iPhone schoonmaken, zo doe je dat

Bij het schoonmaken van een iPhone, denk je misschien aan het opschonen van de apps en bestanden op een iPhone. In dit artikel zoomen we echter in op de letterlijke manier van het schoonmaken of terwijl opkuisen van een toestel zonder het te beschadigen. Wat moet je doen als de iPhone vies wordt? En hoe zorg je ervoor dat je gsm geen bron van bacteriën wordt?

Uitgelicht: Door het Coronavirus is het aantal vragen naar hoe je een iPhone het beste kunt schoonmaken gestegen. Apple heeft hierbij aangegeven dat het is toegestaan om ontsmettingsmiddel te gebruiken; een doekje met 70% alchohol is het advies van Apple. Ga met een egaal doekje voorzichtig over de buitenkant van de iPhone. Dompel de iPhone niet onder en gebruik geen bleek- of andere reinigingsmiddelen.

Hoesje iPhone schoonmaken

Als je een hoesje gebruikt, zal dit de eerste laag zijn die je gaat aanpakken. Haal de beschermhoes van je iPhone en maak deze van binnen en buiten schoon met een licht vochtige doek, warm water en zeepsop. Heb je een hoesje van plastic, dan is het ook mogelijk om het hoesje een nachtje in water te laten schoontrekken samen met wat zeep of ontsmettingsmiddel.

Poorten van de iPhone schoonmaken

In zo’n klein gleufje als een oplaad-poort, kan zich eenvoudig stof nestelen. Maak dit voorzichtig schoon met een tandenborstel of plastic tandenstokertje.


iphone poorten

Een andere lastige plek om schoon te maken is de speaker van je iPhone. Hier kun je ook het beste voorzichtig met een tandenborstel overheen wrijven.

Zo maak je ieder model iPhone schoon

Hoe je een iPhone het beste kunt schoonmaken, hangt mede of van het type iPhone dat je in je bezit hebt. We volgen hierin de instructies van Apple. In onderstaande overzicht vind je het gros van de iPhones die Apple de afgelopen maanden heeft uitgebracht. Afhankelijk van het materiaal van de iPhone en de coating wordt het beste advies gegeven.

Materiaal van de iPhone 11 (Pro / Pro Max)

Deze toestellen zijn voorzien van gepolijst of gestructureerd glas met geavanceerde matte afwerking. Het gestructureerde glas zorgt voor een elegante uitstraling maar ook dat het toestel stevig, slipvast en goed in de hand ligt. Wanneer er spullen in contact komen met dit materiaal, kan het lijken op een kras. In de meeste gevallen is dit echter gewoon te verwijderen.

Zo maak je de iPhone 11 modellen schoon

Als je iPhone in contact komt met iets dat vlekken of andere schade kan veroorzaken wordt geadviseerd om direct schoon te maken. Denk hierbij aan vuil zoals: zand, inkt, make-up, zeep, wasmiddel, zuren of zuur voedsel of lotions.

Mocht er toch iets op je iPhone zijn gekomen? Dan adviseert Apple op de volgende richtlijnen te volgen voor reiniging:

 • Koppel alle kabels los en schakel de iPhone uit.
 • Gebruik een zachte, licht vochtige, pluisvrije doek, bijvoorbeeld een lensdoek of een brillenpoetsdoekje of een microvezeldoek.
 • Gebruik geen keukenpapier of materialen met een structuur, want deze kunnen krassen afgeven
 • Als er nog materiaal aanwezig is, gebruik dan een zachte, pluisvrije doek met warm zeepsop.
 • Gebruik geen schoonmaakproducten of perslucht.

Je iPhone heeft een vingerafdrukbestendige ‘oleofobe’ - olie-afstotende - coating.

Reinigingsproducten en schurende materialen verminderen de coating en kunnen krassen op uw iPhone veroorzaken.

Zo maak je de iPhone 7 tot en met de iPhone SE 2020 schoon

De bovenstaande iPhones reinig je op de volgende manier als deze in contact zijn gekomen met iets dat vlekken of andere schade kan veroorzaken - zoals vuil, zand, inkt, make-up, zeep, wasmiddel, zuren of zuur voedsel of lotions:

 • Koppel alle kabels los en schakel de iPhone uit.
 • Gebruik een zachte, licht vochtige, pluisvrije doek, bijvoorbeeld een lensdoek, brillenpoetsdoekje of microvezeldoek.
 • Gebruik geen keukenpapier of materialen met een structuur, want deze kunnen krassen afgeven
 • Zorg ervoor dat er geen vocht in openingen komt.
 • Gebruik geen schoonmaakproducten of perslucht.

Je iPhone heeft een vingerafdrukbestendige oleofobe - olie-afstotende - coating.

Op de iPhone 8 en hoger zit de coating aan de voor- én achterkant. Deze coating slijt na verloop van tijd bij normaal gebruik. Reinigingsproducten en schurende materialen verminderen de coating nog meer en kunnen krassen op uw iPhone veroorzaken.

Zo maak je de iPhone 5C tot en met iPhone 6S schoon

De bovenstaande iPhones reinig je op de volgende manier als deze in contact zijn gekomen met iets dat vlekken of andere schade kan veroorzaken - zoals vuil, zand, inkt, make-up, zeep, wasmiddel, zuren of zuur voedsel of lotions:

 • Koppel alle kabels los en schakel deze uit om de iPhone schoon te maken.
 • Gebruik een zachte, licht vochtige, pluisvrije doek. Zorg ervoor dat er geen vocht in openingen komt. Een lens- of brillenpoetsdoek of microvezeldoek lenen zich hier uitstekend voor. Gebruik geen keukenpapier of materialen met een structuur, want deze kunnen krassen afgeven.
 • Gebruik geen glazenwassers, huishoudelijke schoonmaakmiddelen, perslucht, spuitbussen, oplosmiddelen, ammoniak of schuurmiddelen om je iPhone schoon te maken.
 • De voorste glasoppervlakken zijn voorzien van een oleofobe coating. Veeg deze oppervlakken schoon met een zachte, pluisvrije doek om vingerafdrukken te verwijderen.

Het vermogen van deze coating om olie af te stoten zal in de loop van de tijd verminderen bij normaal gebruik, en het scherm wrijven met een schurend materiaal zal het effect ervan verder verminderen en kan krassen op het glas veroorzaken. Om de Home-knop schoon te maken (zodat Touch ID optimaal werkt), veeg je deze af met een zachte, pluisvrije doek.

Mag ik een ontsmettingsmiddel gebruiken op mijn iPhone?

Een veelgestelde vraag is of je ontsmettingsmiddel mag gebruiken op je iPhone. Echter, met een doekje van 70 procent isopropylalcohol/ schoonmaakalcohol of Clorox-desinfectiedoekjes kun je voorzichtig de buitenkant van een iPhone afvegen. Gebruik geen bleekmiddel. Zorg ervoor dat er geen vocht in de openingen komt en dompel je iPhone niet onder in reinigingsmiddelen. Met deze adviezen in acht genomen is het prima om een ontsmettingsmiddel te gebruiken.

Conclusie schoonmaken iPhone, zo doe je dat

Let goed op met welke materialen je een iPhone schoonmaakt. Afhankelijk van het type toestel dien je hier meer rekening mee te houden. Over het algemeen leent een egale doek zoals een microvezeldoek, lensdoek of brillendoek zich het best voor de schoonmaak van een iPhone. Indien nodig zullen een beetje warm water en simpele zeepsop helpen om het toestel vetvrij te krijgen, zonder dat de oleofobe coating wordt aangetast. Een tandenborstel helpt bij het leegmaken van poorten of speakergaatjes. Schoonmaakmiddelen worden over het algemeen afgeraden, omdat dat dit agressief kan inwerken op de coating. In 2020 is eraan toegevoegd dat wel ontsmettingsmiddel kunt gebruiken; 70% "schoonmaak"-alcohol of Clorox- disinfectiedoekjes.

Twijfel je over hoe je jouw refurbished iPhone het beste kunt schoonmaken of heb je hier specifieke vragen over? Huiver dan niet en stel de vraag gerust bij onze servicedesk .