iOS 15.4, dit kun je ermee!

17 Maart 2022 - read time
iOS 15.4, dit kun je ermee!

Apple heeft hard gewerkt aan nieuwe iOS 15.4 en iPadOS 15.4 updates voor de iPhone en de iPad. Daarbij voegt Apple nieuwe functies toe aan de opvolgende iOS-besturingssystemen. iOS 15.4 is de grootste update die we tot nu toe voor iOS 15 hebben gehad, en het brengt universele bediening, Face ID met een gezichtsmasker, nieuwe emoji's, en nog veel meer. Je leest het hier!


Face ID met een masker

Met iOS 15.4 is er nu een optie om je iPhone te ontgrendelen terwijl je een masker draagt. Apple waarschuwt dat Face ID met een volledig gezicht de veiligste optie is, maar Face ID met een masker is vanaf 15.4 beschikbaar.


Face ID met een masker kan worden ingeschakeld na het updaten naar iOS 15.4 en het is ontworpen om het gebied rond je ogen te gebruiken voor verificatiedoeleinden. Het werkt met een bril, maar het is niet te gebruiken met een zonnebril. Daarbij dien je naar de iPhone te kijken om deze te ontgrendelen met een masker op.

iOS 15.4 mondkapje ontgrendeling

Universele bediening

iPadOS 15.4 en macOS Monterey 12.3 maken de langverwachte functie ‘Universal Control’ ofwel ‘Universele bediening’ mogelijk, waarmee je met één cursor en toetsenbord de iPads en Macs kunt bedienen die zijn aangemeld bij je iCloud-account.


Universele bediening is heel gemakkelijk te gebruiken en is standaard ingeschakeld zodra je een upgrade naar iPadOS 15.4 en macOS Monterey 12.3 uitvoert. Als je bijvoorbeeld een MacBook en een iPad hebt, kun je het trackpad en toetsenbord van de MacBook ook rechtstreeks op het scherm van de iPad gebruiken.


Er zijn nieuwe instellingen voor universele bediening op de iPad en de Mac, en op de iPad wordt de optie om deze in of uit te schakelen vermeld onder Handoff & Airplay.

Dit zijn de nieuwe Emoji's

Voorjaarsupdates van iOS brengen vaak nieuwe emoji-tekens met zich mee, en iOS 15.4 is geen uitzondering. De bèta introduceert ondersteuning voor Emoji 14 en voegt 37 emoji en 75 huidtinten toe voor een totaal van 112 nieuwe tekens.


Nieuwe gezichten zijn onder meer smeltend gezicht, groetend gezicht, gezicht met open ogen en hand over de mond, gezicht met glurende ogen, gezicht met diagonale mond en gezicht met stippellijn, terwijl nieuwe emoji's onder meer lipbijten en bellen omvatten.


Er zijn verschillende nieuwe hand-emoji's, zoals handen met een hartje, hand naar rechts, hand naar links, hand met de palm naar beneden, hand met de palm naar boven, hand met wijsvinger en duim gekruist, index wijzend naar de kijker, samen met een update van de handshake-emoji.


Nieuw zijn een nest met eieren, een leeg nest, een röntgenfoto, een kruk, een glijbaan, een wiel, een ringboei, een hamsa, een spiegelbol, een potje, een identiteitskaart en een batterij die leeg is, en planten en dieren zoals koraal en lotus. Wat fantasiefiguren betreft, kunnen we een nieuwe trol-emoji verwachten, en eieren, bonen en schenkvloeistof vormen nieuwe voedselitems.

iOS 15.4 nieuwe emoji

Zet meldingen voor persoonlijke automatiseringen in snelkoppelingen uit

Voor persoonlijke automatiseringen die zijn ingesteld in de snelkoppelingen-app, is er een nieuwe optie "Waarschuwen bij uitvoeren" waarmee je meldingen voor geactiveerde snelkoppelingen aan of uit kunt zetten. Met deze optie kun je ervoor kiezen om geen melding te krijgen wanneer een snelkoppeling wordt geactiveerd, iets wat niet mogelijk was met eerdere versies van iOS 15.


‘Notify When Run / vragen voor uitvoeren’ wordt alleen weergegeven als u de instelling "Vragen voor uitvoeren" uitschakelt.

Apple kaart-widget

Er is een nieuwe Apple Card-widget in de weergave ‘Vandaag’, die aan het beginscherm kan worden toegevoegd. De Apple Card-widget toont uw huidige saldo en uw dagelijkse uitgaven in verschillende categorieën.

Een nieuwe stem voor Siri

De iOS 14.5-update van vorig jaar introduceerde een opmerkelijke verandering voor Siri: de digitale assistent van de iPhone sprak niet langer standaard met een vrouwenstem. In plaats daarvan kon je zelf de stem voor Siri kiezen, en Apple voegde meer opties toe met het oog op inclusiviteit.


Met iOS 15.4 voegt Apple een vijfde Siri-stem toe voor Amerikaanse gebruikers, en volgens berichten in de media is deze stem geslachtsneutraler. Je kunt de nieuwe stem bekijken door in Instellingen naar Siri & Zoeken te gaan en Siri-stem te selecteren - de nieuwkomer is Stem 5.

Integratie van live tekst met notities en herinneringen

Als je iOS 15 hebt gebruikt, ken je waarschijnlijk al de Live Text-functie waarmee je met de camera van je telefoon tekst kunt vastleggen en in andere apps kunt plakken. Je kon Live Text al gebruiken met Notities en Herinneringen, maar iOS 15.4 verbetert de integratie van deze tekstscanfunctie.


Tap to pay

Nieuw Apple Pay-verificatiescherm en tikken om te betalen

Een ergernis voor sommigen is: wanneer het toestel uit de broekzak wordt gehaald en je erachter kom dat je per ongeluk Apple Pay hebt gestart. Het resultaat is dat je in plaats van het vergrendelscherm naar je creditcards en bankpassen staart.


Apple voegt hiervoor een kleine maatregel van beveiliging toe. Als je nu dubbelklikt op de zijknop, verschijnt er een verificatiescherm dat ofwel Face ID ofwel wachtwoordverificatie vereist voordat je creditcards en passen verschijnen. En ja, als je je iPhone hebt ingesteld om Face ID te laten werken met gezichtsmaskers, kun je net zo makkelijk voorbij het verificatiescherm komen.


Dat is niet de enige verandering die iOS 15.4 met zich meebrengt voor Apple's digitale portemonnee. De nieuwe versie van Apple's software introduceert Tap to Pay, waarmee iedereen met een iPhone contactloze betalingen direct op zijn toestel kan accepteren. De overstap wordt gezien als een manier voor kleine ondernemers om mobiele betalingen te accepteren zonder de noodzaak van nieuwe hardware anders dan een iPhone.

iOS 15.4 mogelijk met:

  • iPhone 6S (Plus)
  • iPhone SE
  • iPhone 7 (Plus)
  • iPhone 8 (Plus)
  • iPhone X
  • iPhone XS (Max)
  • iPhone XR
  • iPhone 11
  • iPhone 11 Pro (Max)
  • iPhone 12 (Mini)
  • iPhone 12 Pro (Max)
  • iPhone SE 2020

Update werkt niet

Je device geeft veelal zelf aan wat de reden is dat iOS niet kan worden gedownload of geïnstalleerd. Mocht je er niet uitkomen, vraag gerust; onze servicedesk staat voor je klaar!

tips & tricks ios 15.4
← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?