iOS15

iOS15

Apple heeft de nieuwste versie van zijn iOS besturingssysteem uitgebracht, iOS 15. Deze nieuwe release introduceert veel verbeteringen en functies, waaronder een verbeterde meldingenfunctie die helpt geconcentreerd te blijven, een compleet nieuw ontwerp van Safari, Weer en Kaarten. Je kunt zo gemakkelijker dan ooit informatie tot je nemen en daarnaast weer genieten van de beste beveiliging voor je privacy.

  • iOS 15 is het nieuwste besturingssysteem van Apple voor iPhones
  • In juni 2021 tijdens WWDC aangekondigd
  • Zal in de herfst van 2021 worden uitgebracht

Nieuwe functies

  • Opnieuw ontworpen meldingen
  • Tools om je te concentreren en afleidingen te verminderen
  • Spatial audio / Dolby Atmos en SharePlay in FaceTime-gesprekken
  • Tekstherkenning in foto's
  • Extra toetsen in de app Portemonnee
  • Extra privacyfuncties
  • Nieuwe vormgeving voor Safari, Kaarten, Weer en Notities

Meldingen

Meldingen hebben in iOS 15 een nieuw ontwerp gekregen, met foto's van contactpersonen en grotere pictogrammen voor apps. Om afleiding te verminderen, verzamelt een meldingsoverzicht de berichten en levert ze op een geschikt moment geprioriteerd af.

iOS 15 introduceert volledig vernieuwde meldingen. In de meldingen worden nu foto's van contactpersonen weergegeven en grotere pictogrammen voor apps, zodat ze makkelijker te herkennen zijn. Er is een geheel nieuw meldingen-overzicht dat niet-urgente meldingen verzamelt om op een geschikter moment te worden afgeleverd, bijvoorbeeld 's ochtends of 's avonds. Meldingen in het overzicht worden op prioriteit gerangschikt met behulp van informatie op het apparaat die de interacties van gebruikers met apps analyseert, waarbij de belangrijkste en meest relevante meldingen bovenaan komen te staan. Dringende meldingen worden nog steeds onmiddellijk afgeleverd.

meldingen ios15

Focus

Focus is een nieuwe functie. Hiermee wordt het mogelijk om meldingen en apps te filteren op basis van waar jij je op wilt concentreren. Als de Focus van een gebruiker inkomende meldingen blokkeert, wordt zijn status aan anderen getoond in Berichten. iOS15 zal een Focus voorstellen voor verschillende gelegenheden. Je kunt hierbij denken aan werkuren, bedtijden of het kijken van wedstrijden of voorstellingen. Gebruikers kunnen ook een aangepaste focus aanmaken om alleen bepaalde meldingen en startschermpagina's te tonen.

focus ios15

Om je extra tegemoet te komen werkt de instelling op het ingestelde moment ook op andere apparaten.

Safari

Safari is ook onderworpen aan ontwikkelingen wat leidt tot een verbeterde browse-ervaring. De bedieningsknoppen zijn nu gemakkelijker met één hand te bereiken. Er zijn ook tabbladen die in groepen kunnen worden ingedeeld. Perfect als je al je social media pagina's op één plaats wilt hebben!

iOS 15 brengt een compleet nieuw ontwerp voor Safari. De bedieningselementen zijn naar de onderkant van het scherm verplaatst, zodat ze gemakkelijker met één hand te bereiken zijn. Er is een nieuwe, compacte tabblad-balk die onderaan het scherm zweeft, zodat gebruikers gemakkelijk tussen tabbladen kunnen vegen. Dankzij tabblad-groepen kunnen gebruikers hun tabbladen in een map opslaan en ze vervolgens gemakkelijk openen op hun iPhone, iPad en Mac. Safari beschikt ook voor het eerst over een aanpasbare startpagina en mobiele web-extensies.

Maps

De Kaarten-app Maps biedt nu een nieuwe 3D-weergave. Zo zijn je favoriete steden met aanzienlijk details verrijkt. Waarbij gebouwen, voetgangersoversteekplaatsen, fietspaden en nog meer wordt getoond. Er is een nieuwe rijervaring in de stad met extra wegdetails en verbeterde Transit-functies, zoals favoriete lijnen, meldingen om uit te stappen en AR-wandelaanwijzingen. Een (nieuw) stad ontdekken wordt nog leuker.

kaarten app - maps ios15

FaceTime

iOS 15 introduceert stemisolatie en Spatial Audio bij FaceTime-gesprekken. Hierdoor lijkt het alsof de stemmen afkomstig zijn van de plek op het scherm waar de persoon zich bevindt. FaceTime ondersteunt ook de Portretmodus en biedt een nieuwe rasterweergave om meer gezichten tegelijk te zien. SharePlay is een nieuwe functie waarmee gebruikers tijdens een FaceTime-gesprek samen gesynchroniseerde media kunnen delen. Gebruikers kunnen ook deelbare links genereren voor een gepland FaceTime-gesprek, dat ook kan worden geopend op Android- en Windows-apparaten.

Weer

De Weer-app heeft in iOS 15 een nieuw ontwerp gekregen, met meer grafische weergaven van weergegevens, schermvullende kaarten en dynamische lay-outs die veranderen op basis van de weersomstandigheden. Geheel nieuwe geanimeerde achtergronden geven nu nauwkeuriger de stand van de zon en de huidige neerslag weer, en er zijn meldingen die aangeven wanneer het begint en stopt met regenen of sneeuwen.

weerapp ios15

Wallet

De Wallet-app voegt in iOS 15 ondersteuning toe voor nieuwe sleuteltypes, zoals huizen, kantoren of hotelkamers. Later dit jaar kunnen klanten in deelnemende Amerikaanse staten een rijbewijs of staats-ID toevoegen aan de Wallet-app. De vraag is even of en hoe snel dit in Europa beschikbaar zal worden.

Foto app

De Foto's-app heeft een grote update met betrekking tot de ‘Herinneringen’. Zo is er een nieuw ontwerp en een interactieve interface. Herinneringen ondersteunt de integratie met Apple Music. De intelligentie van het apparaat wordt gebruikt om suggesties voor muzieknummers te bieden voor gepersonaliseerde Herinneringen.

Live text

Live Text is een nieuwe functie die tekst in een foto herkent. Deze tekst kun je vervolgens opzoeken, markeren en kopiëren. Spotlight kan foto's zoeken op locatie, mensen, scènes, objecten en tekst. Spotlight biedt nu ook de mogelijkheid om afbeeldingen op het web te zoeken en uitgebreidere resultaten voor acteurs, muzikanten, tv-programma's en films. Verbeterde resultaten voor contactpersonen tonen recente gesprekken, gedeelde foto's en zelfs hun locatie indien gedeeld via Zoek Mijn-device.

livetext ios15

Privacy

iOS 15 introduceert ook nieuwe privacy-maatregelen. Eén van de nieuwe maatregelen is het rechtstreeks op de iPhone verwerken van Siri-verzoeken, wat als bijkomend voordeel heeft dat het reactievermogen wordt verbeterd, bescherming van de privacy van e-mail om te voorkomen dat verzenders weten of een e-mail is geopend en het IP-adres van de ontvanger kunnen achterhalen, en een App Privacy Report-weergave die laat zien hoe vaak apps gebruikmaken van de machtigingen die ze hebben gekregen.

privacy ios15

Nog meer verbeteringen

Er zijn tientallen aanpassingen en veranderingen voor andere apps. Hierbij kun je denken aan de gemaakte tags, vermeldingen en een activiteitweergave in de Notities-app, Trends, Walking Steadiness/ loopstabiliteit en een optimalisaties van de Gezondheid-app

Werkt iOS 15 op mijn iPhone

iOS 15 is compatibel met de iPhone 6s en nieuwer, wat betekent dat het werkt op alle apparaten waarop iOS 14 kan draaien, en zal dit najaar worden uitgebracht. Om precies te zijn gaat het om de volgende iPhones:

Refurbished iPhone

Bij Forza vind je het grootste assortiment refurbished Apple van de BENELUX. Hierdoor hebben we voor iedere wens en budget een refurbished iPhone of iPad. Onze devices worden verstrekt met het Keurmerk Refurbished. Hierdoor ben je verzekerd van een betrouwbare refurbished-aankoop. En dat is wel zo fijn!

keurmerk refurbished

Daarbij ontvang je ook nog eens twee jaar garantie. Hierdoor is het niet alleen op de korte maar ook op de lange termijn een zeer interessante investering.

Weet jij al welke iPhone jouw nieuwe aanwinst wordt?

ios15
← Vorige Volgende →