iPhone 11 vs. iPhone 12: wat zijn de verschillen?

03 November 2021 - read time
iPhone 11 vs. iPhone 12: wat zijn de verschillen?

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe iPhone, is het waarschijnlijk dat je twijfelt tussen de iPhone 11 uit 2019 en zijn opvolger, de iPhone 12. Beide iPhones genieten populariteit vanwege hun indrukwekkende specificaties, relatief betaalbare prijs en aantrekkelijke kleuropties. Echter, wat zijn de onderscheidende kenmerken tussen de iPhone 11 en de iPhone 12? En welk van deze toestellen zou je moeten overwegen?


De belangrijkste specificatie-verschillen op een rij

Specificaties

iPhone 11

iPhone 12

Formaat (LxBxH) 150.9 x 75.7 x 8.3 mm 146.7 x 71.5 x 7.4 mm
Toestelranden Rond Hoekig
Beeldscherm type LCD OLED
Resolutie in pixels 1792 x 828 (326 ppi) 2532 x 1170 (428 ppi)
Beeldscherm materiaal Gorilla Glass Ceramic Shield
Processor Apple A13 Apple A14
Batterij 3110 mAh 2815 mAh
5G-ondersteuning ✔️
Waterdicht 30 min. tot 2m diep 30 min. tot 6m diep
Introductieprijs €809 €909

Uiterlijk verschil iPhone 11 en 12

De iPhone 12 refurbished is 11% dunner, 15% compacter en 16% lichter dan de iPhone 11 refurbished. Dit markeert een positieve verbetering in een tijdperk waarin smartphones over het algemeen groter en minder handzaam zijn geworden. Het schermformaat van beide iPhones blijft echter gelijk, namelijk 6,1 inch (15,25 cm). Beide toestellen hebben een glazen achterkant en aluminium randen, hoewel de iPhone 12 scherpere hoeken heeft in zijn ontwerp, wat doet denken aan de stijl van oudere iPhones zoals de iPhone 5 en de iPhone SE. Dit lijkt een bewuste keuze van Apple te zijn, met een knipoog naar een design uit het verleden, en dit is niet zonder reden.

Uiterlijk verschil iPhone 11 en 12

Scherm: Ceramic Shield OLED tegen LCD

De iPhone 12 is uitgerust met een naadloos OLED-scherm dat is vervaardigd met Ceramic Shield-technologie. Dit betekent dat kristallen zijn geïntegreerd in het glas, wat resulteert in een uitzonderlijk duurzaam geheel. In feite betreft dit het meest robuuste glas dat je op een iPhone kunt vinden. Door de combinatie van dit sterke glas, het strakke schermontwerp en het platte design, wordt beweerd dat de iPhone 12 tot 4 keer beter bestand is tegen vallen dan de iPhone 11, die een LCD-scherm heeft. Hoewel het LCD-scherm van de iPhone 11 een iets lagere resolutie heeft en de kleurweergave minder levendig is, heeft het ook een minder strakke schermrandafwerking. Al met al presteert de iPhone 12 dus net iets beter, maar dit betekent niet dat de iPhone 11 ondermaats is!

Prestaties en Batterijduur: Minimale verschillen

De A14-chip in de iPhone 12 en de A13-chip in de iPhone 11 komen dicht bij elkaar in de buurt. Dit benadrukt de indrukwekkende snelheid van beide apparaten. Ze kunnen zonder problemen omgaan met vrijwel alle opkomende technologieën. Echter, de A14-chip en het OLED-scherm in de iPhone 12 zijn iets zuiniger met energie. Hierdoor zou de iPhone 12, ondanks zijn kleinere batterijcapaciteit, waarschijnlijk langer meegaan dan de iPhone 11. Uiteraard hangt dit grotendeels af van jouw gebruikspatroon van de smartphone.

MagSafe draadloos opladen iPhone 12

Laadverschil tussen iPhone 11 en 12

Zowel de iPhone 11 als de iPhone 12 ondersteunen draadloos opladen. Echter, bij de iPhone 12 wordt dit mogelijk gemaakt door middel van een krachtige magnetische verbinding genaamd MagSafe. Wat zijn de voordelen hiervan? De oplader blijft stevig op zijn plaats zitten, wat resulteert in een snellere draadloze oplaadervaring. Bovendien kun je je toestel verticaal plaatsen, wat handig kan zijn, bijvoorbeeld in de auto. Het MagSafe-systeem is beschikbaar op de iPhone 12, maar ontbreekt op de iPhone 11.

iPhone 12: De eerste iPhone met 5G-connectiviteit

De iPhone 12 markeert een primeur door 5G-connectiviteit te ondersteunen. Hoewel dit al beschikbaar is via grote Nederlandse providers zoals VodafoneZiggo, KPN en T-Mobile, wordt pas tegen het einde van 2023 een aanzienlijke snelheidsverbetering verwacht ten opzichte van de huidige situatie. Tot die tijd zal de snelheidsverhoging bescheiden zijn en zal het verschil met 4G nauwelijks merkbaar zijn.

Camera: Verbeteringen in de Nachtmodus

Op het gebied van camera's zijn er geen grote verschillen. Zowel de iPhone 11 als de iPhone 12 zijn uitgerust met drie camera's die 4K-video kunnen opnemen, 12-megapixel foto's kunnen maken en boordevol leuke cameramogelijkheden zitten. Wat de camera van de iPhone 12 echter onderscheidt, is de verbetering van de Nachtmodus. Hoewel deze functie al op de iPhone 11 beschikbaar was voor de groothoekcamera, kan de iPhone 12 deze modus nu ook gebruiken met de ultragroothoek- en selfiecamera. Hierdoor kun je bij weinig licht met elke camera even indrukwekkende beelden vastleggen als overdag. Afgezien van deze verbetering zijn de verschillen minimaal.

Nachtmodus iPhone 11 en iPhone 12

Verschil in waterbestendigheid

Zowel de iPhone 11 als de iPhone 12 zijn bestand tegen water. De iPhone 11 kan gedurende maximaal een half uur onder water blijven tot een diepte van 2 meter onder gecontroleerde omstandigheden. De iPhone 12 daarentegen kan dit zelfs tot een diepte van 6 meter. Het is belangrijk op te merken dat zowel Forza als Apple geen schade vergoedt die is veroorzaakt door vloeistoffen.

Conclusie verschil iPhone 11 en 12

Over het algemeen is de één jaar jongere iPhone 12 op alle fronten iets geavanceerder. Het meest opvallende verschil is te vinden in het scherm, de ondersteuning voor 5G en de valbestendigheid. Daarnaast bieden de toevoegingen van MagSafe en de uitgebreidere Nachtmodus extra voordelen. De iPhone 11 heeft een iets minder indrukwekkend scherm en ondersteunt geen 5G. Dus, wil je liever meer betalen voor het allerbeste, of is 'uitstekend' voldoende voor jou?

iPhone refurbished kopen

Ongeacht of je de iPhone 11 of iPhone 12 kiest, bieden wij een voordelig en vertrouwd alternatief voor een nieuw toestel: refurbished iPhone. Via Forza kun je genieten van de hoogwaardige Apple-kwaliteit voor een opvallend lage prijs! Je ontvangt 36 maanden technische garantie (vanaf 1 juni 2023) en gratis oplaadaccessoires bij je aankoop. Plaats je bestelling op zondag tot en met vrijdag vóór 22:30 uur, en je hebt het morgen al in huis!

verschillen iphone 12 iphone 11
← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?