Het verschil tussen de iPhone XR en iPhone XS

Het verschil tussen de iPhone XR en iPhone XS

Eind 2018 heeft Apple een aantal fantastische toestellen uitgebracht, waaronder de iPhone XR en de iPhone XS. Beide toestellen zijn opvolgers van de iPhone X. Toch verschillen ze van elkaar. De iPhone XR is iets goedkoper dan de iPhone XS. Waarom precies, wat de verschillen zijn en welke iPhone het best bij jou past lees je in dit artikel.

Specificaties iPhone XR en iPhone XS

In het onderstaande overzicht komen de technische verschillen duidelijk naar voren.

 

iPhone XR

iPhone XS

Beeldschermen 6.1” LCD-display 5.8” OLED-display
Kleuren Yellow, White, Coral, Black, Blue en Red Space Grey, Silver en Gold
Opslagruimte 64GB en 128GB 64GB, 256GB en 512GB
Werkgeheugen 3GB 4GB
Processor A12 Bionic A12 Bionic
Camera voorzijde 7-megapixel 7-megapixel
Camera achterzijde 1x 12-megapixel 2x 12-megapixel

iPhone XR vs iPhone XS: beeldscherm vergelijking

Naast de afmetingen (6.1-inch tegenover 5.8-inch) zijn er nog meer verschillen. Het grootste verschil tussen de iPhone XR en XS is het type beeldscherm. Dit is ook de belangrijkste reden dat de iPhone XR goedkoper kan worden aangeboden. De XR beschikt over een LCD-beeldscherm met een lagere contrastverhouding en resolutie. De iPhone XS is daarentegen uitgerust met een OLED-beeldscherm, waardoor de resolutie en het contrast ratio veel hoger ligt. In ons artikel 'het verschil tussen LCD, OLED & Retina', lees je hier meer over.


 

iPhone XR

iPhone XS

Beeldschermformaat 6.1” Liquid Retina HD (LCD) 5.8” Super Retina (OLED)
Contrast ratio 1400:1 1.000.000:1
3D touch Nee, Haptic Touch Ja, 3D Touch
Beeldschermresolutie 1792 x 828 (326 ppi) 2688 x 1242 (458 ppi)

 

3D Touch of Haptic Touch

De iPhone XS beschikt over een drukgevoelig scherm, 3D Touch. Afhankelijk van hoe hard je op het scherm drukt zal het scherm reageren. Vanaf de iPhone 6S beschikken alle iPhones over 3D Touch. Echter, de iPhone XR heeft geen 3D Touch. Bij de XR duw je dus niet harder, maar langer op het scherm voordat een actie in gang wordt gezet. Deze variant op de iPhone XR heet Haptic Touch. Deze techniek geeft een trilling op het moment dat je iets indrukt, waardoor je alsnog het gevoel hebt iets harder in te drukken. Het is dan ook een perfect alternatief voor 3D Touch. Eerder gingen er al geruchten dat Apple afscheid zou nemen van 3D Touch. Intussen weten we dat dit niet bij een gerucht is gebleven. Eén van de laatste Apple iPhones van dit moment, de iPhone 11 (Pro), heeft namelijk al geen 3D Touch meer, maar Haptic Touch.

Dubbele of enkele camera

Beide iPhones beschikken over fantastische camera’s en cameraopties. De iPhone XS heeft een kleine voorsprong doordat de achterzijde is voorzien van een dubbele camera. Hierdoor heeft de iPhone XS-camera mogelijkheden, zoals ‘optische zoom’. Met de telelens camera kun je ook gebruik maken van de nieuwe ‘Portretmodus’. De iPhone XR heeft één 12-megapixel camera aan de achterzijde. De enkele camera van de XR wordt ook aangevuld met een portretmodus. Deze is iets minder geavanceerd dan bij de XR.


Uitgelicht: optische zoom en portretmodus

Naast digitaal kun je ook optisch zoomen. Hierdoor kun je dichterbij fotograferen zonder kwaliteitsverlies. Dit komt door de dual-lens camera; een groothoeklenscamera en telelenscamera. Het optisch zoomen herken je bijvoorbeeld als je de camera hebt geopend. Je ziet vervolgens de 1x-knop die je kunt wijzingen naar 2x, door hier op te tikken. Ook met duim en wijsvinger kun je door de bekende spreid- en drukbewegingen inzoomen.

Met de portretmodus wordt de dubbele camera gebruikt om een scherptediepte-effect te creëren. Zo trek je een foto waarbij het onderwerp wordt afgezet tegen een onscherpe achtergrond. Daarbij kun je bij de versies vanaf de iPhone X en nieuwer de functie schone belichtingseffecten toepassen. Voor dezelfde iPhones geldt dat je ook selfies in de portretmodus kunt maken.

Met de telelens van de XS heb je tot twee keer optische zoom en tot tien keer digitale zoom, bij de iPhone XR bereik je met de enkele lens tot vijf keer digitale zoom.

De portretmodus van de iPhone XR werkt alleen als er gezichten van mensen worden gefotografeerd. Bij de XS is het mogelijk om alles in portretmodus op de foto te zetten.


XR meest krachtige batterij

De iPhone XR beschikt over de beste batterij die ooit in een iPhone heeft gezeten. De batterij van XR gaat zelfs langer mee dan de batterij van de iPhone XS Max (welke door zijn afmetingen letterlijk een flinkere batterij heeft). Echter, het scherm van de XR verbruikt minder stroom, waardoor je dus eenvoudig een dag en soms zelfs twee kunt doorbrengen zonder op te laden.

Door de batterij zal de XS iets minder lang meegaan dan de XR. Dit komt mede doordat het OLED-scherm van de XS veel meer stroom verbruikt. Toch voldoet de batterij van de XS aan de verwachtingen die je mag hebben van een high-end smartphone in 2019. Al de betere technieken kosten nou eenmaal iets meer stroom. Dit zal dus ook samenhangen met hoe intensief je de iPhone gebruikt.

Is de batterijduur voor jou erg belangrijk? Dan ben je met de XR dus net iets beter af dan met de XS.

Kun je nou beter de iPhone XR of de iPhone XS kopen?

Of de iPhone XS of nou juist de iPhone XR beter bij je past hangt dus af van een paar keuzes. Wat voor beeldscherm en camera wil je? De iPhone XS heeft een mooier beeldscherm dan de iPhone XR.

Kies je voor het hoogstaande OLED- of het LCD display? Het beeld van de iPhone XS is scherper en kleuren komen nog beter tot hun recht. De iPhone XR zal met een iets mindere kwaliteit nog steeds zorgen voor een goede kijk- en gebruikservaring. Naast een betere beeldschermweergave heeft de iPhone XS dus een extra telelenscamera, deze ontbreekt bij de XR. Wil je professionelere foto's kunnen trekken, dan raden we de XS aan. Let wel, de camera van de XR heeft hetzelfde aantal megapixels, maar iets minder professionele cameraopties.

De processors van beide toestellen zijn even krachtig: de A12 Bionic processor. Dit is één van de krachtigste smartphoneprocessors ter wereld. In beide gevallen krijg je dus een krachtige en zuinige iPhone in je bezit.

Zowel het ontgrendelen van de iPhone XR en iPhone XS gaat eenvoudig via Face ID. Deze techniek is mogelijk door de geavanceerde TrueDepth-camera, die dus in beide iPhones aanwezig is.

 

Redenen om te kiezen voor de iPhone XS:

  • Het beeldscherm van de iPhone XS is scherper;
  • Je wilt de meest ultieme kleurweergave;
  • De iPhone XS is drukgevoelig door 3D-touch;
  • Hij heeft een sterke behuizing gemaakt van roestvrij staal;
  • Je wilt een iPhone met telelens en bijbehorende opties als optische zoom.

Redenen om te kiezen voor de iPhone XR:

  • Verkrijgbaar in zes verschillende kleuren;
  • Snelle en zuinige A12 Bionic processor;
  • Lange batterijduur
  • Beschikt ook over TrueDepth camera en Face ID

Is een paar honderd euro meer voor een hoogwaardig OLED-scherm en een tweede lens het voor jou waard? Dan heb je aan de XS de beste iPhone. Is goed voor jou goed genoeg en ben je liever iets goedkoper uit, dan raden wij het zeer geavanceerde budgetmodel de XR aan.

Prijs van de iPhone XR en iPhone XS

iPhone XR: als je kiest voor een iPhone XR van Forza ben je als snel voordeliger uit. Van de twee toestellen is het namelijk het "budget"-model. Wanneer kiest voor een refurbished iPhone XR, ben je dus twee keer zo voordelig uit.

iPhone XS: ga je voor de geavanceerde iPhone XS dan betaal je iets meer. De vraag is of je dit over hebt voor specificaties zoals een beter (OLED) scherm. De keuze is reuze en volledig aan jou. In beide gevallen bepaal je zelf hoeveel je bespaart. Je hebt keuze. Uit A t/m C Grade. Waarbij A staat voor zo goed als nieuw en C is zichtbaar gebruikt. Hierdoor betaal je voor een C-Grade minder dan voor een B-Grade. Ga in het menu naar iPhone voor de actuele prijzen van de iPhone XR & XS.

Verschil tussen de iPhone XS en iPhone 11

Na de iPhone XS en iPhone XR heeft Apple de opvolgers uitgebracht: iPhone 11, iPhone 11 Pro & 11 Pro Max. De iPhone 11 is het instapmodel van deze reeks, maar is nieuw nog steeds vrij prijzig. Daarbij is de vraag, is de iPhone 11 dat wel waard als je hem vergelijkt met één van de meeste uitgebreide, veelzijdige premium iPhones: de iPhone XS. Er was maar 1 manier om erachter te komen hoe de iPhone XS zich weerhoudt tot de iPhone 11.
We hebben ze getest en onze bevinden op een rij gezet: verschil iPhone XS en iPhone 11.

iphone xs iphone xr
← Vorige Volgende →