Wat is 5G?

15 November 2021 - 4 read time
Wat is 5G?

Steeds meer iPhones worden uitgebracht met 5G. Aangevoerd door de iPhone 12 en iPhone 12 Mini is de 5G connectiviteit vanuit Apple ook in volle gang gezet. De -in 2021 uitgebrachte- iPhone 13 en iPhone 13 Mini zijn ook uitgerust met 5G. Maar wat kan deze verbeterde versie van 4G precies? Waarin ga jij als gebruiker precies het verschil merken? En is het dus verstandig om al een iPhone met 5G te kopen? En is de bijpassende meerprijs voor een 5G data-abonnement het al waard? Genoeg vragen dus. We behandelen hieronder stap voor stap de belangrijkste vragen over 5G, zodat jij weet welke keuze je het beste kunt maken.


Wat is 5G?

Het zal je niet ontgaan zijn. 5G popt in steeds meer krantenkoppen en gesprekken op. Maar wat is 5G precies?

5G is de nieuwe technologische innovatie voor telecomnetwerken die inspeelt op:

 

1) Het toenemende aantal hardware en apparaten dat we per persoon gebruiken;
2) de hogere snelheid waarmee de nieuwe generatie hardware en apparaten steeds meer data met elkaar uitwisselen.

 

Technologische ontwikkelingen brengen met zich mee dat de nieuwe generatie hardware het mogelijk maakt om data met zeer hoge snelheden uit te wisselen. Bij deze nieuwe generatie hardware kun je denken aan antennes, routers, computer-devices en upgrades op de kerninfrastructuur. Om het niet té ingewikkeld te maken, is het vooral goed om te weten dat de snelheid bij deze nieuwe generatie apparaten tot wel 10 keer sneller gaat dan we gewend zijn.

 

Een andere belangrijke ontwikkeling is ook wel dat we een grote massa geconnecteerde apparaten gelijktijdig gebruiken.

 

5G is hierop het antwoord.

Voordelen 5G

Daarnaast biedt 5G een behoorlijke waslijst aan nieuwe voordelen zoals een zeer kleine vertraging, met stabiele en betrouwbare verbindingen als gevolg. Daarbij ontstaat de mogelijkheid om aan 'network slicing' te doen. Network slicing houdt in dat een deel van het netwerk voor een specifiek doel of een bepaalde klant is voorbehouden, om zo een vlekkeloze connectiviteit te verzekeren. Met name voor hulpdiensten of voor kritische processen is dit een zeer gewenst voordeel van 5G.

5g

Waarin verschilt 5G met 4G?

4G en 4G+ waren tot voor kort de meest geavanceerde netwerken. Echter, met 5G is er minder vertraging/ dan wel minder ruis op de lijn, zijn meerdere apparaten beter met elkaar te verbinden en kunnen hogere snelheden worden gehaald. Daarbij is het 5G netwerk concreter in te zetten, waardoor er voordelen ontstaan voor organisaties met risicovolle processen. Alsof dat nog niet alles is, kost het 5G-netwerk minder energie. Hierdoor is 5G ook nog eens een meer duurzame oplossing dan 4G. En dan zijn alle boxen wel afgevinkt en is een toekomst zonder 5G steeds lastiger voor te stellen. Kortom, zoals 4G de verbeterde versie van 3G was, is 5G nu 10 jaar na de introductie van 4G de nieuwe maatstaf.

Waarom is 5G de toekomst?

Om de steeds luider klinkende vraag naar meer mobiel internet in België te beantwoorden, kunnen we simpelweg niet om 5G heen. Bovendien strijkt 5G het pad voor nieuwe zakelijke en residentiële toepassingen glad. Wat te denken van telechirurgie, verbeterde logistiek, high-definition augmented/virtual reality, gaming etc. Het stelt daarbij miljoenen slimme toestellen zoals sensoren of industriële machines in staat om op hetzelfde ogenblik verbonden te zijn, met elkaar en met het internet. Daarbij komt kijken dat het 5G-netwerk veel minder energie zal verbruiken dan het 4G-netwerk voor de overdracht van mobiele data.

Is het verstandig om nu een iPhone 5G te kopen?

Er zijn inmiddels al een hoop smartphones uitgerust met 5G connectiviteit, Apple’s iPhone is er daar één van:

  • Apple iPhone 13
  • Apple iPhone 13 Mini
  • Apple iPhone 13 Pro
  • Apple iPhone 12
  • Apple iPhone 12 Mini
  • Apple iPhone 12 Pro
  • Huawei P40 Pro
  • Samsung Galaxy S21
  • Samsung Galaxy S20
  • Samsung Galaxy Note 20
  • Samsung Galaxy A52s
  • Samsung Z Fold 3
  • OnePlus 8
  • OnePlus Nord
  • Oppo Find X2
  • Oppo Reno 4
  • Oppo A54
  • Sony Xperia 1 II
  • Sony Xperia 5 II

Ondersteuning smartphones

Ben je op zoek naar een smartphone waar je de komende jaren nog mee vooruit kunt? Dan is zo’n 5G toestel wel een slimme keuze. Zeker als je kiest voor de iPhone van Apple. iPhones worden namelijk zo’n 3 jaar langer van ondersteuning voorzien dan de merken in bovenstaand rijtje. Daar waar je met de iPhone 12 en 13 gewoonweg geniet van 6 jaar iOS ondersteuning, ontvang je met een Samsung of Oppo smartphone al na 3 jaar geen nieuwe updates meer. Hierdoor is de iPhone van Apple ook op de lange termijn een veel slimmere investering. Je kunt deze iPhone namelijk eenvoudig 5 jaar gebruiken zonder dat jij je zorgen hoeft te maken.

Hoe kom ik aan 5G?

Telecomprovider Proximus was één van de eerste aanbieders met een 5G-netwerk in België. De hypergeconnecteerde toekomst is volgens Proximus een eerste stap die de groei van het dataverbruik gaat opvangen en een enorm aantal toestellen ondersteunt die tegelijk werken. Het 5G-netwerk is volgens de grote Belgische telecomprovider nodig om de exponentiële groei op te vangen en de nodige kwaliteit te bieden.

 

Op het moment van schrijven (nov 2021) bieden nog niet alle Belgische telecomproviders 5G abonnementen. Zo laten Orange en Base vooralsnog op zich wachten.

 

Naar het schijnt is Orange al wel bezig om op zakelijk vlak synergie te creëren. De bedoeling is om samen met een groot aantal industrieel partners na te denken over hoe 5G het best kan worden ingezet om de eigen efficiëntie te verhogen. Zo tillen Orange Belgium en de Haven van Antwerpen bijvoorbeeld de connectiviteit van de sleepboten naar een hoger niveau. Zo hopen ze de gehele logistiek van de haven nog beter in beeld te brengen en het aantal boten dat de haven dagelijks in- en uitvaart te optimaliseren.

 

Kortom, 5G is momenteel te gebruiken via Proximus en is bij de overige providers onderwerp van gesprek en experiment, waarna de uitvoering niet lang meer op zich zal laten wachten. Zeker gezien de hoeveelheid 5G-telefoons, die het smartphone-gamma rijker wordt, zal de 5G-ondersteuning benodigd zijn.

Neem voor de meest actuele informatie contact op met de telecomprovider en vraag naar de mogelijkheden.

5g verbinding

Is 5G slecht voor de gezondheid?

Naar aanleiding van de lancering van 5G zijn er bij een aantal mensen vragen ontstaan over de mogelijke impact van 5G op de gezondheid. Hoewel vragen bij nieuwe technieken verstaanbaar zijn, is er geen medisch onderzoek dat blijkt geeft van enige negatieve impact op de gezondheid.

De lancering van 5G in België zal gebeuren via frequentiebanden die al decennialang gebruikt worden voor toepassingen zoals radio, televisie en wifi. Daarbij is een geruststelling dat de Belgische regulering van emissienormen (hoeveel vermogen een antenne mag uitzenden), zeer streng zijn en zelfs tientalen malen strenger is dan het advies van het WHO.

iPhone 12 (Mini) refurbished kopen

Op zoek naar een refurbished 5G iPhone?

De refurbished iPhone 12 en 12 Mini kun je bij Forza technisch even goed als nieuw én een stuk voordeliger verkrijgen. Daarnaast geniet je van 3 jaar garantie (sinds 1 juni 2023) en ontvang je nieuwe laadaccessoires. Op werkdagen vóór 22:30 uur besteld = morgen thuisbezorgd.

wat is 5g 5g
← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?