Terug naar de handleidingen overzichtspagina

 

Gegevens overzetten van Android naar Android

Het overzetten van je gegegevens van het ene Android- naar het andere Android toestel is erg eenvoudig. Je kunt hiervoor gebruik maken van drie verschillende manieren.


1. Gegevens overzetten met je Google account


Gegevens overzetten via je Google-account is één van de gemakkelijkste manieren. Sinds Android 5.0 Lollipop is het ook mogelijk om een reservekopie van al je gegevens op te slaan via dit account. Hierdoor worden al je gegevens (onder meer apps, contacten en wachtwoorden) opgeslagen. Al je foto’s en video’s worden gesynchroniseerd en bewaard via Google’s clouddienst ‘Google Foto’s.


Je Google account instellen

Om een Google account in te stellen ga je naar ‘Instellingen → Accounts → Google’. Als je dit al hebt gedaan, dan kun je via deze wijze ook controleren welk Google account er wordt gebruikt. Selecteer vervolgens de schuifjes om een reservekopie te maken van de betreffende onderdelen. Hierdoor kan Android continue je apps, contacten en bijvoorbeeld documenten synchroniseren waardoor er niets verloren gaat.


Je kunt zelf kiezen via welke telefoon jij al je gegevens terug wilt zetten en welke apps je wel of niet wilt installeren. Alleen opgeslagen gegevens worden nu op je smartphone geplaatst.


2. Gegevens overzetten via NFC

Een tweede mogelijkheid is om je gegevens over te zetten via NFC (Near Field Communication). Dit is dezelfde techniek die onder meer wordt gebruikt voor de OV-chipkaart en bij contactloos betalen. Belangrijk om te weten is dat gegevens overzetten via NFC, alleen mogelijk is bij duurdere Android-toestellen. Controleer dus allereerst de specificaties van je toestel om te bekijken of gegevensoverdracht via NFC ook met jouw toestel mogelijk is.


Je gegevens overzetten via NFC kan op twee manieren. Het meest eenvoudig is om dit te doen via Tap & Go. Deze optie is beschikbaar vanaf Android 5.0 Lollipop.


2.1 Gegevens overzetten met Tap & Go

Doorloop het installatieproces van de Tap & Go op je nieuwe Android toestel totdat er wordt gevraagd om je gegevens over te zetten. Vervolgens krijg je de melding om je oude toestel te ontgrendelen en de achterzijde van beide toestellen tegen elkaar aan te houden. Doe dit totdat je een geluid hoort. Nu worden al je bestanden via bluetooth overgezet naar je nieuwe toestel, inclusief het thuisscherm en je Google account.


Systeeminstellingen en wifi-wachtwoorden worden ook mee verhuisd. Het enige wat je handmatig moet doen is foto’s en video’s overzetten vanuit clouddiensten of via een computer.

2.2 Andere NFC mogelijkheden

Naast de populaire feature Tap & Go van Android 5.0 zijn er ook nog andere mogelijke applicaties die je kunt gebruiken om gegevens over te zetten. Heb je een Samsung toestel? Dan kun je ook gebruik maken van de app Smart Switch Mobile. En met Copy My Data kun je bestanden uitwisselen tussen verschillende Android toestellen en van Android naar iOS.