iPhone in water gevallen, wat nu?

02 Oktober 2023 - 3 min read time
iPhone in water gevallen, wat nu?

Waterschade, het komt voor bij vele iPhones die in het water zijn gevallen. Apple maakte de iPhones sinds de iPhone 6 waterbestendig, maar dit geeft geen 100% garantie. Zo horen we vaak dat iemand zijn of haar telefoon in de wasmachine hebben gedaan, of het heeft laten vallen in een plas met water. Wij vertellen je in een aantal stappen wat je moet doen wanneer je iPhone waterschade heeft opgelopen.


Een val in een regenplas of een kleine zwemles in het toilet zullen de meeste iPhones wel overleven. Zinkt je iPhone naar de bodem van een zwembad of zit deze een uur in de wasmachine, dan is het een ander verhaal. Twijfel je of de binnenkant van je iPhone in contact is gekomen met vloeistof of water? Loop de volgende stappen na om te controleren of jouw iPhone in aanraking is geweest met water en hoe je dit kunt oplossen.

  • Controleer of je iPhone waterschade heeft
  • Zet je iPhone uit
  • Verwijder alle accessoires
  • Laat water uit je toestel lopen

Heeft mijn iPhone waterschade?

Hoe kom je erachter of je iPhone waterschade heeft? Een iPhone heeft een vloeistofschade-indicator, deze kleurt rood wanneer jouw iPhone in contact is gekomen met vloeistof. Het is lastig te zien, maar met een vergrootglas kun je de indicator vinden. Hieronder zijn een aantal voorbeelden van waar je de indicator kan vinden.

Zet de iPhone uit

Stap twee die je moet nemen wanneer je denkt dat je iPhone waterschade heeft is de iPhone uit zetten. Water en de elektronica die zich in de iPhone bevindt kan nog meer schade oplopen dan nodig. Gebruik dan ook geen oplader meer, voordat je je iPhone voldoende hebt laten drogen. Laat je toestel minimaal vijf uur drogen en versnel dit proces niet! Wanneer je dit wel doet is het mogelijk dat er condensvorming ontstaat en dan kan de iPhone op lange termijn nog schade oplopen.

Accessoire verwijderen bij iPhone met waterschade

Wanneer je iPhone met waterschade te maken heeft moet je zorgen dat alle accessoires verwijderd zijn. Laad de telefoon niet meer op en zorg dat alle andere accessoires die aangesloten zijn op je iPhone worden verwijderd. Haal je beschermhoes en screenprotector van je iPhone, zodat je je iPhone aan de buitenkant helemaal kunt droog maken.

Laat water uit je toestel lopen

Water uit je toestel laten lopen, maar hoe werkt dat eigenlijk? Apple vertelt dat je het water uit je toestel kan halen wanneer je er rustig mee schudt, met de Lightning-connector naar de onderkant gericht. Een andere optie om de iPhone in een bak met ongekookte rijst te leggen. Rijst helpt om het vocht uit je iPhone te absorberen. Wanneer je denk dat er nog vocht in je iPhone zit kan je de Water Eject-shortcut in Siri Opdrachten gebruiken. Enkele seconde speelt de iPhone dan een geluid af wat de speakers van het toestel doen trillen. Hierdoor wordt het eventueel aanwezige vocht uit je iPhone getrild.

Voorkom dat er water in je iPhone komt

Vanaf de iPhone 6 hebben alle iPhones een IP68-rating, hiermee wordt aangegeven dat een telefoon waterdicht is. Toch betekent dit niet dat er helemaal geen vocht in je iPhone terecht kan komen. Vermijd daarom het volgende:

  • Neem je iPhone niet mee naar vochtige plaatsen, als een sauna of stoomcabine
  • Gebruik de iPhone niet buiten het voorgestelde temperatuurbereik
  • Gebruik de iPhone niet tijdens het douche of tijdens het uitoefenen van watersporten

Refurbished iPhone bij Forza kopen

Heeft je iPhone waterschade en gaat deze niet meer aan? Breng hem dan naar een ervaren reparateur. Vind je de reparatiekosten te duur of is deze niet meer te repareren? Dan kan je altijd nog een refurbished iPhone van Forza overwegen. iPhones bij Forza zijn tot wel 60% goedkoper ten opzichte van de nieuwprijs en zijn 100% technisch functioneel waardoor wij beschikken over het Keurmerk Refurbished. Bestel jouw refurbished iPhone en krijg 3 jaar garantie en gratis laadaccessoires bij je aankoop. Bestel je vóór 22:30 uur op zon- en werkdagen, dan ontvang je deze morgen al in huis!

tips & tricks
← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?