iPhone 12 vs. iPhone 12 Pro

In 2020 onthulde Apple de iPhone 12 en iPhone 12 Pro als opvolgers van de iPhone 11 en iPhone 11 Pro. Met een nieuw vierkant industrieel ontwerp, de A14 Bionic-chip, OLED-schermen en MagSafe, beschikt de iPhone 12-serie over veel handige innovaties. De iPhone 12 is het instapmodel, wat ook de meest voordelige versie is. De iPhone 12 Pro is het meest uitgebreide, maar ook duurdere model. Aangezien deze iPhones een groot aantal functies delen, is het verstandig om te overwegen of je het reguliere model wilt kopen en zo geld kunt besparen, of gaat kiezen voor het high-end duurdere Pro-model? Dit blogartikel helpt bij het beantwoorden van de vraag welke van deze twee iPhones het beste bij je past ofwel: iPhone 12 vs. iPhone 12 Pro.


De iPhone 12 en de iPhone 12 Pro vergelijken

De iPhone 12 refurbished is sinds een aantal jaar weer het baanbrekende model waarop we hadden gehoopt. Na de iPhone X was de trend gezet. Van OLED tot Face ID en de dubbele camera. Met de iPhone 12 en 12 Pro zijn weer een aantal nieuwe zaken toegepast, zoals 5G en MagSafe.

 

De iPhone 12 en iPhone 12 Pro delen een overweldigende meerderheid aan functies, zoals de grootte van het scherm, de processor en 5G. Dit zijn de kenmerken van de iPhone 12 en iPhone 12 Pro:

 

Overeenkomsten

 • 6.1 inch Super Retina XDR-display met een resolutie van 2532 bij 1170 pixels bij 460
 • ppi, voorzien van HDR, True Tone, P3 Wide Color en Haptic Touch
 • A14 Bionic-chip
 • Sub-6GHz 5G-connectiviteit (en mmWave in de VS)
 • 12MP Ultragroothoek en groothoekcamera’s
 • Face ID
 • Batterijlevensduur met tot 17 uur video afspelen
 • Ceramic shield aan de voorkant
 • Compatibel met MagSafe-accessoires en draadloze opladers
 • Verkrijgbaar in 128 GB en 256 GB
 • Lightning-aansluiting


Uit de uitsplitsing van Apple blijkt dat de iPhones een aantal opvallende functies delen. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de iPhone 12 en iPhone 12 Pro, waaronder de LiDAR-scanner en de telelens.

 

Ontwerp en kleuren

De iPhone 12 en iPhone 12 Pro hebben beide een vierkant industrieel ontwerp met een platte band rondom de zijkanten. De afmetingen van beide toestellen zijn identiek, hoewel de iPhone 12 zo’n 25 gram lichter is. Opvallender is het gebruik van verschillende materialen en afwerkingen. De iPhone 12 gebruikt “aerospace-grade” aluminium als randen en een enkel stuk gepolijst glas aan de achterkant, terwijl de iPhone 12 Pro chirurgisch roestvrij staal gebruikt aan de randen en een enkel stuk mat glas aan de achterkant.

 

Kleurenpalet

De iPhone 12 is verkrijgbaar in:

De iPhone 12 Pro is verkrijgbaar in:

De iPhone 12 Pro omhelst een luxere uitstraling, maar de iPhone 12 ziet er nog steeds uit als een premium toestel. Omdat de ontwerpen zo vergelijkbaar zijn, en alleen verschillen qua kleuropties en materialen, zal de voorkeur voor de iPhone 12 of 12 Pro neerkomen op persoonlijke smaak.

 

Camera's

Het belangrijkste verschil tussen de iPhone 12 en iPhone 12 Pro is de cameraopstelling aan de achterzijde. De iPhone 12 heeft een dubbel 12 megapixel camerasysteem met ultragroothoek- en groothoeklenzen. Dit maakt het mogelijk om twee keer uit te zoomen. De iPhone 12 Pro heeft daarentegen een megapixel camerasysteem met een ultragroothoek-, groothoek- en telelens.

 

Hiermee kan twee keer worden ingezoomd en twee keer worden uitgezoomd. Voor video kan de iPhone 12 Pro HDR-video's met Dolby Vision opnemen tot 60 frames per seconde, maar de iPhone 12 kan dit slechts tot 30 fps.

 

De iPhone 12 Pro heeft ook een LiDAR-scanner. Hiermee zijn portretfoto's in de nachtmodus en verbeterde AR-ervaringen mogelijk.

 

Buiten de hardware bieden de twee toestellen verschillende softwarefuncties. De iPhone 12 kan digitaal tot vijf keer inzoomen. Echter, de iPhone 12 Pro verdubbelt dit tot tien keer digitale zoom. De Pro kan ook foto's maken met "Apple ProRAW", een nieuw RAW-bestandsformaat dat de achter camera’s van het toestel ten volle benut.

 

iPhone 12 Pro biedt een volledig uitgeruste camera-ervaring, dus gebruikers die prioriteit geven aan foto- en videomogelijkheden kunnen het beste het duurdere Pro-model kiezen. Buiten de telelens zullen veel van deze functies, zoals Apple ProRAW en LiDAR, echter niet belangrijk zijn voor de meerderheid van de gebruikers. Voor de meeste mensen zal de cameraopstelling van de iPhone 12 meer dan voldoende zijn, en biedt deze nog steeds een reeks belangrijke voordelen, zoals HDR-video-opnamen met Dolby Vision, time-lapses in de nachtmodus, en nachtmodus en Deep Fusion aan de voorkant.

 

Concluderend: iPhone 12 vs. iPhone 12 Pro

Als we kijken naar het totaal dan heeft de iPhone 12 Pro kleine verbeteringen ten opzichte van de iPhone 12. Dit zien we terug op het gebied van materialen en de achtercamera. De iPhone 12 Pro is wel prijziger dan de iPhone 12. Veel mensen zullen het moeilijk vinden om de meerprijs te rechtvaardigen alleen maar voor nóg meer premium materialen en het beste camerasysteem.

Degenen die kiezen voor de iPhone 12 Pro zullen op zoek zijn naar de meest premium iPhone, of geïnteresseerd zijn in specifieke functies zoals de LiDAR-scanner of de telelens.

 

Aangezien de twee telefoons een grote meerderheid van de functies delen, is het moeilijk om het duurdere model actief aan te bevelen. De gedeelde functies van de iPhone 12-serie:

 • Het ontwerp,
 • Een OLED Super Retina XDR-display,
 • 5G-connectiviteit,
 • A14 Bionic-chip,
 • batterijduur en
 • MagSafe,

Omdat de verbeteringen van de iPhone 12 Pro klein en specifiek zijn, zouden de meeste mensen de iPhone 12 moeten krijgen.

Opslagruimte

Een voorbehoud bij deze aanbeveling is als je behoefte hebt aan meer dan 64 GB opslagruimte. De iPhone 12 begint bij 64 GB voor het basismodel, terwijl de iPhone 12 Pro begint bij 128 GB. Wil of heb je 128GB of meer nodig, dan wordt het prijsverschil tussen de modellen kleiner.

 

Refurbished iPhone kopen

Een refurbished iPhone van een leverancier met het Keurmerk Refurbished is 100% technisch in orde maar tot wel 60% voordeliger. Zowel de iPhone 12 als de iPhone 12 Pro zijn refurbished verkrijgbaar bij Forza. Forza is één van de eerste partijen die beschikt over het Keurmerk Refurbished. En dat betekent dat je heel veel Apple-kwaliteit in huis haalt, voor een zeer scherpe prijs. Als je de iPhone 12 (Pro) vandaag bestelt, ontvang je ‘m al de volgende werkdag in huis inclusief gratis nieuwe laadaccessoires en 2 jaar garantie.