Wat is het verschil tussen de iPad Air 1 en iPad Air 2?

Wanneer je spreekt over tablets komt al snel de iPad ter sprake. Eén van Apple’s meest gerenommeerde tablets is de iPad Air. Na de introductie werd het device razendsnel populair bij het grote publiek. Een jaar na lancering kwam Apple met de opvolger: de iPad Air 2. Hoewel beide toestellen niet meer verkrijgbaar zijn op de webshop van Apple, weerhoudt dit Apple-fans er niet van dit waanzinnige toestel te gebruiken.

In dit artikel duiken we dieper in de verschillen tussen de iPad Air 1 en iPad Air 2. Op zowel technisch als functioneel vlak geven we advies welk device het beste bij jouw situatie past. Zo ben je er zeker van dat je een apparaat in huis haalt dat precies aan de verwachtingen voldoet.

1. Uiterlijke verschillen iPad Air 1 en iPad Air 2

Qua looks komt de iPad Air 2 sterk overeen met haar voorganger. De iPad Air heeft een elegant ontwerp met afgeronde hoeken, een metalen achterkant, spiegelachtig scherm en en luxe afwerking. Een slimme zet om dit schone ontwerp te behouden. Met een resolutie van 2048 x 1536 pixels is het scherm van de iPad nagenoeg gelijk gebleven. Wél zit er een coating over het scherm dat ervoor zorgt dat de reflectie, bijvoorbeeld door de zon, minder ambetant is.

Naast betere zichtbaarheid van het scherm is er nog iets belangrijks wat zeker benoemd mag worden. De iPad Air 2 met enkel WiFi-ondersteuning weegt 437 gram en het WiFi + 4G-model 444 gram. Dat is ruim 6% lichter in gewicht dan de iPad Air. Ook is de iPad Air 2 met een dikte van 6.1 mm bijna 19% dunner dan haar voorganger. Verder in dit artikel zetten we alle technische specificaties op een rij.

dikte iPad Air 1 en iPad Air 2

2. Technische verschillen

De iPad Air 2 maakt gebruik van een homebutton met Touch ID. Deze techniek was het eerst te zien bij de iPhone 5S, welke in 2013 is uitgekomen. Touch ID maakt het mogelijk om apps te autoriseren zónder een code of sleutelwoord in te toetsen. Het enige wat je hiervoor dient te doen is je vinger op de homeknop te leggen. Touch ID wordt vooral gebruikt voor het inloggen op het vergrendelscherm of om betalingen te voltooien via Apple Pay.

Uiteraard zijn niet alle verbeterpunten zichtbaar met het blote oog. Zo is de iPad Air 1 uitgerust met een A7-processor en M7-motion coprocessor. Een processor die zelfs de nieuwste applicaties zonder enig probleem kan runnen. De iPad Air 2 maakt gebruik van een A8X-processor. Deze processor zorgt voor snellere prestaties en ook verbindingen, zoals WiFi en Bluetooth, worden sneller gevestigd. Ook het werkgeheugen is verdubbeld van 1GB naar 2GB RAM. Dit zul je dikkels niet merken, behalve wanneer er apps op de achtergrond actief zijn en je vlot probeert te schakelen.

Specificaties per iPad Air 1 & Air 2-tablet

Het onderstaande overzicht geeft weer wat de technische verschillen zijn tussen de iPad Air 1 en iPad Air 2:

iPad Air 1iPad Air 2
Afmetingen in mm 240 x 169,5 x 7,5 240 x 169,5 x 6,1
Gewicht (WiFi-model) 469 gram 437 gram
Gewicht (WiFi + 4G) 478 gram 444 gram
Schermdiagonaal 9.7" / 24,6 cm 9.7" / 24,6 cm
Resolutie in pixels 2048 x 1536 2048 x 1536
Pixeldichtheid in PPI 264 264
Processor A7 A8X Fusion
Coprocessor M7 motion M8 motion
Werkgeheugen 1GB 2GB
Opslagruimte 12GB, 32GB, 64GB of 128GB 12GB, 32GB, 64GB of 128GB
Camera achter 5 megapixel 8 megapixel (dual)
Camera voor 1.2 megapixel 1.2 megapixel (dual)
Batterijduur bij normaal gebruik c.a. 10 uur c.a. 10 uur

3. Camera

Het belangrijkste verbeterpunt dat de iPad Air 2 is bekomen, is de camera. Aan de voorkant hebben beide toestellen een 1.2MP-camera. Aan de achterzijde van de iPad Air 2 bevindt zich een 8MP-camera, hetgeen een hele verbetering is ten opzichte van de 5MP-camera op de iPad Air 1. Hierdoor zullen foto’s en video’s, die gemaakt zijn van dichtbij, er scherper en minder pixelachtig uitzien. Maak je foto’s van een afstand, dan is dit echter niet het geval. De bestanden van de iPad Air 2 nemen dan enkel meer ruimte in beslag, zonder dat het verschil merkbaar is in beeldkwaliteit. Voor het maken van foto’s of video’s adviseren wij dan ook om gebruik te maken van een telefooncamera of professionele camera.

De iPad Air 2 heeft echter een aantal functies die niet te gebruiken zijn op iPad Air 1. Door een verbeterde lichtgevoeligheid en HDR-functie kan het 2014-toestel ook met te veel en te weinig licht een schoon kiekje vastleggen. Daarnaast heeft een iPad Air 2 de slow-motion-videostand. Leuk om te delen op sociale media of om een bijzonder sportmoment of actieshot vast te leggen.

4. Overige verschillen iPad Air 1 en iPad Air 2

Games en films zijn probleemloos te gebruiken op beide uitvoeringen van de iPad Air. Zeker bij alledaags gebruik van de tablet. Wel kan het zijn dat de iPad Air 2 beter geschikt is voor processor-intensieve software en media. Denk hierbij aan games, films of andere grote applicaties van meerdere GB’s.

Tot slot beschikt de iPad Air 2 over een een barometer. De functie, die ontbreekt op de iPad Air 1, meet de luchtdruk én geeft relatieve hoogteverschillen. Interessant wanneer je op vakantie naar de wildernis geraakt en meer te weten wilt komen over de omgeving. Of het daadwerkelijk een functie is die veel gebruikt zal worden valt overigens te bezien.

iPad Air 1 en Air 2

5. Prijs van de iPad Air 1 en iPad Air 2

De iPad Air 2 is een toestel dat met nieuwe hard-en software gezien kan worden als een ‘beter’ toestel. De krachtige processor, verbeterde camera, aangepaste behuizing en antireflectiescherm dragen bij aan een tablet die uitermate geschikt is voor intensief gebruik. Dit neemt echter niet weg dat de iPad Air 1 afgeschreven mag worden. Beide toestellen presteren naar behoren en doen wat je verwacht van een tablet.

De toevoegingen van de iPad Air 2 zijn vernieuwend, maar of het de meerprijs waard is valt te bezien. Zo kost een iPad Air 2 ongeveer 100 euro meer dan de iPad Air 1. De vraag is dus of je meer geld wilt opdoen voor functies en eigenschappen die vrijwel niet merkbaar zijn of gebruikt zullen worden.

Een refurbished iPad Air kopen

Wanneer de kosten een belangrijke rol spelen kun je er ook voor kiezen om een refurbished iPad Air te kopen. Refurbished (Engels voor gereviseerd) staat voor apparaten die - in vrijwel alle gevallen - eerder gebruikt zijn en eventueel worden gerepareerd. Refurbished iPads zijn een stuk goedkoper ten opzichte van de nieuwprijs, maar verkeren in een betere staat dan de gemiddelde tweedehands iPad.

Wanneer je van plan bent een refurbished iPad Air 1 of iPad Air 2 te kopen, kies dan voor een Forza Refurbished iPad. Onze iPads worden namelijk grondig gecontroleerd door ervaren techniekers. Tot slot krijgt de iPad een professionele reinigingsbeurt en worden er nieuwe accessoires bijgevoegd.

Als een van de weinige in de markt beschikken wij over het Keurmerk Refurbished. Hierdoor weet je zeker dat je een betrouwbare aankoop doet.

Kies je voor een iPad Air van Forza Refurbished, dan kun je genieten van de volgende voordelen:

  • Ontvang gratis nieuwe oplaad-accessoires bij aanschaf;
  • Krijg 2 jaar garantie op de aankoop;
  • Door verschillende productcondities is er voor elk budget een geschikte iPad en weet je wat je koopt;
  • Gratis terugzenden binnen 14 dagen;
  • Tot 60% voordeel vergeleken met de nieuwprijs.