iPhone SE 2020 vs iPhone 8

Als je op zoek bent naar een iPhone met fysieke thuisknop, lees dan vooral verder. Dit zijn namelijk de twee beste iPhones met homeknop onderaan het scherm én Touch ID. Waarom je het best kunt kiezen voor de iPhone SE 2020 vs iPhone 8 lichten we hieronder toe.


iPhone SE 2020 vs. iPhone 8: voor liefhebbers van de thuisknop

Apple's nieuwste iPhone SE is de enige iPhone die Apple nog verkoopt met homeknop. Net als de originele iPhone SE uit 2016, is de iPhone SE 2020 in feite een iPhone 8 met upgrades aan de binnenkant.

 

Er zijn daarom Apple-fans die zweren bij de iPhone SE 2020 boven de iPhone 8. Echter, als snel voor jou snel genoeg is en je de honderd euro extra liever in je zak houdt, is de refurbished iPhone 8 een hele slimme investering. Waarvoor je precies meer geld uitgeeft als je kiest voor refurbished iPhone SE 2020 lees je in de vergelijking - iPhone SE 2020 vs iPhone 8:

Ontwerp, beeldscherm en afmetingen

De refurbished iPhone SE en iPhone 8 zijn gelijk aan elkaar qua afmetingen en vorm (138,4 x 67,3 x 7,3 mm). Beide toestellen wegen een kleine 148 gram. Ze zijn allebei voorzien van een enkele camera aan de achterzijde en hebben een verticaal uitgelijnde flitser, samen met een glazen achterkant.

iphone se 2020 vs iphone 8

Zijn er dan nog verschillen in het ontwerp?

Het enige verschil is dat de positie van het Apple-logo iets lager is geplaatst om qua uitlijning overeen te komen met de iPhone 11. De refurbished iPhone SE 2020 wordt ook geleverd in de rode kleur, die de gouden tint van de refurbished iPhone 8 vervangt.

 

De nieuwe iPhone SE heeft in principe hetzelfde beeldscherm als de refurbished iPhone 8, met een 4.7 inch Retina HD-resolutie van 1334×750 pixels bij 326 ppi;

  • samen met True Tone, voor een optimale kleurweergave in meerdere situaties,
  • brede kleuren en 625 nits aan maximale helderheid.
  • Onder het scherm vind je op beide toestellen een Touch ID-sensor.

 

Het enige grote verschil is 3D Touch: de iPhone 8 refurbished heeft dat wel en de iPhone SE 2020 niet meer. In plaats daarvan is er het nieuwere Haptic Touch-systeem van Apple, dat werd geïntroduceerd met de iPhone 11. Het zijn niet helemaal identieke systemen, maar de meeste gebruikers zullen het verschil niet opmerken.

 

Wat je bij de iPhone SE 2020 niet zult vinden, is een groter ‘Max’ model. Waar Apple bij de iPhone 8 een Plus-variant een 5.5 inch beeldscherm aanbood, is de refurbished iPhone SE 2020 er maar in één formaat. En het kan zijn dat je nog even moet wachten op een groter model. De laatste geruchten suggereren dat de iPhone SE 3 niet in 2021 op de markt zal komen en we hebben al maanden niets meer gehoord over een "Plus"-model.

Camera: iPhone SE 2020 vs iPhone 8

Hoewel de refurbished iPhone 8 en iPhone SE allebei een enkelvoudige 12 megapixel, f/1.8 groothoekcamera met digitale zoom tot 5x hebben, is de SE iets geavanceerder dan de iPhone 8. Apple’s Vice President Phil Schiller zei bij de lancering dat het Apple's "beste single-camerasysteem ooit voor geweldige foto's en video's" is, wat betekent dat het vergelijkbaar maar een beetje beter is dan het systeem in de iPhone XR refurbished van vorig jaar.

iphone 8 camera

Zijn er nog meer verschillen in camera?

Onder het lensdeksel van saffierkristal krijg je:

  • de Portretmodus (schone portretten van mensen)
  • Portretverlichting
  • Smart HDR
  • QuickTake-video

Dit is niet beschikbaar zijn op de iPhone 8. Daarnaast kun je ook portretvideo's maken met de 7 megapixel, f/2.2 selfiecamera. En net als op de iPhone 8 refurbished kun je op de iPhone SE 2020 video’s opnemen in 4K. Dus hoewel de camera niet zo goed is als de hoofdcamera in de meest nieuwe vlaggenschepen van Apple - met name de nachtmodus ontbreekt - is de iPhone SE 2020 één van de beste en meest budgetvriendelijke cameratelefoons.

Draadloos opladen

Draadloos opladen is mogelijk op beide toestellen; zowel de refurbished iPhone 8 als de iPhone SE 2020 bieden de mogelijkheid om draadloos opgeladen te worden. Je dient hiervoor wel een Qi-lader hebben.

Draadloos opladen

Software-ondersteuning

Over het algemeen genieten iPhones van zo’n vijf tot zes jaar van iOS ondersteuning. Dat zou betekenen dat de iPhone 8 uit 2017 volledig ondersteund wordt tot en met 2022 en dat je de iPhone 8 ten minste tot en met september 2023 volledig veilig kunt blijven gebruiken. De iPhone SE 2020 refurbished is drie jaar later uitgebracht en wordt dan ook drie jaar langer van iOS-updates voorzien. Dat maakt het toestel beter geschikt voor de langere termijn. Vraag jezelf vooral af hoelang je van plan bent met je iPhone te doen. Wil je een iPhone kopen waarmee je meer dan 4 jaar vooruit kunt, of koop je liever elke 2 á 3 jaar een nieuw toestel? Voor de langere ondersteuning van SE 2020 betaal je dan iets meer. Dit is dus afhankelijk van wat aansluit op jouw planning.

Conclusie iPhone SE 2020 vs. iPhone 8

In de iPhone SE 2020 vs. iPhone 8 is het duidelijk dat er heel veel overeenkomsten zijn. De iPhone SE 2020 is zogezegd de verbeterde versie van de eerder uitgebrachte iPhone 8 refurbished. Met de iPhone SE 2020 ga je dan ook nog lang van zowel vertrouwde als nieuwe Apple-kwaliteiten genieten. Is snel voor jou snel genoeg en ben je liever wat voordeliger uit? Dan is de iPhone 8 de nóg meer budgetvriendelijke versie die ten grondslag heeft gelegen aan de iPhone SE 2020, zoals we deze vandaag de dag kennen.  

Refurbished iPhone kopen

Wil jij ook iPhone met zo'n compact 4.7 inch beeldscherm én Touch ID-thuisknop onderaan het scherm? Dan hebben de iPhone 8 en iPhone SE 2020 refurbished zeker je aandacht. Als je dacht dat de iPhone 8 (na de iPhone 7 en iPhone 6S) de beste en meest compacte versie was, dan zit je in de buurt. Een paar jaar na de release van de iPhone 8 is er opvolging gegeven aan de Special Edition Apple iPhone met een uiterlijk die verdacht veel lijkt op de iPhone 8. Inmiddels zijn beide iPhones refurbished verkrijgbaar bij Forza en dat betekent dat je tot wel 60% bespaart en ook nog eens geniet van twee jaar garantie. Je vindt bij ons het grootste gamma refurbished Apple  van de Benelux. Hierdoor is er voor iedereen een refurbished iPhone of iPad naar wens. Weet jij al welke het gaat worden, de iPhone SE 2020 of de iPhone 8?