5 veel gestelde vragen (en antwoorden) over Face ID

Een iPhone X of XS (Max) ontgrendelen gaat nét even anders dan bij andere iPhones. Het gekende Touch ID maakt namelijk plaats voor Face ID. Zoals de naam al doet vermoeden, scant een iPhone met Face ID het gezicht van de gebruiker in plaats van de vingerafdruk. In deze blog beantwoorden we 5 veel gestelde vragen over Face ID, zodat je alles te weten komt over deze relatief nieuwe techniek!

1. Hoe werkt Face ID?

face id

Vóór je gebruik kunt maken van Face ID, dien je een scan te maken van je gezicht. De camera van de iPhone X maakt een infraroodscan van je gezicht. Dit gebeurt met maar liefst 30.000 onzichtbare infraroodpunten die worden opgeslagen in het toestel. Face ID wordt geactiveerd indien een gebruiker naar het scherm kijkt van de iPhone. De ‘neural engine’ van het toestel maakt een scan en vergelijkt deze met eerder gemaakte gezichtsscans. Is het een match? Dan wordt het toestel dus ontgrendeld.

2. Welke toestellen hebben Face ID?

De onderstaande toestellen hebben de Face ID-functie:

Op dit moment is Face ID louter te gebruiken op iPhone en iPad Pro (2018). De kans is groot dat Apple in de toekomst meer productlijnen lanceert die beschikken over Face ID. Verandering ontstaat namelijk niet alleen bij iPhones, maar ook bij MacBooks. Zo beschikt de Apple MacBook met Touch Bar over Touch ID, waar dit voorheen nog niet mogelijk was.

3. Is Face ID ook te gebruiken in het donker?

Zoals gezegd maakt Face ID gebruik van infrarood-technologie en wordt er dus géén foto gemaakt. Hierdoor is Face ID niet afhankelijk van de hoeveelheid licht. Of je nu in het donker staat of in fel zonlicht, Face ID werkt altijd even goed.

Hoe zit het dan met een bril of baard?

Een Face ID scan legt dus héél veel punten van je gezicht vast met veel of weinig licht. Daarnaast kun je ook prima gebruik maken van Face ID wanneer je bijvoorbeeld een hoofddeksel, sjaal of pet draagt. Bepaalde veranderingen in gelaatstrekken worden ook probleemloos opgepikt door de camera. Zelfs een zonnebril of flinke baard is niet opgewassen tegen die kracht van infrarood.

4. Hoe veilig is Face ID?

face id iphone

Zeer veilig! Zelfs nóg veiliger dan Touch ID. De kans dat iemand anders jouw iPhone kan ontgrendelen via Face ID is één op de miljoen. Een kans die 20 keer kleiner is dan met Touch ID. Doordat Face ID gebruik maakt van een 3D scan van je gezicht, lukt het niet om door middel van een foto of masker het toestel te ontgrendelen.

Toch schrik hebben dat iemand anders je toestel wilt ontgrendelen? Schakel dan ‘aandacht detectie’ in. Om de iPhone te ontgrendelen ben je verplichtend om naar het scherm te kijken. Deze extra beveiliging staat standaard aan op iPhone.

5. Wat kun je nog méér met Face ID?

Gezichtsherkenning heeft als grote voordeel dat je sneller een toestel kunt ontgrendelen. Maar Face ID is meer dan louter een ontgrendel-methode. Het is namelijk óók mogelijk om Face ID in apps of berichten te gebruiken. Zo kun je wachtwoorden automatisch laten aanvullen of een betaling bevestigen. Of wat dacht je van de befaamde Animoji? Pimp je sms’jes met deze beestelijke versie van je gezicht.