Terug naar school? Dit is dé MacBook voor jou!

De zomervakantie staat bijna voor de deur. Waarschijnlijk heb je wel leukere dingen te doen, dan te denken aan school. Maar, misschien ben je toch wel stiekem rond aan het kijken naar een nieuwe MacBook. Om je toch al enigszins voor te bereiden op het nieuwe schooljaar, helpen we je alvast bij het oriënteren op een nieuwe MacBook.

Waar wil je de MacBook voor gaan gebruiken?

Voordat je een MacBook aanschaft, moet je allereerst bepalen waar je de Apple laptop voor wilt gaan gebruiken. Daarom hebben we voor jou een aantal opties die het makkelijker maken om uit te kiezen.

1. Alledaags gebruik

Onder alledaags gebruiken verstaan we werkzaamheden zoals; het maken van presentaties, het bewerken van documenten en o.a. het bekijken van films / video’s. Voor dergelijke werkzaamheden heb je natuurlijk niet de meest krachtige MacBook specificaties nodig.


Ons advies: de MacBook Air 13 inch

In dit geval kun je waarschijnlijk het beste kiezen voor de Air. Het is een lichte en compacte MacBook en uiterst geschikt voor onder meer het maken van prachtige presentaties. Bovendien is de MacBook Air uitgerust met SSD-opslag, waardoor de Apple laptop razendsnel is. Voor school-, thuis- en kantoorgebruik is de MacBook Air ideaal. Deze Apple laptop is verkrijgbaar als MacBook Air met 13 inch beeldscherm.


2. Foto’s bewerken

Wil je naast het typen van teksten en het maken van presentaties ook foto’s bewerken met bijvoorbeeld Adobe Photoshop of Sketch? Dan heb je een MacBook nodig met krachtigere specificaties. Om deze programma’s soepel te kunnen laten verlopen, moet de MacBook voldoen aan een aantal basiseisen.


Minimale eisen MacBook

Voor Adobe’s Photoshop heb je minimaal een MacBook nodig met een 64-bits multicore Intel processor en 2GB aan werkgeheugen. Daarnaast adviseren we ook een MacBook met een SSD (Solid State Drive). Gelukkig is tegenwoordig vrijwel elke (refurbished) MacBook uitgerust met een SSD-opslag.


Ons advies: de MacBook Pro 13”

Adobe gaat er standaard vanuit - bij het gebruiken van Photoshop - dat je een laptop hebt met een minimale beeldschermresolutie van 1024 x 768 pixels. Op basis van de eerder genoemde specificaties, adviseren we een MacBook Pro 13”. Deze Apple laptop is uitgerust met een beeldschermresolutie van 2560 x 1600, SSD-opslag en minimaal 4GB aan werkgeheugen.

Met de MacBook Pro 13” heb je dus meer dan genoeg rekenkracht om foto’s te bewerken. Veel mensen vinden het fijn om foto’s te bewerken op een groter beeldscherm. Eventueel zou je ook een grotere MacBook Pro 15” kunnen overwegen óf de kleinere 13” MacBook Pro aansluiten op een apart beeldscherm.

MacBook Pro 13 inch

MacBook Pro 13 inch


3. Video’s bewerken

Indien je ook video’s wilt gaan bewerken op je MacBook, dan heb je - over het algemeen - een krachtiger MacBook nodig. De hoeveelheid benodigde rekenkracht verschilt wel per programma. Onderstaand gaan we hier verder op in.


Hobbymatig video’s bewerken

Vind je het leuk om zo af en toe video’s te kunnen bewerken met Apple’s gratis ‘iMovie’? Dan kan dit in principe al met een MacBook Air 13 inch. Het knippen en plakken van niet al te grote videobestanden werkt prima op een MacBook Air 13”. We hebben het hier wel over video’s bewerken in de basis.


(Semi) professioneel video’s bewerken

Wil je met zwaardere programma’s zoals Final Cut Pro X of Adobe Premiere Pro gaan werken? Dan heb je wél degelijk een MacBook nodig met krachtige specificaties. In dit geval kom je uit bij de MacBook Pro 13” of de MacBook Pro 15”.

Voor deze zware grafische programma’s geldt een minimale beeldschermresolutie van 1.920 x 1.080 pixels. In dit geval valt de MacBook Air dus al af. Daarnaast is 4GB aan werkgeheugen het absolute minimum, daarbij adviseren we een MacBook met 8GB aan werkgeheugen.


Maximaal beeldmateriaal bewerken

Als je video’s bewerken écht serieus wilt gaan aanpakken, bijvoorbeeld voor het renderen van videomateriaal in een 4K resolutie (Ultra-HD). Dan heb je serieus behoefte aan krachtige specificaties. In dit geval zijn de absolute basiseisen niet meer relevant voor jou. Je wilt natuurlijk niet absurd lang wachten, maar een snel en soepel verloop. In dit geval is een MacBook Pro 15” met een ‘dedicated’ videokaart dé uitkomst voor jou.


Wat is een ‘dedicated’ videokaart?

Een dedicated videokaart is een losse ingebouwde videokaart. De meeste MacBooks hebben een ‘integrated’ videokaart, in dit geval wordt een deel van het moederbord van de MacBook gebruikt als videokaart. Bij een ‘dedicated’ videokaart is er dus nog een extra losstaande videokaart geplaatst in het device. Wanneer je videomateriaal bewerkt in een 4K-resolutie of jezelf bezighoudt met ‘3D-modeling’, dan heb je deze extra kracht van een dedicated videokaart absoluut nodig. 


Ons advies

Wil je dat programma’s als Final Cut Pro X en Adobe Premiere Pro snel werken? Kies dan minimaal voor een MacBook Pro 13- of 15 inch, met 8GB aan werkgeheugen en een i5- of zelfs een i7-processor. Het 13 inch model is standaard uitgerust met een SSD (ook wel Flash opslag genoemd). Bij de 15 inch modellen adviseren we óók om te kiezen voor een exemplaar met SSD opslag.

Wil je écht het onderste uit de kan halen? Bijvoorbeeld voor het bewerken van videomateriaal in een 4K resolutie of voor 3D-modelling? Dan zul je echt moeten kiezen voor een MacBook Pro 15 inch met een ‘dedicated’ videokaart. Controleer voor aanschaf of het MacBook Pro model wel een dedicated videokaart heeft, want niet elke MacBook heeft dit. 

MacBook Pro 13 inch

MacBook Pro 13 inch

MacBook Pro 15 inch

MacBook Pro 15 inch


Niet teveel betalen voor een nieuwe MacBook? Kies refurbished!

Het kopen van een nieuwe MacBook kan een erg kostbare uitgave zijn. Helemaal wanneer je kiest voor de Pro-modellen. Gelukkig is er nog een alternatief: het kopen van een refurbished MacBook. Dit scheelt niet alleen flink in de portemonnee, maar je levert ook nog eens een duurzame bijdrage aan het behoud van onze planeet.


Voordelen refurbished MacBook:

  • Tot wel 60% goedkoper dan de originele nieuwprijs;
  • Gratis nieuwe accessoires meegeleverd;
  • Twee jaar garantie, óók op de accu van de MacBooks;
  • Op tientallen punten gecontroleerd door ervaren technici;
  • Nóg beter betaalbaard door onze drie verschillende productcondities;
  • Toch niet tevreden met je aankoop? Retourneer gratis tot 14 dagen na aankoop!

Onze conclusie

We hopen dat de zoektocht naar de juiste MacBook voor jou een stuk makkelijker is geworden door dit artikel. Mochten er nog dingen onduidelijk voor je zijn, dan kun je natuurlijk ook altijd contact opnemen met één van onze MacBook specialisten.