg gemakkelijker om veel documenten, video’s en foto’s lokaal te kunnen benaderen. Met een iPhone voorzien van 256GB, zal het lang (wellicht heel lang) duren, voordat jouw opslagruimte vol zit. Natuurlijk hangt dit volledig samen met hoe je het gebruikt.

Wat als de opslagruimte van mijn iPhone vol is?

Het kan natuurlijk voorkomen dat de opslagruimte van je iPhone vol is geraakt. Geen zorgen, er zijn gelukkig een aantal goede oplossingen voor dit probleem:

  • Verhuis bestanden naar de cloud (Google Drive, iCloud of bijvoorbeeld OneDrive). Niet elke foto of video hoef je namelijk op je iPhone te bewaren.
  • Verwijder lokaal opgeslagen Spotify afspeellijsten en stream voortaan je muziek, als je internetbundel dit toelaat.
  • via Office 365.
  • Maak een back-up van je lokale opslag, verwijder alles (of datgeen wat je niet direct nodig denkt te hebben) en verplaats alles naar een externe harde schijf.

Tot slot

Welke iPhone je ook besluit te kopen, bedenk altijd goed waar je het toestel uiteindelijk voor wilt gaan gebruiken. Ga je jouw iPhone voornamelijk eenvoudige dagelijkse taken zoals social media, e-mail en WhatsApp inzetten? Dan is het een iPhone met 16GB of 32GB toereikend. Wil je ook zwaardere apps (bijvoorbeeld games) installeren op je telefoon? Kies dan ten minste voor 64GB.