iPhone voor beginners: toelichting over iOS

08 Oktober 2018 - 5 min read time
iPhone voor beginners: toelichting over iOS

Batterij snel leeg, scherm kaduuk of gewoon toe aan een ander toestel? Dan wordt het wellicht tijd voor een ander merk. Maar een nieuw systeem onder de knie krijgen, dat is niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig is de besturing van een Apple iPhone erg toegankelijk en eenvoudig op te pakken. Deze handige gids geeft meer uitleg over iPhone en helpt beginners met het gebruiken van iOS.

Instellen van de iPhone

In vrijwel alle iPhones plaats je een Nano sim, de kleinste versie van een simkaart. Heb je een chip die hier niet geschikt voor is, vraag er dan een op bij je telefoonaanbieder. Na het plaatsen van de simkaart, kun je het toestel in gebruik nemen. Maar vóór het zover is, moeten er een aantal stappen worden doorlopen.

iPhone configureren

Tijdens het configureren wordt er gevraagd om een Apple-ID met bijpassend paswoord aan te maken. Dit account is met name belangrijk voor het bewaren van gegevens en het installeren van mobiele applicaties. Maakte je hiervoor gebruik van een Android-toestel? Dan is het mogelijk om contacten, afbeeldingen en andere bestanden automatisch over te zetten.

Een aantal configuratie-stappen kunnen worden overgeslagen. Zo wordt er bijvoorbeeld gevraagd om toestemming voor het delen van gebruikersgegevens of het instellen van een toegangscode. Ook kun je ervoor kiezen om Siri, het spraakbesturingssysteem, later te activeren.

Navigeren met behulp van de homeknop

In tegenstelling tot andere systemen, heeft bijna elke iPhone één fysieke knop: de homeknop. Deze button zorgt ervoor dat de gebruiker van het toestel eenvoudig door de telefoon kan navigeren. De homeknop kan gebruikt worden op de volgende manieren:

Touch ID en toegangscode

Ben je in het bezit van een iPhone 5S of een later model? Dan is tijdens het instellen van de iPhone gevraagd om een vingerafdruk (Touch ID). Touch ID is een functie die je iPhone beschermd tegen ongevraagd gebruik en diefstal. Daarnaast is Touch ID een handige manier om eenvoudig in te loggen of aankopen te doen. Het enige wat je hoeft te doen is een vinger op de homeknop te plaatsen.

Liever geen gebruik maken van Touch ID, maar alléén met een toegangscode het toestel beveiligen? Ga dan naar Instellingen > Touch ID en toegangscode. Hier kun je kiezen voor een 4-cijferige code, een numerieke code of een alfanumerieke code. Hoe gecompliceerder de code, des te beter je gsm beveiligd is.

Eén keer drukken op de homeknop:

De homeknop speelt een belangrijke rol bij het gebruik van een iPhone. Wanneer er een applicatie actief is en je bijvoorbeeld in de instellingen wilt geraken, druk je eenmaal op de homeknop. De applicatie wordt geminimaliseerd en je krijgt het beginscherm te zien.

Twee keer drukken op homeknop:

Door op de homeknop te klikken worden apps nog niet volledig afgesloten. Door twee keer achter elkaar op de homeknop te drukken opent er een venster met alle applicaties, die op de achtergrond actief zijn en die recent geopend zijn. Dit wordt ook wel multitasking genoemd, een functie van iPhone waarbij je snel kunt wisselen van apps. Blader door de verschillende apps door naar links of naar rechts te swipen. Wil je een app afsluiten? Swipe dan de applicatie die afgesloten mag worden van onder naar boven.

Twee keer tikken op homeknop:

Niet alle telefoons zijn even geschikt om met één hand bediend te worden. Wanneer je twee keer zachtjes op de homeknop van je iPhone tikt, zul je zien dat het bovenste gedeelte van het scherm naar beneden geraakt. Dit wordt ook wel ‘Reachability’ of ‘Bereikbaarheid’ genoemd, met als finaliteit dat je gemakkelijk het bovenste gedeelte van een applicatie of website kan bereiken. Wanneer je vervolgens op het scherm tikt, herstelt de iPhone naar zijn normale afmetingen.

Bereikbaarheid uitzetten? Ga dan naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid.

Gebruik maken van 3D Touch

Tot slot biedt een Apple-toestel (6S of later) de mogelijkheid tot 3D Touch. Deze techniek maakt het mogelijk om acties te ondernemen zonder een app of bericht te openen. Handig om bijvoorbeeld het weer te checken, een bericht te lezen of een reactie te sturen. 3D Touch wordt geactiveerd door ferm op een applicatie te drukken. Er opent dan een klein scherm met de mogelijkheden van dat bepaalde programma.

beginscherm iphone 1
beginscherm iphone 2

Het beginscherm van een iPhone

Na het ontgrendelen van de iPhone kom je altijd terecht op het beginscherm. Hier vind je een overzicht van alle applicaties die geïnstalleerd zijn op het toestel. Voor een beginner kan iOS ongemakkelijk aanvoelen. Zeker wanneer je gewend bent om apps en widgets kriskras over het scherm te verdelen. Het ordenen van een iPhone-beginscherm gaat als volgt:

Icoontjes verplaatsen

Heb je een app gedownload, dan zet iOS het programma automatisch op de laatste pagina. Vervolgens kun je zelf bepalen waar de applicatie komt te staan. Houd er wel rekening mee dat er geen lege ruimtes tussen de applicaties kunnen zitten. Deze worden in iOS automatisch opgevuld. Zo is het niet mogelijk om applicatie-icoontjes op willekeurige plekken op het scherm te plaatsen. Het toestel blijft dus overzichtelijk.

Apps verplaatsen naar een nieuwe pagina

Doordat alle applicaties op chronologische volgorde worden gezet, is het handig om minder belangrijke applicaties verder naar rechts te verplaatsen. Programma’s die je niet frequent gebruikt, hoeven namelijk niet op de eerste pagina te staan. Door een icoontje ingedrukt te houden beginnen alle applicaties op een iPhone te wiebelen. Wanneer je het icoon nog steeds ingedrukt hebt en naar de rand van het scherm sleept, verplaats je het blokje naar een volgende/nieuwe pagina.

Nieuwe apps toevoegen? Dat kan eenvoudig in de App Store.

Mappen aanmaken

Een pagina staat na een tijd al snel vol met apps, zoals muziekdiensten, nieuwssites of sociale media. Een bepaalde app vinden kan dan een ambetante klus zijn. Om het gemakkelijker te maken kunnen apps van een iPhone onderverdeeld worden in mappen. Ook hiervoor houd je een app ingedrukt en wacht tot de blokken bewegen. Sleep vervolgens één app bovenop een ander om een map te maken met beide blokken erin. Geef de map een unieke naam en voila!

De knoppen op een iPhone

Elke iPhone is standaard uitgerust met een aantal fysieke knoppen. Deze knoppen hebben een eigen functie en maken het gebruik van de telefoon een stuk gemakkelijker. Naast de home button heeft elk toestel de volgende knoppen:

Vergrendelen

De vergrendelknop zit altijd aan de rechterkant van het toestel. Druk één keer om het toestel te vergrendelen en nog een keer om de iPhone te doen ontwaken. Wanneer je een toegangscode hebt ingesteld moet je deze invoeren om bij het beginscherm uit te komen. Houd de knop langer ingedrukt om het toestel uit of aan te zetten.

volumeknoppen iPhone

Volume hoger/lager

Aan de linkerkant van het toestel bevinden zich drie buttons. De onderste twee regelen het volume van de telefoon. Denk hierbij aan belsignalen, notificaties en systeemgeluiden. De volumeknoppen kunnen in een applicatie mogelijk voor andere functies gebruikt worden. Denk hierbij aan het maken van een foto of het inzoomen van de camera.

Belsignaal en ‘Niet storen’

Tot slot zit er een klein schuifje op het toestel dat het belsignaal aan of uit zet. Wanneer het belsignaal uit staat, maken ontvangen berichten geen geluid meer. Ze komen wel binnen, maar het toestel zal enkel trillen. Berichten ontvangen zonder trilsignaal? Ga dan naar Instellingen > Horen en voelen.

Om liever helemaal niet gestoord te worden veeg je vanaf onder het scherm omhoog en druk je op het maan-icoontje. Dit activeert ‘Niet storen’. Inkomende telefoongesprekken worden geblokkeerd en berichten komen pas binnen zodra de telefoon wordt ontgrendeld.

Vernieuwingen iOS

Met enige regelmaat maakt Apple aanpassingen aan het iOS-besturingssysteem. Dit kan betekenen dat (sommige functies komen te vervallen of) er nieuwe functies bijkomen. Bij instellingen > algemeen > software update, kun je zien of je up to date bent.

tips
← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?