A11 chip iPhone X en iPhone 8 is krachtig

01 November 2021 - read time
A11 chip iPhone X en iPhone 8 is krachtig

De A11 Bionic chip is de krachtbron van de iPhone X, iPhone 8 en iPhone 8 Plus. Met de A11 Bionic zet Apple opnieuw een stap voorwaarts.


Van vier naar zes kernen

Met de A10 Fusion introduceerde Apple wat het zelf "Fusion"-technologie noemt. Die chip had vier processorkernen: twee "high-performance" kernen en twee "high-efficiency" kernen. Het voordeel was tweeledig: het leverde betere prestaties op voor apps die dat nodig hadden, maar als er alleen lichte taken op de telefoon werden uitgevoerd, konden de meer energievretende, krachtige kernen worden uitgeschakeld, waardoor de batterij minder snel leegliep.


De A11 Bionic heeft zes processorkernen - twee high-performance kernen (25% sneller dan die in de A10 Fusion) en vier high-efficiency kernen (70% sneller dan die in de A10 Fusion), en alle zes kernen kunnen tegelijkertijd worden gebruikt.

Ik betwijfel of het Apple's bedoeling was om gewoon zes cores in een telefoon te proppen om multi-core benchmarks te winnen; in plaats daarvan kunnen apps en achtergrondtaken op intelligente wijze worden gepland op de juiste cores, zodat de energie-efficiëntie wordt gemaximaliseerd.


Als een gebruiker met de A10 Fusion een app uitvoert, maar de telefoon ook een aantal lichte achtergrondtaken moet uitvoeren, worden de lichte cores uitgeschakeld, zodat alle taken op de krachtige cores worden uitgevoerd. Dit bleek niet de meest efficiënte oplossing. Nu, in dat geval, kan de prestatie-gevoelige app draaien op een of twee (afhankelijk van de behoeften) high-performance cores, terwijl de lichtgewicht taken kunnen worden afgehandeld door de high-efficiency cores.

a11 bionic

Multicore

De cores van deze chip kunnen afzonderlijk of samen werken. Fabrikanten hebben over het algemeen prioriteit gegeven aan de optimalisatie van single cores, omdat de meeste dingen die mensen met hun telefoon doen geen meervoudige bewerkingen tegelijk vereisen.

Multicoreprocessors hebben echter hun intrede gedaan in vlaggenschiptelefoons zoals de iPhone X refurbished. Met name omdat apps complexer zijn geworden en meer kracht nodig hebben.

A11 Bionic

Apple's A11 Bionic is er daar één van: Het overtreft zijn voorganger, 2016's A10 Fusion, door twee extra kernen toe te voegen, evenals het gooien van de eerste door Apple ontworpen grafische verwerkingseenheid en zelfs een speciale neurale engine, die voornamelijk zorgt voor Face ID op de iPhone X.

De A10 was al ongelooflijk krachtig, maar de A11 is een klasse apart. De single-core prestaties zijn ten opzichte van de A10 met ongeveer 25% toegenomen, maar het zijn de multicore prestaties waar de A11 schittert. De A11 is zo krachtig dat hij hoger scoort dan de Intel Core i5 in de nieuwste 13-inch MacBook Pro laptops. Dat is een multicore-sprong van 80% ten opzichte van de A10 Fusion, wat aangeeft hoeveel sneller de nieuwe chip is in het afhandelen van complexe taken.

Concurrentie

De A11 Bionic is des te indrukwekkender als het gaat om de vergelijkingen met zijn Android-concurrenten. De A11 Bionic is duidelijk sneller dan de drie grootste andere smartphonechips.

iPhone 8 (+) en iPhone X

De A11 Bionic is te vinden in de populaire iPhone-reeks uit het 10 jarig-jubileum jaar van de Apple iPhone:

processor iphone x iphone 8 a11
← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?