eSIM: wat is het en hoe werkt het op iPhone?

24 Januari 2024 - read time
eSIM: wat is het en hoe werkt het op iPhone?

In 2018 bracht Apple de iPhone XS refurbished uit. Als eerste iPhone kun je hem met twee simkaarten gebruiken. Alle iPhones die daarna zijn uitgebracht, kun je óók met twee simkaarten gebruiken. De ene simkaart is het bekende plastic kaartje en de andere simkaart is een eSIM. Wat is dat en hoe werkt dat op een iPhone?


Wat is eSIM?

eSIM is een afkorting van ‘embedded sim’. Het is een elektronische simkaart die als chip ingebouwd zit in de refurbished iPhone. De eSIM doet hetzelfde als de traditionele plastic simkaart, maar dan digitaal via de chip. Deze simkaart kan naast de normale simkaart bestaan. Dat bekent dat je ruimte hebt voor twee telefoonnummer op dezelfde iPhone.

eSIM-ondersteuning op iPhone

De iPhone XS is de eerste iPhone met eSIM ondersteuning. De volgende iPhones hebben dat óók:

  • iPhone XS Max
  • iPhone XR
  • iPhone 11 (Pro & Pro Max)
  • iPhone SE 2020
  • iPhone 12 (Mini, Pro & Pro Max)
  • iPhone 13 (Mini, Pro & Pro Max)
  • iPhone SE 2022
  • iPhone 14 (Plus, Pro & Pro Max)
  • iPhone 15 (Plus, Pro & Pro Max)

Niet te verwarren met Dual Sim

De term Dual Sim zal je vast bekend in de oren klinken. Het bestaat al een tijd maar toch is het niet helemaal hetzelfde. Bij smartphones die Dual Sim ondersteunen, is er plek voor twee plastic simkaarten. Bij eSIM is de tweede simkaart elektronisch. Bij eSIM heb je dus het gemak van Dual Sim en toch gebruik je slechts één plastic simkaart.

Hoe werkt eSIM op een iPhone?

De eSIM werkt hetzelfde als een plastic simkaart. Je kunt er dus gewoon mee bellen, sms’en en internetten. Bij veel smartphones die twee simkaarten ondersteunen, kan slechts één simkaart tegelijk actief zijn. Bij iPhone is dat niet zo. Dankzij de zogeheten dual sim dual stand-by techniek kan je gewoon op beide nummers bereikbaar zijn. Via de contacten-app op de iPhone geef je aan welk telefoonnummer gebruikt moet worden bij het benaderen van een contactpersoon. Handig, want zo kun je werk en privé eenvoudig van elkaar scheiden.

eSIM iPhone gebruiken

eSIM op iPhone activeren

Om eSIM op jouw iPhone te kunnen gebruiken, heb je een abonnement nodig. KPN, Simyo, Odido, Truphone, Ubigi en Vodafone bieden abonnementen met eSIM aan. Er zijn zelfs al eSIM abonnementen met 5G, al heb je hier wel een iPhone 12 refurbished (2020) of nieuwer voor nodig. Het activeren ervan werkt doorgaans via de app van de provider. Hierbij moet je een QR-code met de iPhone-camera scannen en een aantal stappen doorlopen om het abonnement te activeren.Wat is het voordeel van eSIM?

Het voordeel van eSIM is dat je maar één plastic simkaart nodig hebt. Als je maar één simkaart wilt gebruiken, kan de eSIM zelfs jouw plastic simkaartje vervangen. Hierdoor raak je jouw simkaart nooit kwijt, kan hij niet gestolen worden en is het beter voor het milieu. Ook kunnen fabrikanten de ruimte die nu nog nodig is voor de simkaartpoort, in de toekomst beter benutten voor andere componenten. Indien je eSIM als tweede simkaart gebruikt, kun je werk en privé eenvoudig van elkaar gescheiden houden. Simkaartjes wisselen of een tweede werktelefoon worden hierdoor overbodig.

iPhone met eSIM-ondersteuning kopen

Klinkt eSIM voor jou als muziek in de oren? Alle iPhones die in 2018 en later zijn uitgebracht, kun je met eSIM gebruiken. Via Forza haal je zo’n recente iPhone voordelig in huis als refurbished los toestel, zonder abonnement dus. Hierdoor heb je alle keuzevrijheid met betrekking tot een sim only-abonnement. Refurbished is hét duurzame, betaalbare en betrouwbare alternatief voor nieuw. Gratis nieuwe laadaccessoires en 3 jaar garantie (sinds 1 juni 2023) zijn standaard inbegrepen. En bestel je zondag t/m vrijdag vóór 22:30 uur? Dan kun je morgen al met jouw refurbished iPhone aan de slag.

iphone
← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?