4K, 5K, 6K of 8K? Wat je moet weten over schermresoluties

Al jarenlang is 4K de nieuwe standaard als het gaat om televisieschermen en inmiddels zijn ook veel computerschermen voorzien van een 4K-display. Maar je hoort ook steeds vaker over schermen in 5K of zelfs 8K-resolutie. Wat zijn de verschillen tussen al die verschillende beeldschermresoluties?

Waar staat resolutie voor?


resolution comparison chart

In de elektronicawereld geeft resolutie het aantal pixels (of punten) van een beeldscherm aan. Hoe meer pixels, des te meer informatie er in een beeld kan worden weergegeven. Een afbeelding met veel informatie (pixels) komt dus beter tot zijn recht op een scherm met een hoge resolutie. De scherpte van een beeld hangt dus altijd af van én de afbeeldingsgrootte én het medium.

Wat is 4K of Ultra HD?

De K-benaming staat dus voor het aantal pixels in de breedte van een scherm. Dat is bij 2K ongeveer 2.000 pixels, bij 3K 3.000 en bij 4K dus 4.000 pixels. Allereerst is het handig om te weten dat 4K en Ultra HD (UHD) exact hetzelfde is. UHD is een term die met name voorkomt in de televisie-branche, waar logischerwijs de meeste variatie in schermtypes te vinden is.

Vier maal vier is 8K

Een onlogische, maar toch logische rekensom. Een 8K-scherm is namelijk niet twee, maar vier keer zo scherp als een 4K-display. Dit heeft alles te maken met het aantal pixels. Voor elke pixel in een 4K-scherm heeft een 8K-scherm er vier. Een 8K-monitor bestaat dus uit  7.680 x 4.320 pixels en ruim 33 miljoen ‘beeldpunten’, zo’n 25 miljoen méér dan een 4K. Wat dat betekent? Een beeldscherpte die vrijwel niet te onderscheiden is van echt.

Het nadeel van 8K

Maar aan dit scherpe beeld kleeft ook een nadeel. Er is namelijk vrijwel geen 8K beeldmateriaal beschikbaar! Er zijn al films die in 8K worden geschoten, maar deze zijn met geen mogelijkheid op een schijfje te branden, laat staan de bandbreedte die voor TV nodig is. Gelukkig werkt het met een computer nét even anders. Ook is 8K natuurlijk veel minder duurzaam, door het hoge energieverbruik van het toestel.

Apple onthult nieuwe Mac XDR 6K monitor

In 2017 bracht Apple de revolutionaire iMac uit in 5K-resolutie en weet ook in 2019 met iets nieuw te komen. Tijdens de WWDC 2019 -de jaarlijkse ontwikkelaarsbeurs van Apple- onthulde Apple de nieuwe Mac Pro die beschikt over een XDR-monitor met 6K resolutie.

new mac pro display

Het gaat om een 32-inch LCD-scherm met een schermresolutie van 6016 x 3384. Het scherm is 40 procent groter dan de iMac met een 5K-display en heeft een anti-reflecterende coating. XDR staat voor extreme dynamic range, hetgeen betekent dat het beeld superscherp is en bijzonder veel kleuren vertoont. Desondanks laten wij de powercomputer liever links liggen, aangezien je voor de complete set een ‘schappelijke’ €12.000 betaalt. Voor dat geld kun je ook kiezen voor een MacBook met Retina-display. Dat is een stuk beter betaalbaar en je hebt een scherm waarbij je ook de pixels niet kunt onderscheiden.