iPhone SE 2020 vs. iPhone 11: deze specs zijn doorslaggevend

In 2016 bracht Apple de allereerste en gelijknamige iPhone SE uit. In 2020 heeft Apple opvolging gegeven aan deze populaire Special Edition iPhone. Zeker voor de budget-georiënteerde gebruiker is dit een hele interessante keuze. Vooral als je vergelijkt met een iPhone 11 Pro of Galaxy Note 20 waarmee je pas voor een bedrag boven de 1000 euro mag pronken. Wat je meer ontvangt als je de iPhone 11 neemt ten opzicht van de iPhone SE, lees je hier!

iPhone SE versus iPhone 11

Dat de iPhone SE goedkoper wordt aangeboden betekent dat er een aantal keuzes zijn gemaakt om kosten te besparen: de telefoon heeft een kleiner 4.7 beeldscherm en een enkele camera aan de achterkant. Echter, daarnaast beschikt de iPhone SE ook over moderne toepassingen, zoals dezelfde krachtige A13 processor zoals in de iPhone 11 modellen.

iPhone SE

iPhone SE 2, de budget-winnaar

Zeker voor de budget-georiënteerde gebruiker is dit een hele interessante keuze. Vooral als je hem vergelijkt met een iPhone 11 Pro of Galaxy Note 20, waarmee je pas voor een bedrag boven de 1000 euro mag pronken.

iPhone 11, fenomenaal camerasysteem en groter scherm

De iPhone 11 kost momenteel zo’n paar honderd euro meer dan de iPhone SE. Ondanks het feit dat hij veel van dezelfde interne specificaties heeft, zijn de belangrijkste voordelen tweeledig: hij heeft een groter scherm (6.1 inch versus 4.7 inch diagonaal gemeten) en hij heeft veel betere cameraspecificaties (een tweede groothoeklens en een betere selfie-camera, om te beginnen). Heeft de camera een hoge prioriteit voor je? Dan zal je zoektocht geheid uitkomen bij de iPhone 11 refurbished. Lees dit artikel om alles te weten te komen over: de camera van de iPhone 11.

Design iPhones

De iPhone SE is populair vanwege zijn formaat: klein en compact. Het meest duidelijke verschil tussen de twee telefoons is dat de iPhone 11 groter is. De iPhone 11 heeft namelijk een 6.1 inch beeldscherm, waar de iPhone SE een 4.7 inch scherm heeft. Terwijl je bij de iPhone 11 dus meer schermruimte krijgt voor je apps en het bekijken van video's, zal de iPhone SE vooral gebruikers trekken vanwege zijn draagbaarheid en compacte grip.

Beide iPhones hebben een LCD-scherm, maar de iPhone 11 heeft een "Liquid Retina HD-display", terwijl de iPhone SE "Retina HD" heeft. Dit zijn merkbegrippen die Apple gebruikt om de display-technologie te onderscheiden; het enige wat je moet weten is dat het scherm van de iPhone 11 scherper is, hoewel deze hetzelfde aantal pixels per inch heeft (pixeldichtheid).

Sommige gebruikers zullen ook de thuisknop van de iPhone SE aangenaam vinden. Nu Apple de verkoop van de iPhone 8 heeft stopgezet, zal de iPhone SE de enige iPhone zijn die Apple met een fysieke homeknop verkoopt. Gelukkig vind je bij Forza nog meer iPhone-modellen die aan dit formaat voldoen en een homeknop bevatten, maar dit terzijde. Naast het feit dat een homeknop heel intuïtief te gebruiken is, betekent het ook dat je geen veegbewegingen hoeft te maken om terug te keren naar het startscherm of om recente apps op te roepen. De homeknop bevat ook de vingerafdruklezer – ook wel Touch ID genoemd - van het apparaat, voor het ontgrendelen van de telefoon en het autoriseren van digitale. De iPhone 11 maakt echter gebruik van "gezichtsherkenningssensoren" op de camera aan de voorzijde voor biometrische beveiliging; Face ID.

De apparaten zijn beide IP gecertificeerd voor waterbescherming. Maar omdat de iPhone 11 een IP68-classificatie heeft in vergelijking met de iPhone SE's IP67-classificatie, betekent dit dat de iPhone 11 een meer bestand zou zijn tegen onderdompeling. Op papier betekent een IP67-certificering dat de iPhone SE ongeveer 30 minuten in een meter water kan overleven. Let wel, een refurbished iPhone SE of iPhone 11 kan zijn opengemaakt om de technische staat te controleren of optimaliseren. Hierdoor valt waterschade bij Forza Refurbished iPhones niet onder de garantieregeling. Ons advies is dus om water en onderdompeling te voorkomen.

Tot slot is de iPhone SE verkrijgbaar in de kleuren zwart, wit en rood. De iPhone 11 wordt ook geleverd in die drie kleuren, maar is daarnaast ook verkrijgbaar in pastelgeel, -groen en -paars.

iphone 11

Camera: iPhone 11 fenomenaal

Als je geen grootgebruiker bent van de camera, dan zou de enkele 12-megapixel camera van de iPhone SE moeten volstaan voor het plaatsen van beelden op Instagram en casual video-opname. Maar als jouw hart sneller gaat kloppen van fotografie, dan heeft de iPhone 11 een opvallend beter camerasysteem dan de iPhone SE 2020.

De iPhone 11 heeft bijvoorbeeld niet één maar twee groothoekcamera’s. Dat betekent dat je op korte afstand ingrijpende landschapsfoto’s of meer creatieve, dramatische foto's kunt maken. De iPhone 11 heeft ook de low-light cameramodus van Apple, de nachtmodus. De nachtmodus vermindert zaken als korreligheid en bewegingsonscherpte om foto's bij weinig licht vast te leggen en op te vrolijken.

Wat de camera aan de voorkant betreft, heeft de iPhone 11 niet alleen een betere selfie-camera, maar ook meer megapixels (12 megapixels in vergelijking met de 7 megapixels van de iPhone SE). Hij kan 4K-video opnemen (vergeleken met de 1080p-video van de iPhone SE) en ook slowmotion-video opnemen.

Processor: A13 Bionic

Als belangrijkste budgettelefoon had Apple de iPhone SE kunnen uitrusten met een oudere processor. Maar het apparaat is uitgerust met de nieuwste eigen A13 Bionic chip, dezelfde die in de iPhone 11 zit.

iPhone SE 2 en iPhone 11 Specs

iPhone SE (2020) iPhone 11 (2020)
Scherm afmetingen, resolutie 4.7 inch Retina HD; 1334x750 pixels

6.1 inch LCD Liquid Retina; 1792x828 pixels 

Pixel dichtheid  326 ppi  326 ppi
Afmetingen 138 x 67 x 7.3mm 151 x 76 x 8.3mm
Gewicht  148 gram 194 gram 
Software iOS13 iOS13
Camera achterzijde 12 megapixel 12 megapixel (wide), 12 megapixel (ultrawide)
Camera voorzijde 7 megapixel 12 megepixel
Video opname 4K 4K
Processor Apple A13 Bionic Apple A13 Bionic
Opslag 64GB, 128GB, 256GB 64GB, 128GB, 256GB
Vingerafdruk sensor Thuisknop onderaan scherm Geen vingerafdruk
Gezichtsherkenning sensor Nee, ontgrendelen met Touch ID (thuisknop) Ja, ontgrendelen met Face ID (gezichtsherkenning)
Aansluiting Lightning Lightning
Headphone jack  Nee, lightning naar headphone jack adapter nodig / of via bluetooth Nee, lightning naar headphone jack adapter nodig / of via bluetooth
Speciale functies Water dichtheid (IP67); dual-SIM mogelijkheden (nano-SIM en e-SIM); draadloos opladen Water dichtheid (IP67); dual-SIM mogelijkheden (nano-SIM en e-SIM); draadloos opladen